Kenan Pars vefat etti

Güncelleme Tarihi:

Kenan Pars vefat etti
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2008 00:00

Gerçek adı Kirkor Cezveciyan olan, siyah beyaz dönemin unutulmaz aktörlerinden Kenan Pars, dün sabah saat 08.00'de kızının evinde vefat etti.

Haberin Devamı

 KENAN PARS'IN ALBÜMÜNDEN

1953 yılında çekilen, yönetmenliğini Lütfi Ö. Akad'ın üstlendiği "Öldüren Şehir" adlı sinema filmiyle oyunculuğa başlayan ve bugüne kadar 400'e yakın filmde oynayan Kenan Pars, yakalandığı akciğer kanserini nedeniyle vefat etti. Bir aydır ağır grip tedavisi geçiren ve bu nedenle gittiği Florence Nighingale Hastanesi'nde akciğer kanseri olduğu öğrenilen 88 yaşındaki Pars, uykusunda hayata gözlerini yumdu. Pars'ın doktora gitmeyi sevmediğini söyleyen kızı Çiğdem Taşlıdan, "Babam hastalığı kendisine hiç yakıştırmazdı. Benim, torununun gözlerinin içine bakarak geçirdi son günlerini. Ölümle başa çıkmaya çalışırken 'Nasılsın' sorumuza hep 'İyiyim' diye yanıt verirdi. Tek dualarımız acı çekmemesi içinde... Çünkü babam ölümden korkardı. Uykusunda, melek gibi öldü" dedi. 10 Ağustos 1920'de İstanbul'da dünyaya gelen Ermeni asıllı Kenan Pars için ilk tören, yarın (Çarşamba) saat 11.00'de Bakırköy Sanatçılar Derneği'nde gerçekleştirilecek. Kenan Pars'in cenazesi, daha sonra Bakırköy Ermeni Kilisesi'nde saat 14.00'de yapılacak törenin ardından Bakırköy Ermeni Mezarlığı'na defnedilecek.

Haberin Devamı

Sinemaya kırgındı
Hep kötü adam rolleriyle seyircinin karşına geçen usta oyuncu, "Ne teklif gelirse gelsin, ben hep kötü adam oldum. Bu büyük bir dezavantajdı. Ne iyi bir rol gelir, ne de parası iyidir. Oysa kötü adam olmasa, jönler nasıl sivrilip sevilir" diyerek sinemaya olan kırgınlığını belirtirdi. "İlk 'Öldüren Şehir' filmiyle girdim piyasaya. Giriş o giriş. Bir mikrop mu desem, başka bir şey mi bilemiyorum. Kumarbaz vardır, hiç kazanmak ama hep oynar. Benim ki de o hesap. Hep büyük değişiklikler olmuştur diye döndüm sinemaya, ama her şey bıraktığım gibi durdu" diyen Pars, 1990'lı yıllarda belli bir süre Bakırköy Tiyatrosu gişesinde bilet sattıktan sonra yine Bakırköy'de gazete bayii açmıştı.

Kenan Pars vefat etti
Kenan Pars kimdir?
10 Ağustos 1920 tarihinde İstanbul'da doğan, "Öldüren Şehir", "Avare", "Evlat Acısı", "Son Şarkı", "Ölüm Korkusu", "Büyük Sır", "Pusu", "Gurbet", "Samanyolu", "İlk Aşk", "Namus Belası", "Hayat Bağları", "Acılar"ın da aralarında bulunduğu 400'e yakın filmde oynayan Pars, Yeşilçam filmlerinde 'kötü adam' karakterlerini canlandırdı. Oyunculuğunun yanı sıra "Oğlum, "Derdimden Anlayan Yok", "Cinayet Gecesi", "Ölüm Allah'ın Emri", "Aklın Durur" ve "Bir Ateşim Yanarım" adlı filmlerin yönetmenliğini üstlenen, ayrıca birkaç filmde yapımcılık ve senaryo yazarlığı da yapan sanatçı, Bakırköy'de kendi adını taşıyan bir milli piyango bayi işletiyordu.

O koskoca bir çınardı

TÜRKER İNANOĞLU: Bu mesleğe başladığım 1957 yılında en yakın arkadaşladımdan birisiydi Kenan. Hatta o yıllarda 3-4 filmimde de başrol oynamıştı. Çok üzüntülüyüm. Söyleyecek bir şey bulamıyorum.

MELEK BAYKAL: "Hayat Bağları" dizisinde Kenan Pars benim babamı canlandırıyordu. Onunla birlikte çok güzel günler geçirdik. Çok iyi dostluk bağları kurduk ve daha sonra da bu bağı hiç kopartmadık. Vefat ettikten sonra hem kızı hem de torunu beni aradı. Haberi ilk alanlardan biri de benim... O koskoca dev, bir çınardı. İstanbul dışında olduğum için cenazesine gelemeyeceğim ama kalbim onunla olacak. 88 yaşına kadar dolu dolu yaşadı, inşallah bizimde böyle bir şansımız olur.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!