Kemal Kılıçdaroğlu: Gençleri baş tacı yapacağız

Güncelleme Tarihi:

Kemal Kılıçdaroğlu: Gençleri baş tacı yapacağız
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2015 22:55

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 1 Kasım bildirgesini gençlere adayarak “Bir ülkede diktatöre diz çöktüren sevgili gençler, sizinle övünüyoruz ve gurur duyuyoruz. Onlar gençleri göz ardı etti, biz baş tacı yapacağız. Sizlerden istediğim sadece bir şey var. Siyasete ilgi gösterin. Siyaseti dinozorlardan temizleyin” dedi.

Haberin Devamı

Kemal Kılıçdaroğlu: Gençleri baş tacı yapacağız

Konuştuğu kürsünün iki yanını da gençlere ayıran CHP lideri, partisinin ATO Kongre Merkezi’ndeki Seçim Bildirgesi ve Aday Tanıtım Toplantısı’nda şunları söyledi:


ALİ İSMAİL’LERE...
“Bugün 30 Eylül 2015. 5 ay sonra yeni bir seçim bildirgesi ile karşınızdayız. Baskıya karşı direnen, özgürlüğü savunan gençlere adıyoruz bu seçim bildirgesini. ‘Ali İsmail’lere, ‘Özgecan’lara... Öğrenci, memur, işçi, işsiz, çiftçi... Bütün gençlere.... Gençler yarının umududur. Ama gençler bugünün de ortaklarıdır. Soma’da yaşamını yitiren genç maden işçilerine adıyoruz bu seçim bildirgesini. TOMA’lara, biber gazlarına karşın polis barikatlarının önünde elinde karanfille bekleyen kitap okuyan yarattığı mizahla bir diktatöre diz çöktüren gençlere adıyoruz.

Haberin Devamı


ÜLKENİN ORTAĞI YAPACAĞIZ
Neden gençler? Büyüklerin kabahatlerinin faturası gençlere ödetildiği için ‘gençler’ diyoruz. Gence sen ‘sus’, senin konuşma hakkın yok dediler. Oysa o babalarından daha iyi yetişmişti. Daha iyi sorguluyordu. O nedenle biz gençleri baş tacı yapacağız. Gençleri bu ülkenin umudu olmanın yanında ortağı yapacağız.

Kemal Kılıçdaroğlu: Gençleri baş tacı yapacağız

DİNOZORLARI TEMİZLEYİN
Bir süreç başladı 12 Eylül hukukuyla. Gençler olağan şüpheli olarak görünüyorlar. Gençleri olağan şüpheli sıfatından çıkaracağız. Onları olağan şüpheli olarak değil onları olağan yurtsever olarak göreceğiz. Biz bu gençlerden ne bekliyoruz? Siyasete ilgi gösterin. Siyaseti dinozorlardan temizleyin. Sizler siyasete ilgi gösterseniz emin olan bugün Türkiye’de yaşananların hiçbiri olmazdı. Siyasete barışı sizler getirirdiniz. Siyasete girin, aktif bir güç olarak da öne çıkın. Bakın tüzüğümüzde gençlere yüzde 10 kotası getirdik. Oran az diyorsanız önümüzde kurultay var. Gelin kurultaya, oranı yükseltin, size destek vereceğim. Mücadele ruhunuzu kaybetmeyin, mücadeleyi yapın, kesin kazanacaksınız.
Gençler, sakın tuzağa düşmeyin. Birisi gelip size inanç üzerinden siyaset yaparsa bilin ki o bu ülkeye en büyük ihaneti yapan insandır. Birisi gelip etnik farklılıklar üzerinden siyaset yaparsa bilin ki o kendi ülkesini seven birisi değildir, ayrımcıdır, bölücüdür. Herkesin yaşam tarzına saygılı olacağız. Bunları siyasette araç olmaktan kurtaracağız. Önümüzde bekleyen en büyük 3 tehlike budur: Etnik ayrılık üzerinden siyaset, inanç üzerinden siyaset ve yaşam tarzı üzerinden siyaset. Bunları reddedin.

