KCK ana davası da Anayasa Mahkemesi’ne taşındı

Güncelleme Tarihi:

KCK ana davası da Anayasa Mahkemesi’ne taşındı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2014 10:52

PKK’nın şehir yapılanması KCK’nın yönetim kadrosu ile Siyaset Akademisi kadrosuna ilişkin aralarında Prof. Dr. Büşra Ersanlı ile yayıncı Ragıp Zarakolu’nun da bulunduğu 205 kişinin yargılandığı dava Anayasa Mahkemesi’ne taşındı.

Haberin Devamı

Mahkeme bu kararına gerekçe olarak ise Özel yetkili ve TMK 10’la yetkili mahkemelerin kapatılmasını düzenleyen 6526 sayılı Yasa’da yapılan değişiklikte yer alan , “… bulundukları aşamadan itibaren kovuşturmaya (yargılama) devam edilmek üzere…” ibaresinin Anayasa’ya aykırılık iddialarının mahkemece de ciddi bulunmasını gösterdi.

KESK VE KCK BASIN DAVASI DA ANAYASA MAHKEMESİ’NE TAŞINMIŞTI

İstanbul 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi daha öncede KESK üyesi 15’i öğretmen 56 sanıklı dava ile 46 sanıklı KCK basın davası dosyalarını da aynı gerekçe ile Anayasa Mahkemesi’ne göndermişti. Anayasa Mahkemesi bu iki davaya ilişkin henüz bir değerlendirme yapmadı.
İstanbul 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tutuksuz 19 sanık katıldı.

SAVCI DA İDDİALARI CİDDİ BULDU

Bir önceki oturumda sanık avukatlarınca yapılan davalara kalındığı yerden devam edilmesinin Anayasa’ya ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırılık iddiasının görülmekte olan davanın niteliği dikkate alındığında ciddi bulunduğunu belirten duruşma savcısı Taner Tabel, dosyanın Anayasa Mahkemesi’ne gönderilerek bu hususta verilecek karar beklenmesine ve yargılamanın geri bırakılmasını talep etti.

Haberin Devamı

Mahkeme heyeti ise 6526 sayılı Yasa’nın 1’inci Maddesiyle 3713 sayılı Yasaya eklenen geçici 14/4 maddesi 1’inci Cümlesinde geçen “… bulundukları aşamadan itibaren kovuşturmaya devam edilmek üzere…” ibaresinin Anayasa’ya aykırılık iddialarını ciddi bulduklarını belirterek dosyanın Anayasa’ya aykırılık iddiaları incelenmek üzere Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’na gönderilmesine karar verdi. Mahkeme heyeti, Anayasa Mahkemesi’nin bu konuda vereceği karara kadar davayı geri bıraktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!