Kedilere gençlik reçetesi

Güncelleme Tarihi:

Kedilere gençlik reçetesi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 1998 00:00

Haberin Devamı

Unutmayın, kediniz aldığınız gibi küçük sevimli bir yaramaz olarak kalmayacak. Tıpkı insanlar gibi onlar da zamanla olgunlaşacak. Ve kaçınılmaz bir şekilde yaşlanacak. Üstelik insanlardan daha hızlı. Gün gelecek, birlikteliğiniz noktalanacak. Bu kaçınılmaz sonu mümkün olduğu kadar geciktirmek için Pet Magazin Dergisi'nde yayınlanan tavsiyelere kulak verelim.

Şişmanlığa paydos

Tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde de, fazla kilolar yaşam törpüsü. Yaşlı kediler bile rejime sokularak fazla kilolarından arındırabilirler. En kolay zayıflama yolu, yiyeceklerindeki kaloriyi üçte iki oranında azaltmaktır. Şişman kedilere verilecek birkaç küçük öğün kurt gibi acıkmayı önler. Fazla kilolara da yol görünür.

Aşk hayatı tehlikeli

Çiftleşme döneminde partner arayan dişi ya da erkek kediler, gezinti alanlarını genişletirler. Bilmedikleri yollarda gezinen kediler için araçlar hayati tehlike oluşturur. Sokağa alışık değillerse, genç yaşta bir kazaya kurban gitme ihtimalleri, çiftleşme döneminde maksimum sevideye seyreder. Kediler, gözlerinde aşk kıvılcımları çakarken, köpeklerden uzak durmayı da akıl edemeyebilirler. Her biri şövalye kesilen erkek kediler, dişiler için birbirleriyle girdikleri kavgalarda ciddi şekilde yaralanabilirler.

Evdeki tehlikeler

Yaşamlarını evde sürdüren kedilerin başına gelecek en büyük felaket, balkon ya da pencereden düşmektir. Sağ kurtulsalar bile, bu kazalardan sonra, yaşamlarını kısaltacak sakatlıklar ortaya çıkabilir. Kedilerin, pencere ya da kapılara sıkışması da, evde meydana gelen kazaların en bilinenleridir.

Genetik miras

Anne tarafından büyükanne 19, büyükbaba 21'ine kadar yaşamışsa, kedinizin de bu yaşa gelebilme şansı oldukça yüksektir.

Haydi aşıya

Hastalıklar, uzun yaşam hesaplarını bir anda bozabilir. Özellikle sokağa çıkan kedilerin, tehlikeli virütik hastalıkları kapma ihtimali çok yüksektir. Zamanında yapılan aşılar, kedilerde beklenmedik hastalıkların ortaya çıkmasını engelleyecektir.

Stres yok

Kediler, ömürlerinin yaklaşık dörtte üçünü kestirerek ya da uyuyarak geçirirler. Bedenlerini canlandırmak için sonsuz vakitleri vardır. Kediler, uyanık saatlerinde sürekli stresle harap edilmemeli.

Ölçülü hareket

Biraz hareket, kedinizi canlı ve neşeli tutar. Yine de yaşlılıkta hiçbir şey abartılmamalı. İleri yaşlardaki kedinizin ayaklarını uzatıp, yan gelip yatmasına daha çok fırsat tanımalısınız.

CHUCKY'nin sürgün günleri

Chucky, altı yaşında bir Husky. Nisan ayında, Tarabya'daki evinden mahkeme kararıyla sürgün edildi. Şimdi yaşamını, Maslak'taki Forest Kennel Köpek Çiftliği'nde sürdürüyor. İşin doğrusu, İçmimar Zeynep Karaoğuz, çocuklarından ayrı tutmadığı Chucky'yi, mahkemenin sürgün kararından sonra sokakta bırakmamak için Forest Kennel'ı kurdu. Apartmanda patlakveren bir jakuzi kavgasının kurbanı seçilen Chucky, sürgün günlerini eşi ve çocuklarıyla birlikte geçiriyor.

Bu garip hikayenin başlangıcı, 1995 yılının ilk aylarına kadar uzanıyor. Zeynep-Ali Karaoğuz Çifti, o sıralar, Trabya Sanatçılar ve Dostlar Sitesi'nden dubleks bir daire alıyorlar. Yan komşuları projeyi değiştirip, alt katta salona bitişik oda ile üst katta yatakodasına bitişik odayı banyo yapınca kıyamet kopuyor. Karaoğuz Ailesi'nin salon ve yatakodası duvarlarına rutubet çıkıyor. Jakuzi, sifon ve duşun sesi, alt katta salondan, üst katta yatakodasından eksik olmuyor. Zeynep Karaoğuz, plana aykırı hareket eden yan komşusu Kemal Şentürk hakkında, İstanbul 7'nci Ticaret Mahkemesi'nde dava açıyor.

