'Kelliğin şifresi' çözüldü

Güncelleme Tarihi:

Kelliğin şifresi çözüldü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2006 17:04

İngiliz bilim adamları, ortaya çıkardıkları moleküler bir süreçle embriyon hücrelerinin saç hücresi olmasını sağlayarak, kelliğe çare bulunabileceğini gösterdiler.

Haberin Devamı

İngiltere'nin Manchester Üniversitesinden bilim insanları, hücrelere saç üretmesi talimatı veren bir protein "şifresinin" varlığını tespit ettiklerini belirterek, bu şifreyi normalden çok daha fazla sayıda hücreye naklettiklerinde, farelerin tüylerinin yoğunlaştığının görüldüğünü kaydettiler.

Araştırmanın başında bulunan Denis Headon, bu sürecin insanlarda da uygulanabileceğini söyleyerek, “İnsanlarda deri hücrelerinin kıl keseciği, terleme bezi, diş veya tırnak oluşturmak için başka tür hücrelere dönüşebilme kapasitesi bulunuyor” dedi.

Hücrelerin kıl keseciğine dönüşmesinin, genler tarafından sağlanan üç proteinle belirlendiğini söyleyen İngiliz bilim adamı, “Araştırmalarımız, kişinin kıl şemasının nasıl olacağına karar vermek için moleküler düzeyde ve karşılıklı etkileşen hücrelerin dışında çalışan bu proteinlerden birinin varlığını ortaya koydu” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!