Kedi bile dondu

Güncelleme Tarihi:

Kedi bile dondu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2006 00:00

Türkiye'nin büyük bölümünü etkisi altına alan kar yağışı ve soğuklar, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da hayatı felç etti. Gece sıfırın altında 8 dereceye kadar düşen hava sıcaklığı yüzünden Diyarbakır'da kediler bile donarak öldü.

Haberin Devamı

Komuta merkezi 24 saat görevde

İSTANBUL’ da kar ve fırtına nedeniyle ’kırmızı alarm’ verildi. AKOM karargáhının kurmayları, 24 saat görev yaptı. İstanbul Valisi Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AKOM Başkanı Mesut Pektaş ve 52. Zırhlı Tümen Komutanı Tümgeneral Muzaffer Cengiz Aslan da, geç saatlere kadar komuta merkezindeydi. Vali Güler, meteorolojik raporlara göre, İstanbul’da etkili olan kar yağışının, belki de 2004’te yaşanan afet ölçeğine yakın bir tabloyu getirebileceğini söyledi. Olumsuz hava şartları yüzünden Boğaz’ın iki yakasında da deniz ulaşımı durdu. Çok sayıda uçak seferi de iptal edildi.

DOĞUDA HAYAT FELÇ

Doğu  ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bir haftadır devam eden yoğun kar yağışı hayatı felç etti. Aralıksız yağan kar nedeniyle bölgede 5 bin köy yolu ulaşıma kapandı. Hatay’ın Reyhanlı İlçesi’ne ise 4 yıl aradan sonra kar yağdı.

Diyarbakır kent merkezinde hava sıcaklığı önceki gece sıfırın altında 8 dereceye kadar düşerken, zor şartlara dayanıklılığıyla bilinen sokak kedileri bile donarak ölmeye başladı. Bölgede kar yağışının üç gün boyunca etkili olacağını belirten Meteoroloji Bölge Müdürlüğü, Muş’ta kar kalınlığının kent merkezinde 1 metreyi bulduğunu, Ağrı’da ise 65 santime ulaştığını açıkladı.

KARADENİZ'DE 1863 KÖY YOLU KAPALI

Haberin Devamı

Türkiye'yi etkisi altına alan yoğun kar yağışı Doğu Karadeniz’de de etkili oldu. Bölgede, 1863 köy yolu ulaşıma kapandı. Kar kalınlığı Trabzon’da 20, Rize, Gümüşhane ve Giresun’ da 40, Bayburt ve Artvin’de ise 20 santimetreye ulaştı, yüksek kesimlerde ise 1 metreyi aştı.

Yoğun kar nedeniyle, Trabzon’ da 481, Gümüşhane’de 300, Bayburt’da 7, Artvin’de 172, Rize’de 351, Giresun’da ise 552 olmak üzere toplam 1863 köyu ile bağlantı kesildi. Giresun-Şebinkarahisar yolu Eğribel geçidi ile Rize-Erzurum karayolu, Ovit Dağı geçidi de ulaşıma kapandı.

Trabzon Havaalanı'nda, dün gece yağış nedeniyle yapılamayan uçak seferlerinin, bu gün de 13.30’a kadar iptal edildiği bildirildi. Havaalanında kar temizleme çalışmalarının sürdüğü ancak, kar yağışının  devam etmesi nedeniyle, 13.30'dan sonraki seferlerin de iptal edilebileceği belirtildi.

KIRMIZI ALARM

24 saat karla mücadelenin yapıldığı Ağrı ve Muş’ta kamyonlara yüklenen karlar kent merkezi dışına taşınıyor. Kırmızı alarmın verildiği Muş ve Ağrı’da ev ve işyeri sahipleri de belediyenin karla mücadelesine destek veriyor. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri kar yağışının önümüzdeki günlerde de etkili olacağını belirtti. Bölgede en düşük hava

/images/100/0x0/55ea3f48f018fbb8f873c968
sıcaklığı sıfırın altında 22 dereceyle Ağrı’da yaşandı.

YOLLAR KAPALI

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde de etkili olan kar yağışı nedeniyle Diyarbakır, Batman, Şırnak, Mardin ve Siirt'te 2 bini aşkın köy ve mezra yolu ulaşıma kapandı.

KÖYE ÇIĞ DÜŞTÜ

Batmanın Sason İlçesi’ne 15 kilometre uzaklıktaki 40 haneli Kayadüz Köyü'ndeki 5 eve dün sabah saatlerinde çığ düştü. Olayda ölen ya da yaralanan olmadı.

Haberin Devamı

Onları da unutmayın

KIŞ
şartları kedi ve köpeklerin kaybolma, donma, yaralanma ve ölüm risklerinin artırırken kuşları da açlık ve donma tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor. Erciyes Üniversitesi (EÜ) Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Esra

/images/100/0x0/55ea3f48f018fbb8f873c96a
Canooğlu, şu önerilerde bulunuyor:

Aracınızı çalıştırmadan kaportaya gürültü çıkartacak şekilde vurmanız ya da arabanızın altına sığınan sahipsiz bir hayvan olup olmadığını kontrol etmeniz, can sıkıcı bir kazayı engellemenizi sağlayabilir

Soğuk havalarda en azından geceleri hayvanların rüzgar almayan kuru bir yerde tutulmasını sağlayın, altlarına battaniye gibi yerden soğuğu kesecek materyal koyun.