Komşudan misilleme

Bu duruma fena halde içerleyen komşusu da misilleme yapıp, Sarıyer 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde karşı dava açıyor. Davacı Kemal Şentürk'ün şikayet konusu, Zeynep Karaoğuz'un canı gibi sevdi köpeği Chucky oldu. İddiaya göre Chucky geceleri uluyordu. Apartmanda rahat huzur kalmamıştı.

Duruşmalar başladı. Apartmanda oturan üç tanık, Chucky'nin havlamasının, ulumasının olmadığını ileri sürdü. Davacı tarafın evine misafir gelen tanıklar ise aksini iddia ettiler. İstanbul 7'nci Ticaret Mahkemesi'ndeki banyo davası sürerken, Sarıyer'deki köpek davası 1,5 yılda sonuçlandı. Mahkeme, geçtiğimiz nisan ayında, Zeynep Karaoğuz'un Chucky'yi evde besleyemeyeceğine karar verdi. Apartmanda başka köpekler de yaşamasına rağmen, bir banyo atışmasının sonucunda piyango Chucky'ye vurdu.

Pansiyon macerası

O güne kadar köpeğinden hiç ayrılmayan Zeynep Karaoğuz, Chucky'yi bir pansiyona verip, her gün ziyaretine gitmeye başladı. Taa ki, 'Kuru mama veriyoruz' denilen köpek pansiyonun bahçesinde kan izlerine rastlayana kadar. İzleri takip eden Zeynep Hanım, bir kazanda tavuk kafalarıyla bulgur pişirildiğini görünce beyninden vurulmuşa döndü. Ortalığı birbirine katıp, Chucky'i pansiyondan aldı.

Sonra da şapkasını önüne koyup uzun uzun düşündü. Önündeki tek çıkar yol bir köpek çiftliği açmaktı. Böylece hem Chucky'e bir yuva kuracaktı, hem de çok sevdiği hayvanlarla tüm gününü geçirecekti. Önce fizibilite çalışmasını yaptı. Maslak'ta, orman içinde bir arazi buldu. Sonra, otomobilini satıp parasıyla işe koyuldu.

Mutlu son

Zeynep Karaoğuz'un artık bir köpek çiftliği var. Forrest Kennel'ı bir kulüp havasına çevirmeye çalışan Zeynep Hanım, pansiyona bırakılan köpeklere Chucky'e gösterdiği ilgiyi esirgemiyor. Eğitimleriyle yakından ilgileniyor. Yakında bir de pet shop açmayı planlıyor. Gelirini, sokak köpeklerine harcamak için.

Chucky'e gelince. O, burada evdekinden çok daha mutlu. Koca çitlikte alabildiğince özgür. Zeynep Hanım, ona bir eş buldu. Dört yavrusu oldu.

Chucky'nin tahliyesi mutlu bir sonla noktalandı.

Ne yazık ki hayvan sevmeyenlere komşu köpek ve kedilerin hepsi Chucky kadar şanslı değil.

Kediler de eğitilebilir

Kedi yavruları da öğrenmeye isteklidir. Ancak çok sabırlı davranmanız gerekli. Kediler, doğada tek başına yaşarlar ve kendi kendilerine yetmeyi bilirler. Kedi, kendisinin lideridir. Eğer bunu aklınızdan çıkartmazsanız, onu eğitmeniz kolaylaşır.

Tüm yavru evcil hayvanların ilk dersi, adını öğrenmektir. Adını pekçok kez tekrar etmeniz gerekecek. Ödül maması elinizde olacak, adını söyleyip çağırdığınızda gelirse, ödüllendireceksiniz ve seveceksiniz. Ama çok hafif ve ustaca. En küçük baskı, onu yanınızdan uzaklaştırır. Asla azarlayarak çağırmayın. Size güvenene kadar asla kucağınıza almayın. Sevmeye kalkışmayın. O kimseye güvenmez. Kesinlikle zarar gelmeyeceğini anlarsa, bazı şeyleri yapmanıza izin verir.

Peki, hep onun dediği mi olacak. 'HAYIR'. İşte bu sözcüğü öğretmeniz gerekecek. Gerekirse azarlayacaksınız. Bir de, çiçekleri nemlendirmek için kullanılan su fısfısından edineceksiniz. Bir hareketini engellemek için, onu iş başında yakalayıp, 'HAYIR' sözcüğüyle aynı anda su püskürteceksiniz.

Tüm kediler tırmanır ve tırmanmayı, doğalarının gereği çok severler. Onun girmesini istemediğiniz yerlere balon şişirip, engeller kurun. Girmek istediği yerdeki engellere pençe atınca balon patlar. Siz de o anda olayı izliyorsanız 'HAYIR' sözcüğünü tekrarlayıp, su püskürtün. Kedi bundan nefret edecektir. Bu ona asla zarar vermez.

Çiş eğitimi ise köpeklerden daha kolaydır. Kedi kumunu kullanın ve çevresine kuru kedi otu dökün. Göreceksiniz, şıp diye öğrenecektir.

İşin sırrı, biraz özveri, biraz sabır. Kolay gelsin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!