Kendi elektriğini kendin üret

Güncelleme Tarihi:

Kendi elektriğini kendin üret
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2007 11:19

Yabancı ortaklı bir firmanın Çin'den ithal ettiği düşey eksenli rüzgar tribünü, 8 saatlik çalışma ile bir evin 24 saatlik ihtiyacını karşılayabiliyor.

Haberin Devamı

Saatte 4 metre/saniye hızla esen rüzgarla bile çalışabilen 200, 300, 500, 1000, 3000 Watt ve 10 KW elektrik üretebilen farklı boyutlardaki tribünlerin fiyatı ise 2 bin ile 22 bin avro arasında değişiyor.

Çin ortaklığı ile kurulan Sawt Turkey firmasının Türkiye Distribütörü Adnan Özbek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1 KW'lık düşey eksenli rüzgar tribününün 8 saatlik çalışma ile bir evin 24 saatlik ihtiyacının karşılanabileceğini söyledi.

Aynı tribünün bir ayda yaklaşık 110 YTL'lik elektrik ürettiğini ifade eden Özbek, “Bir eve 4-5 bin YTL arasında bir fiyata kurulacak olan 1 KW'lık bir tribün kendisini 3 ile 5 yılda amorti edebiliyor” dedi.

Tribünün evlerin yanı sıra, kamu binaları, seralar, sanayi tesisleri gibi bir çok alanda rahatlıkla kullanılabileceğini anlatan Özbek, şunları kaydetti:
“Rüzgar enerjisi 1990'dan beri en hızlı gelişme gösteren enerji kaynakları kullanma teknolojilerine sahip olmakla beraber, ülkemizde henüz istenilen düzeyde kullanılan bir enerji değil. Bu durumun değiştirilmesi ve yeşil enerjinin ekolojik ısınmanın engelleyici bir parçası olması elimizdedir. Bunu da rüzgar gibi alternatif enerji kaynaklarına yönelerek gerçekleştirebiliriz.

Haberin Devamı

Tamamen sessiz bir şekilde çalışan bu tribünler, rüzgar potansiyeli açısından önemli bir konumda bulunan ülkemizde yaygınlaştıkça enerjide dışa bağımlılığımız da azalacaktır. Hatta Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde kullanılacak elektrik saatleri sayesinde kişi evinde ürettiği fazla elektriği bile satabilecek konuma gelecektir.”

Düşey eksen rüzgar türbini teknolojilerinde faaliyet gösteren yenilikçi bir firma olduklarına işaret eden Özbek, “İthal ettiğimiz 200, 300, 500, 1000 ve 3000 Watt ile 10 KW'lık tribünleri 2 bin ile 22 bin Avro arasında değişen fiyatlara rüzgar açısından gerekli ölçümleri yaptıktan sonra kuruyoruz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!