Kaza değil cinayet

Güncelleme Tarihi:

Kaza değil cinayet
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

Trafik kurbanlarının cenaze töreninde turizmciler öfke kustu

ANTALYA'da meydana gelen trafik kazasında yaşamını yitiren 22 kişiden 3'ü Antalya'da toprağa verilirken, 19'u da memleketlerine gönderildi. Hikmet Sınmaz, Bülent İşlek ve Ahmet Polat'ın cenazeleri, Antalya'da çeşitli camilerde düzenlenen törenlerden sonra toprağa verilirken, diğer 19 kişinin cenazeleri memleketlerine götürülerek defnedildi.

DUYGUSAL ANLAR

Attelia Tatil Köyü'nün Peyzaj Mimarı ve Personel Müdürü Hikmet Sınmaz için Antalya Muratpaşa Camii'nde tören düzenlendi. Törene, Turizm İl Müdürü Ayşe Feyizoğlu, Attelia Tatil Köyü Genel Müdürü Uygar Akdil ile çok sayıda turizmci katıldı. Duygusal anların yaşandığı törene katılanlar, kazaya neden olan Akdeniz Seyehat'ın otobüs şoförü Yusuf Ünal'a öfke kustu.

Sınmaz'ın eşi Fatma Sınmaz'a başsağlığı dileyen Attelia Tatil Köyü Genel Müdürü Uygar Akdil, ‘‘19 arkadaşımızı kaybettik, 11 arkadaşımız da ağır yaralı. Durumları kritik. Bu tür kazalarda şoförlere en fazla 3-5 ay ceza veriliyor. Bana göre, bir kişiyi öldüren katile nasıl 16-17 yıl ceza veriliyorsa, bu kazaya karışan şoföre de aynı ceza uygulanmalı’’ dedi.

YOLDA ÖNLEMLER

Trafik kurbanı Hikmet Sınmaz'ın oğlu Dr. Rıfkı Sınmaz, ölüm yolu olarak adlandırılan Antalya-Alanya karayoluna acil önlemler alınması gerektiğini, aksi halde daha bir çok canın yanıp, ocakların söneceğini söyledi. Turizm İl Müdürü Ayşe Feyizoğlu ise turizm camiası olarak çok üzgün olduklarını belirterek, ‘‘Böyle bir olayın yaşanması hepimizi şok etti’’ diye konuştu.

Hikmet Sınmaz'ın cenazesi kılınan namazın ardından Duraliler Şehir Mezarlığı'nda toprağa verildi. Antalya'da kalan diğer iki trafik kurbanı Bülent İşlek'in cenazesi Doğu G'araji Camii'nde, Ahmet Polat'ın cenazesi de Dokuma Camii'nde kılınan namazlardan sonra Şehir Mezarlığı'nda defnedildi.

Kim nereye gönderildi

Trafİk kurbanlarından Mehmet Ceyhan Gaziantep'e, Mehmet Yetkin Serik'e, Adem Nazlı ve Yusuf Şakar Elmalı'ya, Halil Ercan Burdur'a, Mehmet Duran Kırşehir'e, Asiye Develi ve Kerim Şallı Korkuteli'ye, Musa Bilir Karatepe'ye, Muhammet Ali Altındiş Isparta'ya, Yusuf Şatır Tokat'a, Mehmet Arıca Diyarbakır'a, Baki Kuş Tunceli'ye, Ramazan Şanlı Senirkent'e, Emine Tuğrul Ürkütlü'ye, Hüseyin Uysal Anamur'a, Nurettin Bölük Kayseri'ye, Mehmet Kocabaş ise Gazipaşa'ya gönderildi.

Şoförler: Yolda yapım hatası var

Akdenİz Seyahat'e ait otobüsün yol açtığı trafik kazası 1998 yılında trafiğe açılan Antalya-Alanya karayolunun en çok ölümlü kazası olarak kayıtlara geçti. Kazaya karışan ve olaydan yara almadan kurtulan otobüs şoförlerinin ‘‘Yolda yapım hatası var’’ yolundaki iddiaları, Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından yalanlandı.

Karayolları uzmanları, teknik olarak Antalya-Alanya karayolunun 22'nci kilometresinde yapım hatası olmadığını söyledi. Uzmanlar, yolun 90 kilometre hıza göre projelendirildiğini söyledi, ‘‘Yol açıldığında meydana gelen kazalarda araçlar sağa doğru yatıyordu. Bu da aşırı hızı gösterir’’ dedi.

Uzmanlar şunları söyledi: ‘‘Bizim kendi servis aracımız 1998'de kazanın olduğu noktadan 300 metre ileride aşırı hızdan devrildi ve 4 personelimizi kaybettik. Yolda hata olsa düzeltmez miydik?’’

Bayraklar yarıya indirildi

Antalya-Alanya karayolunda meydana gelen kazada 19 personeli yaşamını yitiren Attelia Tatil Köyü'nde yas ilan edildi. 328 oda ve 650 yatağa sahip tesiste bayraklar yarıya indirildi, 200 müşterisi bölgedeki aynı seviyede başka otellere kaydırıldı. Otelin sahibi Faik Akdil'in oğlu olan Genel Müdür Uygar Akdil, korkunç olayın personelin moralini bozduğunu söyledi.

TRAFİK CANAVARI

Arkadaşlarını trafik canavarına kurban veren otel çalışanlarının bir şey olmamış gibi göreve devam edemeyeceklerini vurgulayan Akdil, şöyle dedi:

‘‘Acımız büyük. Birbirinden değerli 19 arkadışımızı kaybettik. İşlerine gelmek için sabahın ilk ışıklarında uyanıp yola çıkan bu kişiler trafik canavarının kurbanı oldular. Bu nedenle bayrakları yarıya indirdik.’’

Kaza ayları Ocak-Şubat

Antalya Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Şube Müdürlüğü tarafından yapılan istatistiklere göre, Antalya-Alanya karayolunda trafik kazaları en çok ocak ve şubat aylarında meydana geliyor.

Bölge Trafik Müdürlüğü'nün yaptığı çalışma sonunda 1999'un ocak ve şubat aylarında 322 trafik kazası meydena geldi. Bu kazaların 16'sı ölümle sonuçlanırken, 116 kişi de yaralandı.

Alanya-Antalya karayolunda 94 kaza meydana gelirken, sadece üç kişi öldü. Bu kazalara karışan şehirlerarası otobüs sayısı 16 oldu. Kazalarda iki aylık bilançoda yaralı sayısı 244.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!