KAYSERAY sefere başladı

Güncelleme Tarihi:

KAYSERAY sefere başladı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2009 16:23

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, çok sıkıntılar çekmelerine rağmen, kentin 30 yıllık raylı sistem rüyasını gerçekleştirdiklerini belirterek, “Türkiye'nin en ekonomik raylı sistemini hayata geçirdik” dedi.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin yaptırdığı raylı sistem (KAYSERAY) törenle hizmete girdi.

Büyükşehir belediye Başkanı Özhaseki, törende yaptığı konuşmada, kentte raylı sistem serüveninin 30 yıl öncesine dayandığını, ancak sistemi hayata geçirmenin kendilerine nasip olduğunu anlattı.

Kayseri'de raylı sistem ile ilgili çalışmalara 1979 yılında başlandığını, ancak kendilerinden önce ciddi bir yol alınamadığını belirten Özhaseki, göreve geldiklerinde, daha önce yapılan çalışmaların uygulanabilirliğini yeniden değerlendirdiklerini ifade etti. Özhaseki, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Daha uygulanabilir bir proje hazırlayarak çalışmaları yeniden başlattık. Sistemin yapım işini ihale ile Yapı Merkezi ve İtalyan Ansaldo Breda firması ortaklığına verdik. Ortaklık, 3 yıl içinde sistemi hayata geçirdi. Bu süreçten önce çok sıkıntılar çektik. Devlet Planlama Teşkilatı projemizi onaylamadı. Ancak, bu zorlukları bir bir aştık ve bu sistemi 99.5 milyon avroya mal ettik.”

“KAYSERİ, 2050 YILINA KADAR METROYA İHTİYAÇ DUYMAYACAK”

Raylı sistem ile ilgili kendilerine eleştiriler yöneltildiğini de hatırlatan Özhaseki, 1.5 yıl süreyle yolcu yoğunluğu konusunda araştırma yaptıklarını ve bu araştırma sonucuna göre güzergahı ve kullanılacak sistemi belirlediklerini bildirdi.

Uluslararası standartlara göre Kayseri'de ulaşım sorununun otobüslerle çözülebilecek seviyede olduğunu, ancak geleceği düşünerek hafif raylı sistemi tercih ettiklerini anlatan Özhaseki, raporlara göre Kayseri'nin 2050 yılına kadar metroya ihtiyaç duymayacağını dile getirdi.
Özhaseki, projenin devamında daha sonra ilk etapta Beyazşehir-İldem hattında raylı sistemi devreye sokacaklarını belirterek, daha sonra da Talas ve Erkilet güzergahlarını da sisteme dahil edeceklerini kaydetti.

AK Parti Milletvekili ve Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da Kayseri'deki belediyelerin önemli hizmetleri yerine getirdiğini vurgulayarak, Başkan Özhaseki'nin çok büyük başarılara imza attığını dile getirdi.

Törene, AK Parti Milletvekilleri Sadık Yakut, Yaşar Karayel ve Ahmet Öksüzkaya, Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak, Ticaret Odası Başkanı Hasan Ali Kilci, İtalyan firması yetkilileri, davetliler ve vatandaşlar katıldı.

Tören sonrası depo sahasından ilk seferler başlatıldı. İlk seferi yapan raylı sistem aracını Başkan Özhaseki kullandı. Özhaseki'nin kullandığı araç, törene katılımcılarla birlikte Cumhuriyet Meydanı'na geldi.

KAYSERAY aracı, burada Büyükşehir Belediyesi bandosunun seslendirdiği “Tren gelir hoş gelir” türküsüyle karşılandı. Eski Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Necmettin Nursaçan da seferlerin başlaması nedeniyle dua etti.

Başkan Özhaseki, raylı sistem araçlarını yapan İtalyan firması yetkilileriyle hatıra fotoğrafı çektirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!