Kelebek camı

Güncelleme Tarihi:

Kelebek camı
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 1998 00:00

Kanat ATAKAYA
Haberin Devamı

Hollywood'un 20 gerçeği

Altın Ahududu'da (Oscar'a alternatif olarak kötü filmlere verilen ödül) Kevin Costner'ın ‘‘Postman’’i (Postacı) ‘‘En kötü film’ seçildi. Bu yazı yazılırken Oscar ödüllerinde Titanic'in 11 ödül aldığı da belli oldu. Meselemiz bu değil aslında. Aslına bakarsanız mesele bize de ait değil, David Thomson'a ait. David Thomson da kim, diyeceksiniz. Hemen açıklayalım. David Thomson, İngiltere'nin en sözüne güvenilir sinema eleştirmenlerinden biri. Pek çok İngiliz gibi Amerika'yı ve Amerikalılar'ı sığ, dangıl dungul, biraz daha ileri gidersek lüzumsuz görüyor. Bu İngilizlerle Amerikalılar arasında bir olay, bizi zerre kadar ilgilendirmiyor tabii ki. Bizi ilgilendiren, David Thomson'un geçen pazar günü Independent'ın Sunday Review'unda çıkan ‘‘20 Things People Like To Forget About Hollywood’’ (İnsanların Hollywood'la İlgili Unutmak İstedikleri 20 Şey) başlıklı yazısı. Thomson'un yeni kitabı ‘‘Beneath Mulholland’’dan alınan bu yazıda, Hollywood'la ilgili birtakım tespitler yapılıyor, sinemanın merkeziyle feci şekilde dalga geçiliyor ve Hollywood'la ilgili bazı gerçekler matrak bir şekilde gözler önüne seriliyor. Thomson'ın 20 maddelik listesi şöyle...

1- Hollywood'daki herkes hasta

Burada kasıt, bedensel hastalıklar değil. Hollywood'da herkes spor yapıyor, beslenmesine anormal derecede dikkat ediyor, kimse sigara içmiyor ve yaş ortalaması 80 filan. Ancak, Hollywood'da herkes kendini dünyanın merkezi olarak görüyor ve bu sağlıklı yaşam saplantısı, deyim yerindeyse ruh hastalığına dönüşüyor.

2- Kıyamet çoktan koptu

Thomson'a göre Hollywood'da bundan yıllar önce dev bir ‘‘pislik bombası’’ patladı ve bu bombanın zehiri her yere yayıldı. Hollywood'un bağlı olduğu Los Angeles’ın (LA) yeni açılımı da ‘‘Lies Allowed’’ (Yalan Serbest) zaten...

3- İzleniyorsunuz

Hollywood, Thomson'a bakılırsa dünyanın bir numaralı röntgencisi. Limuzinlerden, dev binalardan bizleri, yani sıradan insanları -tıpkı nesli tükenen yaratıklar gibi- röntgenliyor...

4- Orada herkes oyuncu

Hollywood'da yaşayan herkes yıldız oyuncular gibi davranıyor. Her köşede film çekildiği için sürekli kamera karşısında gibi yaşıyorlar. Hatta bu konuda meşhur bir espri bile var: ‘‘Birini öldüreceksen, karşısına bir kamera koy ve öldür. Polis film çekiyorsun sanacaktır.’’

5- Önemli olan neyi bildiğindir

Hollywood'da bilgili olmaktan çok ‘‘neyi’’ bildiğiniz önemli. Mesela kimin kiminle yattığını bilmek, çok daha faydalı gözüken bilgilerden daha önemli. Hollywood'da kimse kalpten konuşmuyor, herkes senaryodan alınmış cümleler kuruyor.

6- Yalancılık büyük yetenek

Hollywood'da bir oyuncunun sahip olması gereken tek özellik yalancılık. İyi bir yalancının bu memleketteki diğer adı ‘‘çok yetenekli bir oyuncu’’.

7- Hollywood 'Chinatown'dır

Polanski'nin Chinatown (Çin Mahallesi) filmindeki ‘‘su motifi’’ne yapılmış bir gönderme. Thomson, büyük ihtimalle ihtiyaç duyulan suyu elde etmek için son damlasına kadar sıkılan genç yetenekleri kastediyor.

8- Uyuşturucu ihtiyaçtır

Uyuşturucunun kötü olduğu, ölüme sürüklediği ve kullananların hiç de fotojenik gözükmedikleri Hollywood'da da biliniyor. Ancak Hollywood'da hemen herkes deliler gibi uyuşturucu kullanıyor. Bunun yaygın açıklama biçimi ise ‘‘stresi veya paranoyayı aşmak’’.

9- Arkadaşlık mı dediniz?

Hollywood'da gerçek arkadaşlık bulmayı düşünmek, dünyanın en safça düşüncelerinden biri. Hollywood'da öyle bir şey yok.

10- Sadece film yetmez

Hollywood artık sadece film olan filmlerle ilgilenmiyor. Bir filmin başarılı olması için, CD'sinin, hediyelik eşyalarının çok satması, eğlence parkının açılması, video oyunun yapılması gerekiyor.

(Gelecek Program: Hollywood'un bu haftaya sığmayan 10 gerçeği...)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!