Kenan Evren yargılansın başvurusu

Güncelleme Tarihi:

Kenan Evren yargılansın başvurusu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2010 00:49

12 Eylül darbesini yapan Kenan Evren ve yönetiminin yargılanması için İHD ve Mazlum-Der Ankara'da savcılığa başvurdu. İstanbul'da da aralarında 78'liler Girişimi başta olmak üzere pek çok sivil toplum örgütü Evren'in yargılanması için başvuruda bulundu.

Kenan Evren yargılansın başvurusu

 

ANKARA

İnsan Hakları Derneği (İHD), MAZLUMDER ve “Yetmez Ama Evet Platformu” üyeleri, “12 Eylül 1980 darbesini yapanlar” hakkında suç duyurusunda bulundu.

MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, suç duyurusunda bulunmadan önce adliye önünde yaptığı basın açıklamasında, 12 Eylülden 30 yıl sonra 1982 Anayasasında önemli tadilatlar yapıldığını belirtti.

İSTANBUL

12 EYLÜL'ÜN BİLANÇOSU

/images/100/0x0/55ea4850f018fbb8f875d797
Gazeteci Oğuz Güven'in 78 kuşağını anlattığı Zordur Zorda Gülmek kitabında 12 Eylül 1980 darbesinin bilançosu şöyle özetleniyor:

650 bin kişi gözaltına alındı, ağır işkencelerden geçirildi.
1 milyon 683 bin kişi fişlendi.
Açılan 210 bin davada 230 bin kişi yargılandı.
7 bin kişi için idam cezası istendi. 517 kişiye idam cezası verildi.
Haklarında idam cezası verilenlerden 50 devrimci asıldı. 300 kişi kuşkulu bir şekilde öldü.
171 kişi işkenceden öldü. 144 kişi cezaevlerinde öldü. 14 kişi açlık grevinde öldü.
16 kişi "kaçarken" vuruldu. 95 kişi çatışmada öldü. 73 kişiye doğal ölüm raporu verildi.
43 kişinin intihar ettiği bildirildi.
71 bin kişi TCK"nin 141, 141 ve 163. maddelerinden yargılandı. 98 bin 404 kişi "örgüt üyesi olmak" suçundan yargılandı.
338 bin kişiye pasaport verilmedi. 30 bin kişi sakıncalı olduğu için işten atıldı.
14 bin kişi yurttaşlıktan çıkarıldı. 30 bin kişi siyasi mülteci olarak yurtdışına çıktı.
937 film sakıncalı bulunduğu için yasaklandı. 23 bin 677 derneğin faaliyeti durduruldu.
3 bin 854 öğretmen, üniversitede görevli 120 öğretim üyesi ve 47 hakimin işine son verildi.
400 gazeteci için toplam 4 bin yıl hapis istendi. Gazetecilere 3 bin 315 yıl 6 ay hapis cezası verildi. 31 gazeteci cezaevine girdi. 300 gazeteci saldırıya uğradı. 3 gazeteci silahla öldürüldü.
Gazeteler 300 gün yayın yapamadı. 13 büyük gazete için 303 dava açıldı. 39 ton gazete ve dergi imha edildi.
Derneklerin, partilerin, Türk-İş dışındaki sendikaların faaliyeti durduruldu. Varlıklarına el konuldu.
Üniversite hocalarından 5000 kadarı görevden alındı, güvenlik soruşturmasına tabi tutuldu.
Belediye başkanları görevden alındı, yerine sıkıyönetim atama yaptı. Sendikalaşma kaldırıldı, çalışanların kıdem tazminatı gibi kazanımları daraltıldı, ücretler ve sosyal haklar budandı, grev hakkı yasaklandı.
Zorunlu din dersi getirildi; Türk İslam sentezi bir kültürün milli kültür olarak kabul edilmesi kararlaştırıldı; Diyanet İşleri’nde 260 din görevlisinin maaşının Rabıta-ül islam örgütünce ödenmesi onaylandı.

ÖDP, BDP 78'liler Girişimi ve İstanbul Tabip Odası'nında aralarında bulunduğu çok sayıda sivil toplum kuruluşu, anayasa değişikliğini öngören referandumun kabul edilmesinin ardından 12 Eylül 1980 askeri darbesinin sorumlularının yargılanması için suç duyurusunda bulundu.

'DARBECİ EVREN HESAP VERECEKSİN'

Aralarında BDP Milletvekili Ufak Uras’ında bulunduğu “Yetmez Ama Evet Platformu" üyesi 80 kişi de referandumun hemen ardından 1980 ihtilalini yapan Kenan Evren başta olmak üzere zamanın devlet yetkilileri hakkında ‘darbe yaptıkları’ gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne gelen grup, ‘Yetmez! Yeni anayasa istiyoruz’ ve ‘darbeci Evren 12 Eylül’ün hesabını vereceksin’ yazılı pankart açtı.

 

Şikayetçi olan 80 kişi arasında milletvekili Ufuk Uras, yazar Nihal Bengisu Karaca, Ferhat Kentel, Osman Can, Sacit Kayasu, Yasemin Çongar, Yücel Sayman ve Zeynep Tanbay da yer aldı.  

 

“ZAMANAŞIMI TEHLİKESİ YOK"

 

Darbe sonrasında asılanlar, öldürülenler, gözaltına alınan, fişlenenler olduğu belirtilen dilekçede “izah edildiği üzere şüphelilerin hapis cezasıyla tecziyeleri için haklarında kovuşturma yapılarak kamu davası açılmasını arz ve talep ederiz" denildi. Daha önce Kenan Evren hakkında iddianame hazırladığı için HSYK’nın görevden attığı eski savcı Sacit Kayasu, yargılamanın başlaması için hiçbir engel olmadığını ve zaman aşımı tehlikesinin de bulunmadığını ifade etti.

 

CHP'Lİ ERSİN: EVREN YARGILANAMAZ

Haberin Devamı

CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, söz konusu maddenin af niteliğinde olduğunu belirterek, “Kenan Evren’in yargılanması söz konusu değil” dedi.

Ersin, şöyle dedi:

“Kenan Evren’in yargılanması söz konusu değil. Yargılanma yolu kapandı. Hem zaman aşımı var hem de geçici 15. madde af niteliğindeydi. Affa uğramış suçların yargılanması söz konusu olamaz. Zaman aşımı ile birlikte yaş durumu da var.”

DARBECİLERE YARGI YOLUNU AÇAN MADDE

Madde 15: Anayasal düzene karşı suç işleyen, darbe yapan veya darbe girişiminde bulunan askerler, sivil mahkemelerde yargılanacak. Siviller, sadece savaş halinde askeri mahkemelerde yargılanabilecek.

Bir dava da Ramazan Akgün'den

Haberin Devamı

Yargıda Reform Grubu üyeleri suç duyurusunda bulundu

 

ESP: Darbeciler yargılansın

 

BDP'li Yıldız da suç duyurusunda bulundu

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!