Kemiklerimizin yapısını iyileştirme çalışmalarında ilerleme var

Güncelleme Tarihi:

Kemiklerimizin yapısını iyileştirme çalışmalarında ilerleme var
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2005 00:40

Kemik erimesi veya zayıflaması olarak bilinen osteoporoz ile ilgili istatistikler: Her 3 kadından ve her 8 erkekten 1’i yaşamları boyunca en az bir osteoporotik kırık yaşıyor; Avrupa Birliği’nde tüm osteoporotik kırıkların yıllık toplam maliyeti yaklaşık 25 milyar Euro.

Her 30 saniyede bir Avrupa Birliği’nde bir kişi osteoporoza bağlı kırık yaşıyor; 60-70 yaş arası kadınların tahminen üçte biri ve 80 yaş ve üzeri kadınların üçte ikisi etkileniyor ve tüm dünyada yaklaşık 200 milyon kadın osteoporozdan yakınıyor.

Osteoporoz hastası 88 kadının ince kemik kesitleri alınarak yapılan yeni çalışma, alendronat maddesini kullanan hastalarda kemik kalitesinde ve kemik mineral yoğunluğunda düzelmeler olduğunu gösterdi.1 Kemik mikromimarisinin korunması, osteoporozdan kaynaklanan kırık riskini azaltmada önemli bir faktör olabilir (2). Bu klinik çalışmanın baş araştırmacısı, Creighton Üniversitesi Osteoporoz Araştırma Merkezi, Omaha, Nebraska’dan Prof. Dr. Robert Recker çalışmayla ilgili şunları söyledi: ‘Bu çalışma alendronatın kemik gücünü artırma ve kırık riskini azaltma yönünde etki gösterdiğine ek kanıt sağlamaktadır.’ (1)

Osteoporoz, kemiğin gücünün azalmasıyla kırık riskinin artması sonucunu doğuran bir iskelet sistemi hastalığı olarak tanımlanır. Kemik gücü, kemik mineral yoğunluğu (KMY) ve kemik kalitesinin bileşmesinden oluşur.

Kemik mineral yoğunluğu (KMY) ölçümü günümüzde osteoporoz teşhisi için kullanılan önemli bir yöntemdir ve kemiğin mineral yoğunluğunun istenilen sınırlar içinde olup olmadığını ölçme esasına dayanır. Vücudumuzda kemiklerimiz sürekli bir yapım ve yıkım süreci içindedir. Sağlıklı kemik döngüsü, bu doğal sürecin belli bir denge içinde tamamlaması ile mümkün olur. Kemik gücü kemik mikromimarisiyle ilgilidir. Kemik mikromimarisi kemiğin kalın dış kabuğu ve içteki trabeküler kemik yapısını içerir. Bu trabeküllerin sayısı ve kalınlığı kemik gücüyle ilişkilidir.

Dr.Robert Recker, kemik mikromimarisinin araştırıldığı çalışma hakkında konuşurken ‘Kemik hacminin alendronat ile tedavi edilen hastalarda daha fazla olduğunu ve trabeküllerin daha kalın, daha fazla sayıda ve daha yakın aralıklı olduğunu gözlemledik. ’ dedi.

1 Recker, R., Masarachia, P., Santora, A., Howard, T., Chavassieux, P., Arlot, M., Rodan, G., Wehren, L., Kimmel, D., Trabecular bone microarchitecture after alendronate treatment of osteoporotic women, Current Medical Research and Opinion, Vol.21, No.2, 2005, 185-194.

2 Roschger P, Rinnerthaler S, Yates J et al. Alendronate increases degree and uniformity of mineralization in cancellous bone and decreases the porosity in cortical bone of osteoporotic women. Bone 2001;29(2):185Ğ191.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!