Kelime-i Sehadet’in yerini türban almış

Güncelleme Tarihi:

Kelime-i Sehadet’in yerini türban almış
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2008 00:00

CHP lideri Deniz Baykal, Türkiye’ye yabancı menşeli bir kıyafetin İslamiyet’in özü gibi dayatıldığını öne sürerek, "Türban, sanki İslamiyet’in temel tarifi... Kelime-i Şehadet’in yerini türban almış gibi..." dedi. Baykal, dün gazetecilere türbanla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

Bundan sonra Türkiye’de devlet kurumları içinde Anayasa’nın bugüne kadar izin vermediği türden dini inancın gereği olarak kullanıldığı söylenen bu kıyafetler yer almaya başlayacaktır. Bunun önü açılmıştır. Türban üniversitelerde serbest olduktan sonra liselerde ve kamu kurumlarında da serbest olması istenecek, buna ne hakla karşı çıkıldığı soruları gündeme gelecektir. Bu ikili standardı, bir devlet, bir anayasa ne kadar sürdürebilir?

Bu durum, Türkiye’yi giderek ağırlaşan sorunlar içine çekecektir. Ayrışmayı, dini, siyasi önemi olan çok önemli bir ayrışmayı, bir sınıf içine yerleştirirseniz öğrencilerin birbiriyle, diğer öğrencilerle, idareyle ilişkileri çok daha karmaşık bir noktaya girmeye başlar. Bir etiketleme, yaftalama başlar, niteleme başlar. Din, mezhep, inanç düzeyi, dindarlık konuşulmaya başlanır. Bunlar konuşulmaya başlanırsa, buna göre tarifler ortaya çıkarsa, öğrencileri ’dinine bağlı olanlar, olmayanlar’ diye ayrışmış şekilde görürsek, bu çok tehlikeli bir süreci başlatır.

Türbanın, liseye ve kamuya sokulmayacağı söyleniyor. Hadi canım sen de... Sen mi sokmayacaksın? Daha şimdiden milletvekillerin, kadın kolları başkanın, belediye başkanların taleplerini ortaya koymaya başladılar. Sen mi bunun önünde duracaksın? Sana mı güveneceğiz? Böyle bir şey olur mu? Bir süreç başlattın ki bunun önünde kimsenin durması mümkün olmaz."

İadei ziyaret

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ı ziyaret etti. Baykal, Kılıç’ı CHP Genel Merkezi merdivenlerinde karşıladı ve uğurladı. Kılıç, Baykal’ı ziyaretini, iadei ziyaret olarak açıkladı.

Kimse gölge etmesin

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, dün NTV’de, "Cumhuriyetin savunma mekanizmalarının kendini göstermesi" değerlendirmesi yaptığı hatırlatıldı. "Acaba Genelkurmay Başkanı’nın açıklamasını da cumhuriyetin koruma mekanizmaları içine dahil ediyor musunuz?" sorusu üzerine Baykal, şunları söyledi: "Son dönem yaşadığımız deneyimler açıkça göstermiştir ki, Türkiye’nin laik, demokratik bir cumhuriyet olarak ayakta kalmasının güvencesi hukukun ve milletin iradesinin dışında hiç kimsedir. Bizim hukukun dışında hiçbir kurumdan bir bekleyişimiz yok. Kimse gölge etmesin başka bir şey istemiyoruz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!