Kazı çalışmalarına metan gazı engeli

Güncelleme Tarihi:

Kazı çalışmalarına metan gazı engeli
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2011 12:55

BİTLİS’in Mutki İlçesi’nde 17 yıl önce çatışmada öldürüldükleri öne sürülen 2’si kadın 8 PKK’lının topluca gömüldükleri öne sürülen alanda dün başlatılan kazı çalışmaları metan gazı patlaması olasılığı üzerine durduruldu.

İHD adına kazı çalışmalarını takip eden Avukat Vedat Şengöl, Mutki Savcısı’nın kazı alanına bilir kişi çağırdığını, hazırlanacak rapora göre çalışmaların yapılacağını söyledi.

Kayıp yakınlarının başvurusu üzerine harekete geçen İHD Bitlis Temsilciliği, bağlı olduğu Diyarbakır İHD Şubesi’ne başvurarak kayıplarla ilgili araştırma yapmaya başladı. Kayıpların 4 ayrı nokta bulundukları bilgisi üzerine ilk kazı çalışması 7 gün önce Mutki-Kavakbaşı Karayolu üzerinde bulunan jandarma karakolu yakınındaki çöplük alanında yapıldı. Buradaki kazı çalışmalarında 11 yıl önce Bitlis’in Güroymak İlçesi’nden PKK’ya katılmak üzere Mutki İlçesi’ne gelen ve kaybolan 9 kişiyle öldürülen 3 PKK’lıya ait olduğu ileri sürülen kemik parçaları bulundu. Bulunan kemik parçaları incelenmek üzere İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Aynı bölgede dün ikinci kazı çalışmasına başlandı.

Mutki Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatı doğrultusunda 3 ayrı noktada kayıp 37 kişi için dün sabah saatlerinde Mutki-Kavakbaşı Karayolu üzerinde bulunan Jandarma yakınındaki çöplük alanında kazı başlatıldı. Görgü tanığı olduğu belirtilen bir kepçe operatörünün yer göstermesi üzerine 3 kepçe ile yapılan ve saat 17.00’ye kadar sürdürülen çalışmalarda herhangi bir bulguya rastlanmadı.

İHD adına kazı çalışmalarının bugün başlaması gereken bölümüne katılan İHD Muş Şube Başkanı Vedat Şengöl, dünkü kazı çalışmaları sırasında kısa süreli yanma olayı görüldüğünü söyledi. Şengöl, kazı çalışmalarını izleyen Mutki Cumhuriyet Savcısı’nın, metan gazı patlaması olasılığını göz önüne alarak bilirkişi istediğini, bilirkişinin geldiğini ve inceleme yaptığını kaydetti. Şengöl, birkişinin hazırlayacağı rapora göre kazı çalışmalarının yapılacağını, kendilerini de bu olayın takipçisi olduklarını söyledi.

İLK KAZI ALANINDA DA YENİ BİR ÇALIŞMA BAŞLATILDI

Bu arada, Güroymak İlçesi’nden PKK’ya katılmak üzere Mutki İlçesi’ne giden 9 kişi ile çatışmada ölen 3 PKK’lı olmak üzere 12 kişi için yapılan kazı alanında yeni kazı başlatıldı. 7 gün önce yapılan kazılarda 12 kişiye ait olduğu ileri sürülen kemik parçaları bulunmuş ve bu kemikler de İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderilmişti. İHD Bitlis Şube Başkanı Avukat Vedat Şengöl, bu alanda bir kişinin daha bulunduğu iddiası üzerine Mutki Cumhuriyet Savcılığı’nın talimatıyla, yeni bir kazı çalışması başlatıldığını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!