Haberin Devamı


O KİŞİ LİDER OLAMAZ
Niye seçim sandığına gidiyoruz? Koalisyon neden kurulamadı? Biliyorsunuz herhalde. Bir siyasi lider özgür iradeye sahip değilse, kendi iradesini başka bir otoriteye teslim etmişse o siyasi lider koalisyon kuramaz ve ülkeyi de yönetemez. Saray’da oturan zatın baskısını omuzunda, sırtında, üstünde, hayatının her yerinde hissediyorsa o kişi lider olamaz. Lider özgür karar alan kimsedir. Türkiye’nin 5 temel sorunu; demokrasi ve hukukun üstünlüğü, ekonomi, dış politika, eğitim ve toplumsal barış, yani Kürt sorunudur. Bunları çözmek yerine vatandaşın önüne şantaj tablosu koydular.


BU GARABETE SON VERİN
Bu garabete son vereceksiniz. Sorun olan parti sorunu çözemez. Her şeye hayır diyen parti de sorunu çözemez. MHP her şeye hayır diyor, o zaman niye siyaset yapıyorsun? HDP denklem dışı. Türkiye’yi yönetmeye hazır değil, talip de değil. Geriye bir tek CHP kalıyor. Eğer Saray’a hizmet edecek birini bekliyorsanız, vesayet altında birini bekliyorsanız, gideceğiniz yer belli, itirazım yok. Ama halka hizmet edecek birini bekliyorsanız adres CHP.”

Haberin Devamı

Kemal Kılıçdaroğlu: Gençleri baş tacı yapacağız

Gaziye ve şehit yakınına tasarruf olmaz

Kılıçdaroğlu, beyannamede ayrıntılı olarak anlatılan bazı iktidar vaatlerini şöyle anlattı:

Buradan gazi vatandaşlarıma sesleniyorum: CHP iktidarında milletvekili sağlık hakları neyse aynı hakları size sağlayacağız. Bu ülke için canını ortaya koyan insanlardan daha ne fedakârlık bekliyorsunuz? Her şeyden tasarruf edilir, gazinin hakkından, şehit yakınlarının taleplerinden tasarruf edilmez. Başbakanlık’a bağlı Şehitler ve Gaziler Yüksek Kurulu oluşturulacak. Bütün sorunlar buradan çözülecek.


PASSOLİG UYGULAMASINI KALDIRACAĞIM

Söz, kaldıracağım bu belayı. Özgürce maçlara gideceksiniz. Efendim slogan atıyorlar da beyler rahatsız oluyor. Passolig’i kaldırdığımızda herkes özgürce istediği maça gidecek.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

OSB’DE YATILI OKUL

En büyük sorun işsizlik. İşsizlik geleceğin sorunu. Düşündük taşındık, iş garantili eğitim yapacağız. Bütün Organize Sanayi Bölgeleri’nde yatılı meslek okulları olacak. Annenize babanıza yük olmayacaksınız. Mezun olduğunuz gün işiniz hazır olacak, hiç kimseye yük olmayacaksınız.


ASGARİ ÜCRET

1054 liraya çalışan asgari ücretlilerin çoğu genç. Sözümüz söz; CHP iktidarında net asgari ücret 1500 lira olacak. Asgari ücretten gelir vergisi almayacağız. Mali dengeyi bozmadan, işverenin üzerine yük getirmeden bu işi çözeceğiz. Yeterli olmadığını biliyorum ama bir adım atıyoruz.

Kemal Kılıçdaroğlu: Gençleri baş tacı yapacağız

VERGİ VE SİGORTA PRİMİ TEK MERKEZE


Cumhuriyet tarihinin en büyük bürokratik devrimini yapacağız. Vergi ve sigorta primi olarak bütün gelirleri sadece Gelir İdaresi Başkanlığı’nın toplayacağı düzenleme yapacağız. İşverenler bir yerle muhatap olacaklar. Cumhuriyet tarihinin en büyük kâğıt tasarrufunu yapacağız.


TAŞERONA KADRO


800 bin taşeron işçi var. Bunların yüzde 80’i genç. Sözümün kapı gibi arkasındayım; taşeron işçilerin tamamı kadrolu olacak, tamamı sendikalı hakka kavuşacak.


TAKSİT DONDURMA

Üniversiteden mezun olan öğrencilerimiz iş buluncaya kadar öğrenim kredisi borçlarının taksidi durdurulacak. Bunların tahsili engellenecek. Faizler de silinecek.


