Kazan: "Hukuk katledildi"

Güncelleme Tarihi:

Kazan: Hukuk katledildi
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 12, 2006 13:47

Tahliye kararının ardından CNN TÜRK'e konuşan İpekçi ailesinin avukatı Turgut Kazan, "Abdi İpekçi'yi öldüren kanlı katil bu kadar korunuyor ve güllerle karşılanıyorsa çocuklarınıza 'cinayet işlemek kötüdür' nasıl diyeceksiniz? Hukuk bugün katledildi, sözün bir anlamı yok. Biz bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar gideceğiz" dedi.

Haberin Devamı

'Dünyanın en ünlü katili' olarak nitelenen Mehmet Ali Ağca, Türkiye’de 1 cinayet ve 2 gasp suçundan 36 yıl hapis cezasına mahkum edilmişti. Ancak Ağca'nın cezası 'Rahşan Affı' olarak bilinen Şartlı Salıverme Yasası çerçevesinde 10 yıl düşürüldü.
 
İtalya'da hapis yattığı yaklaşık 20 yıl da hesaba katılınca Ağca'nın tahliyesi gündeme geldi. Bazı hukukçular Ağca’nın İtalya’da yattığı sürenin Türkiye’deki cezası için hesaba katılamayacağını savunuyor.
 
"İnfaz hesabı yanlış yapıldı"

Bu noktadan yola çıkarak, yanlış infaz hesabı yapıldığını ve Ağca'nın erken serbest bırakıldığını söyleyen İpekçi ailesinin avukatı Turgut Kazan'ın, cezaevi ve Kartal Cumhuriyet Başsavcılığı'na yaptığı itirazlar reddedildi.

PAPA SUÄ°KASTÄ°

Mehmet Ali Ağca, 13 Mayıs 1981'de İtalya'nın başkenti Roma'nın Saint Peter meydanında Papa'ya ateş etmiş, olayda Papa'yı karnından ve elinden yaralanmıştı. Papa, daha sonra suikaste ilişkin olarak yayımladığı kitabında Ağca'nın başkalarından emir almış profesyonel bir tetikçi olduğunu yazmıştı.
 
Papa birçok kez Ağca'yı affetti ve birkaç kez de Ağca'nın annesi ve bir kardeşini kabul etti.
 
Papa suikastinin kişisel bir eylem olmadığı olaya dair en çok tartışılan konular arasında. Papa'ya düzenlenen komploda KGB ve Bulgar komünist gizli servislerinin parmağı olduğundan, uluslararası bir gizli yönetim örgütünün işin içinde olduğuna kadar pekçok değişik iddia bulunuyor.

ERKEN SERBEST BIRAKILDI

Haberin Devamı

İpekçi ailesinin avukatı Kazan, Ağca'nın yanlış infaz hesabı yapılarak, erken serbest bırakıldığını söyledi.
 
Mehmet Ali Ağca'nın, İtalya'da cezaevinde kaldığı sürenin Türkiye'deki infaz hesabına dahil edilemeyeceğini belirten Kazan, hukuka aykırı bir işlem yapıldığını bildirdi.

Ağca'nın İtalya'da cezaevinde kaldığı süre dikkate alınsa bile erken tahliye edildiğini belirten Kazan, "suikasti 13 Mayıs 1981'de işledi. 13 haziran 2 bin yılında da Türkiye'ye iade edildi. Hesap ortada. Cezaevinde 19 yıl yatmasına rağmen, 20 yıl yatmış gibi hesap yapılıyor ve serbest bırakılıyor" dedi.
 
Turgut Kazan, 1991 yılında çıkarılan Şartla Salıverme Yasası'na göre, idam cezası alanların 10 tam yıl yatması gerektiğini hatırlattı ve "Ağca, İpekçi cinayetinden dolayı 10 tam yıl yatmadı. Ağca'nın durumunda olanlar, Rahşan affı diye bilinen yasadan da yararlandırılmadı. Kendisi iade edildiğinde Kartal Ağır Ceza Mahkemesi bunu kesin hükme de bağladı. Buna rağmen tahliye edilmesi kendisini ödellendirmekten başka birşey değildir" diye konuştu.

Haberin Devamı

İTALYA'DA 19 YIL YATTI, TÜRKİYE'DE 5.5 YIL 
 
Kartal H Tipi Cezaevi'nde yaklaşık beş buçuk yıldır tutuklu bulunan Mehmet Ali Ağca'nın tahliyesi 8 ocakta gündeme geldi.
 
Kartal Ağır Ceza Mahkemesi, Ağca'nın cezasını tamamladığı yönündeki yazıyı onayladı ve tahliye yolunu açtı. Kartal Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan itirazlar da dün reddedildi.
 
Yeni Türk Ceza Kanunu'ndan yararlanarak tahliye olmak için Kadıköy Birinci Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvuran Abdi İpekçi'nin katili Mehmet Ali Ağca'nın talebi 2004 kasım ayında mahkeme tarafından reddedilmişti.
 
Ağca, Papa suikasti nedeniyle İtalya'da 19 yıl hapis yatmış, 13 haziran 2000 tarihinde Türkiye'ye iade edilmişti.

Haberin Devamı

İtalya Cumhurbaşkanı Carlo Azeglio Ciampi, Vatikan'ın onayından sonra Ağca'nın affına karar vermiş, bu karardan birkaç dakika sonra İtalya Adalet Bakanı Piero Fassini, 1979'daki İpekçi suikastinden dolayı hükmünü tamamlamak üzere Ağca'yı Türkiye'ye iade etme emrini vermişti.
 
Ağca, Katolik Kilisesi'nin İtalyan hapishanelerinde af uygulama planından yararlanan ilk tutuklu olmuştu.
 
AÄŸca Ä°talya'dan Türkiye'ye yola çıkarken avukatına "bu, benim gerçekleÅŸmesini çok istediÄŸim bir rüya idi" demiÅŸti.Â
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!