Kendi kendini temizleyen perde

Güncelleme Tarihi:

Kendi kendini temizleyen perde
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2008 15:09

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) işbirliği ve TÜBİTAK katkılarıyla geliştirilen, kendi kendini temizleyen, mikrop barındırmayan, koku gideren, UV ışınlarını engelleyen perde "Green Guard"ın üretimine başlandığı bildirildi.

Haberin Devamı

Elvin Tekstil'in dünyada "ilk" defa nano teknolojiyi kullanarak ürettiği perde, çay, yağ, şarap gibi organik lekeleri zaman içinde yok ediyor.

Green Guard, UV ışınlarını engelleme, mikrop barındırmama, kendi kendini temizleme, asılı olduğu mekanı kötü kokulardan arındırma gibi birçok işleve sahip.

Elvin Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Canan Sönmez Canik, yeni perdenin tanıtımı amacıyla düzenlenen basın toplantısında, Green Guard'ın 2 yıllık bir çalışmanın ürünü olduğunu belirterek, "Bu ürün sadece ülkemiz için değil dünya için de çok önemli bir buluş. Sanayi ve üniversite işbirliğinin en önemli kanıtını sizlere sunmuş oluyoruz" dedi.
ODTÜ Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Karakaş da, bu teknolojinin pek çok farklı tekstil ürününe uygulanabileceğini, duvar kağıdı, perde, ev tekstili, otomotiv, halı, cam ve seramik gibi ürünlerin, üzerinde çalıştıkları yeni ürünlerden olduğunu söyledi.

Karakaş, "Havadaki güneş ışınlarını kullanıyoruz. Odadaki oksijen ve su buharı ile yüzeydeki organik kirletici ve bakterileri bertaraf ediyoruz. Hiç bir zararlı atık da yok" dedi.

Soruları da yanıtlayan Karakaş, ürünün en az diğer perde kumaşları kadar dayanıklı olduğunu ve yıkanabildiğini, özellikleri sayesinde daha az yıkama gerektirdiğini söyledi.

ODTÜ Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ufuk Bakır da, ürünün tamamen antimikrobik olduğunu, üzerindeki organik lekeleri temizlediğini, bunun için de sadece güneş ışığı veya ortamdaki ışığı kullandığını söyledi.

"ÇEVRECİ BİR ÜRÜN"

Bakır, "Üzerinde mikrop barındırmıyor. Bu, evlerin yanında hastane ve oteller için de çok önemli bir özellik. UV ışınlarını emerek güneşin zararlı ışınlarının gelmesini engelliyor. Odada sigara dumanı gibi zararlı gazları yok ediyor. Kumaş üzerinde zararlı bir madde yok, hiçbir atık üretmiyor. Küresel ısınmada su kıtlığı da düşünülürse kullanım suyu ihtiyacını azalttığı için son derece çevreci bir ürün" dedi.

Haberin Devamı

Formülün ODTÜ laboratuvarlarında geliştirildiğini ifade eden Bakır, bu akıllı kumaşın sadece Türkiye'de değil dünyadaki diğer insanların da hizmetine sunulacağını kaydetti.

Elvin Tekstil Genel Müdürü Osman Canik de sorular üzerine, projeye 600 bin YTL'lik bir bütçe ile başladıklarını ve bunun 550 bin YTL'sini harcadıklarını ifade ederek, "Bunun yüzde 60'ı TÜBİTAK tarafından tekrar bize sunuluyor. Daha sonra harcamamızın yüzde 40'ı da vergi muafiyeti olarak ödediğimiz vergiden düşülecek" dedi. Canik, Türkiye'de AB ve TÜBİTAK fonlarının iyi değerlendirilemediğini de söyledi.

Elvin Tekstil olarak yıllık cirolarının 15 milyon dolar olduğunu, bunun 10 milyon dolarını ihraç ettiklerini ifade eden Canik, Green Guard'ın ihracatta ilgi duyulacak bir ürün olacağını düşündüklerini belirtti.

Verilen bilgiye göre, Green Guard'ın üretiminde kullanılan temel ham maddelerin tamamı Türkiye'den sağlanabildiği için Türkiye'nin kendi kendini temizleyen "ilk" perdesi Green Guard'ın fiyatı diğer Elvin perdelerine yakın olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!