Islak tüyler vücuttan ısı kaybını artıracağı ve donma riskini yükselteceği için hayvanların kuru tutulmasına özen gösterin.

Soğukta hayvanların besin maddesi ihtiyacı artar. Özellikle karlı havalarda su bulma ihtimali azalan hayvanlar için belli yerlere besin maddesiyle birlikte taze su bırakılmasında büyük yarar olduğunu bilmelisiniz.

Kimsesizlere spor salonu
/images/100/0x0/55ea3f48f018fbb8f873c96c

İSTANBUL
Büyükşehir Belediyesi, havaların soğuması üzerine sokaklarda kalan yardıma muhtaç vatandaşları Alibeyköy'deki yaklaşık 200 kişi kapasiteli Tevfik Aydemir Kapalı Spor Salonu'nda ağırlıyor. İlk gün biri kadın 55 evsiz koruma altına alındı. Burada önce temizlikleri yapılan yardıma muhtaç kişilere sonra da temiz kıyafet ve yatacak bir yatak veriliyor. Yaklaşık 20 personelin görev yaptığı spor tesisinde 8 sağlıkçı, 1 doktor ve 1 ambulans da sürekli hazır bulunuyor. Koruma altına alınan kimsesiz vatandaşlar, havaların ısınması ile yeniden sokaklara dönecek.

Soba: 5 ölü

BURSA’
da Ali Rıza Acar kömür sobasından sızan karbonmonoksit gazından zehirlenip ölürken, kentte toplam 140 kişi hastanelik oldu. Rize'de ise Ayşe Yurtman ile Abdullah Yurtman sobadan zehirlenip öldü. Denizli- Antalya karayolunda ’Bizim Yer’ adlı restoranı işleten Ali Sarıekiz sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenerek can verdi. Kahramanmaraş’ın Türkoğlu İlçesi’nde ise sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenen 13 yaşındaki Sebahattin Gümüş hayatını yitirdi.

2 kişi dondu

Elazığ
merkeze bağlı Hoş Köyü’nde oturan 78 yaşındaki Mehmet Tekel evinin bahçesinde ölü olarak buldu. Tekel’in, donarak öldüğü belirlendi. İstanbul Gaziosmanpaşa’da ise Erol Çakıcı isimli vatandaş donarak öldü.

119 kişi yaralı

TÜRKİYE’
yi etkisi altına alan kış şartları nedeniyle yollar buz pistine döndü. Kaygan yolda direksiyon hakimiyetini yitiren sürücülerin yol açtığı kazalarda 1 kişi öldü, 119 kişi ise yaralandı. Yüzlece maddi hasarlı kaza da yaşandı.

Deniz de felç oldu

Fırtına
yüzünden Harem-Sirkeci, Sirkeci-Harem arabalı vapur seferleri; İstanbul-Bandırma, Bandırma-İstanbul deniz
/images/100/0x0/55ea3f48f018fbb8f873c96e
otobüsü ve feribot seferleri, İstanbul-Mudanya, Mudanya-İstanbul deniz otobüsü, iptal edildi.

Minia-Kış

İstanbul dün sabah saatlerinde başlayan yoğun kar yağışının etkisine girdi. Kentin en ilgi çekici yerlerinden olan Miniatürk de karla birlikte beyaz bir örtüye büründü. İstanbul’u yukarıdan karlar altında görme şansı olmayan İstanbullular, minyatürü de olsa bu zevki tattılar.

Dağ değil buz
/images/100/0x0/55ea3f48f018fbb8f873c970


ERZİNCAN
Dağcılık ve Kayakçılık İhtisas Kulübü'ne bağlı sporcular, Erzincan'a 30 kilometre uzaklıkta bulunan ve etkili soğuklar nedeniyle buz tutan Girlevik Şelalesi'ne tırmandı. Tırmanışa Erzincan Dağcılık ve Kayakçılık Kulüp Başkanı Yılmaz Ünal başkanlığındaki 5 sporcu katıldı. 65 metre yüksekliğindeki şelalede oluşan 25 metre yüksekliğindeki buzula tırmanan sporcular iniş sırasında Türk Bayrağı açarak gösteri yaptılar.

Rüzgárla savaş

Kar Kocaeli’nin özellikle yüksek kesimlerde hayatı etkiliyor. Deniz seviyesindeki yerleşim merkezlerinde kar tutmasına rağmen biraz yüksekte kalan Umuttepe mevkiinde kar kalınlığı yarım metreye yaklaştı. Dün öğrenciler ve hastaneye gelenler tipi ve şiddetli rüzgarda yürümekte zorlandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!