Kazanan da kaybeden de telaşlı

Güncelleme Tarihi:

Kazanan da kaybeden de telaşlı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2010 10:54

ABD'de sıradan yatırımcıdan profesyonel portföy yöneticilerine kadar herkes borsaların çakıldığı Perşembe günü yapılan işlemlerin akıbetini merak ediyor.

Haberin Devamı

Wall Street aracı kurumlarına yönelik şikayetlerde yatırımcıları temsil eden Steven Carusa, Perşembe çöküş sırasında piyasa fiyatından satış işlemi yapan bir çiftin kendisini Cuma günü aradığını söyledi. Çift, eline beklediğinden 100 bin dolar daha az bir paranın geçtiğini öne sürdü. 

 

Caruso, "Aldığım mesajda, 'Biz öldük. Yardım edebilir misin?' diyordu... Kadın, kocasının bazı hisseleri, piyasa yeniden yukarı çıkmadan önce çok düşük fiyattan elden çıkardığını söylüyordu" dedi.     

 

Ohio'da bulunan yatırım danışmanı Alan Lancz ise şirketinin piyasanın dip yaptığı sırada çok düşük fiyattan hisse topladığını ancak daha sonra bu işlemlerin iptal edilebileceğini duyduğunu ifade etti.    

 

Haberin Devamı

"Bu, inanılmaz bir durum. İşin nasıl sonuçlanacağı konusunda en ufak bir fikrim yok" diyen Lancz, "Bu durum insanın hevesini biraz kırıyor" diye konuştu.

 

Kazananıyla kaybedeniyle, yatırımcılar, Perşembe günü borsanın puan bazında tarihindeki en büyük gün içi düşüşünü yaşamasının arkasındaki nedenleri hala anlamaya çalışıyor. Piyasadaki oynaklık Cuma günü de sürdü ve iniş-çıkışlı bir seyrin ardından Dow Jones 139.89 düşerek, 10.380 puanla kapandı.

 

"STOP-LOSS" SATIŞLARI KAYBETTİRDİ

 

Kara Perşembe'de en çok parayı kaybedenler ise daha önce "stop-loss" yani bir hissenin fiyatının düşmesi durumunda daha fazla zarar etmemek için belli bir seviyeden satış emri veren yatırımcılar oldu.

 

Atlanta merkezli yazılım şirketi Ebix'in CEO'su Robin Raina, Cuma gününün önemli bir bölümünü "stop-loss" emirleri nedeniyle ciddi kayba uğrayan hissedarlarını teselli etmekle geçirdi.

 

Haberin Devamı

Perşembe günü 75 dolardan 16 sente kadar düşen şirket hisselerinin daha sonra toparlanmasıyla birlikte yatırımcıların bir bölümü de kayba uğradı.

  

Raina, "Bu bir trajedi. Tek yapabildiğim hissettiklerini anlamak" dedi.  

 

BAZI İŞLEMLER İPTAL 

 

ABD'nin büyük borsalarının yönetimleri tarafından açıklanan prosedüre göre, Perşembe günü yerel saatle 14:40 ile 15:00 arasında yapılan ve çöküşün başlamasından hemen önce, yani saat 14:40 itibariyle görülen fiyat seviyesinin yüzde 60 altında ya da üstünde gerçekleşen işlemler iptal edilecek.

 

Hedge fon yatırımcıları, Cuma gününü kayıplarını değerlendirmeye ve fon yöneticilerinin Kara Perşembe'nin ardından yatırımlarını nasıl şekillendirdiğini anlamaya çalışarak geçirdi.

 

Haberin Devamı

Yatırımları onlarca hedge fona dağıtılmış müşterilere sahip olan iki yatırımcı, portföylerinde en kötü performans gösteren fonun bile Perşembe günkü kaybının en fazla yüzde 5 olmasını beklediklerini söyledi. Yatırımcılar, bu oranda bir kaybı rahatlatıcı olarak nitelendirdi.

 

"YİNE BAŞLIYORUZ"

 

Bazı aracı kurum yöneticileri de küçük fonların bir günlük kaybının yüzde 10 ile yüzde 20 arasında olmasının beklendiğini söyledi. Ancak bir yönetici, bu oranda bir kaybın "istisnai" olduğunu ifade etti.

 

Bireysel yatırımcılar ise çöküş sırasında aracı kurumlarına hücum ettiler. İnternet tabanlı aracı kurum Charles Schwab'ın bir sözcüsü, Perşembe günü şirkete gelen telefonların ve işlem miktarının "daha önce görülmemiş yoğunlukta" olduğunu söyledi. Cuma ise bir gün önce neler yaşandığını anlamaya çalışanlardan yoğun telefon geldiği belirtildi.

 

Haberin Devamı

Manhattan'da bulunan Nomura Holdings'in ABD hisseleri bölüm direktörü Ciaran O'Kelly, Cuma sabahı Wall Street'in açılışını izlerken, bir gün önceki çöküşün altından büyük bir hedge fonun batması ya da yanlış alınmış bir yatırım kararı gibi "çılgınca bir hikayenin çıkmamış olmamasının rahatlık" yarattığını söyledi.

 

Cuma günkü sakin açılışın ardından borsanın yeniden eksiye dönmesi üzerine ise O’Kelly’nin yorumu ise, “İşte şimdi başlıyoruz” oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!