ORMAN KÖYLÜSÜNE MAAŞ


Orman köylüsü sigortalı işçi statüsüyle çalıştırılacak. Böylece emeklilik hakkı da kazanacak. Mevsimlik tarım işçilerinin tamamını sigortaya kavuşturacağız.

HERKESE YURT

Sözüm söz; bir yıl içinde hiçbir üniversite öğrencisi ‘Benim yurdum yok’ demeyecek. Herkesin yurdu olacak. Lisekart getireceğiz. Lise son sınıf öğrencilerinin harcamalarının tamamını sosyal bir devlet olarak karşılayacağız.


ÜCRETSİZ YEMEK

Eğitim gören çocuğa ve öğretmenlere ücretsiz öğle yemeğini devlet verecek. Öğretmeni toplumun lideri yapacağız. Şu anda üçüncü sınıf vatandaş gibi görülen öğretmeni birinci sınıf vatandaş yapacağız.


VERGİN KADAR KREDİ AÇACAĞIZ

Tahsil edilemeyen prim borçları 132 milyar lira. Bunun çözülmesi gerekiyor. Sigorta prim borcu olmayan KOBİ’lere ve esnafa, ödediği vergi kadar sıfır faizli kredi açacağız.


MAZOT 1.80 TL

Çiftçi kayıt sistemine göre çiftçinin kullanacağı mazotu 1 lira 80 kuruştan vereceğiz (7 Haziran vaadi 1.5 liraydı). Kuruş kuruş hesapladık.


DESTEK PRİMİ

Esnafın sosyal güvenlik destek primi tamamen kaldırılacak. Prim borcu olan esnaf sağlık hizmeti alamıyor. Eşi de alamıyor. İnsan haklarına aykırı.


FAİZLERİN EN AZ YÜZDE 80’İ SİLİNECEK

(31 Temmuz 2015’e kadar sorunlu hale gelen) Tüketici kredilerinin faizlerinin en az yüzde 80’ini sileceğim. Sizi borç batağından kurtaracağım. Gece rahat uyuyacaksınız. Türkiye’yi krizden çıkaracak kadrolar şu an CHP’de.


Çözüm’e üç komisyonla devam


Kılıçdaroğlu, 1 Kasım sonrası CHP iktidara gelirse Çözüm Süreci’ni yeni ilkeler ve TBMM’nin etkin olacağı şeffaf bir yapıyla sürdüreceğini açıkladı. Beyannamede, TBMM’de oluşturulacak Toplumsal Mutabakat Komisyonu, onun görevlendireceği Ortak Akıl Heyeti ve son aşamada Gerçekleri Araştırma Komisyonu öngörüldü, şöyle denildi: “CHP hiç kimsenin eline bir daha silah almayacağı bir Türkiye sözü vermektedir. Yasal ve idari düzenlemelerin ötesinde geniş bir toplumsal mutabakat zemini hazırlanmalıdır.”


İran’la Zarrab için işbirliği


CHP bildirgesinin “dış politika” bölümünde, isim verilmeden işadamı Reza Zarrab’la ilgili soruşturmanın uluslararası dosyayla açılacağına dönük vaatte bulunuldu: “İran’la yürütülen ticari ilişkileri kendi kişisel çıkarları için suiistimal eden ve kamu görevlileriyle rüşvet ilişkisine giren şahısların tüm karanlık ilişkilerini aydınlatmak ve bu şahısları yargı önüne çıkarmak için gerekli adımları atacağız.”


Suriye’de taraf tutmayacağız


SURİYE’de savaşın durdurulması için bir Barış Konferansı düzenlenmesini bildirgesine alan CHP, mevcut Esad yönetimiyle görüşüleceğini vurguladı. Bildirgede şöyle denildi: “Suriye’de sürmekte olan savaşta taraf tutmayacak; Suriye’nin geleceğine dış müdahaleler olmaksızın Suriye halkının karar verebileceği koşulların yaratılmasına yardımcı olacağız. Suriye muhalefetiyle ilişkilerimizi sürdürürken Suriye yönetimiyle de ilişki kuracağız. Uluslararası hukuka ve komşuluk ilişkilerine aykırı olan eğit-donat programına son vereceğiz.”

BAKMADAN GEÇME!