Kaymakamlık önünde hibe kapma yarışı

Güncelleme Tarihi:

Kaymakamlık önünde hibe kapma yarışı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2007 15:45

AVRUPA Birliği’nin hibe ettiği 350 bin euro yardımı, “Bunun altında bir şey var” diyerek reddeden Rizeli köylüler geri adım atarak, projenin teslim edilmesi gereken son gün mazeret dilekçesi verdi. Bu arada Şimşirli köylülerinin yardımı istemediğini duyan komşu köylüler ise dilekçe vererek, hibenin kendilerine verilmesini istedi. Bu sabah İkizdere Kaymakamlığı önündeki dilekçe verme yarışı ilginç görüntüler ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

Rize’nin İkizdere İlçesi’ne bağlı Şimşirli köyünde, AB hibe fonlarından yararlanılarak yapılmak istenen ve ön elemeden geçen 350 bin avro tutarındaki kanalizasyon şebekesi ve arıtma tesisi projesi köylüleri ikiye böldü. Bazı köylüler projeyi desteklerken, bazıları da “AB bize niye bedava para versin. Bunun altında bir şey var” diyerek karşı çıktı. Projeye muhalefet eden köylüler arazi vermeyip, yeni arazi de bulunamayınca projeden vazgeçildi. Olayın medyada yer almasının ardından İstanbul’da bulunan İkizdereli bir çok vakıf ve dernek yöneticisi ile işadamı devreye girerek köylüleri ikna etti. Tesis için arazi verenlere, farklı yerlerden arazi tahsis edilmesi ile sorunu çözen köylüler, hibeyi alabilmek için İkizdere Kaymakamlığı aracılığıyla bugün Ankara’da bulunan AB Merkezi Finans ve İhale Birimi’ne dilekçe ile müracaat etti.

Haberin Devamı

KOMŞU KÖY: BİZE VERİN

Bu arada Şimşirli köylülerinin AB’nin 350 bin euroluk hibesini geri çevirdiğini duyan komşu Demirkapı köyü sakinleri de, parayı kendi köylerine alabilmek için harekete geçti. Köy muhtarı Emrullah Ekşi dilekçe ile Kaymakamlığa başvurarak, AB hibesinin kendilerine verilerek, köylerinin elektrik hatlarının yer altına alınması ve içme suyu şebekesi için yaptıkları projede kullanılmasını talep etti. Muhtar Ekşi’nin başvuruyu yaptığı sırada, Kaymakamlık Binası önünde Şimşirli köylülerinin de hummalı bir şekilde yeniden dilekçe yazmaya çalışması ilginç görüntüler oluşturdu. Demirkapı Köyü Muhtarı Emrullah Ekşi şunları söyledi:

“Bu civardaki yaklaşık 15 köy, AB fonlarından yararlanmak için çeşitli öneriler getirdi. Biz de köyümüzün elektrik hatlarının yer altına alınması ve içme suyu şebekesi yapılması konusunda bir öneride bulunduk. Ancak bizim önerimiz kabul edilmedi. Önerisi kabul edilen Şimşirli’nin parayı geri çevirdiğini öğrendik. Bu hibenin ilçemizde kalması için daha önce kendi köyümüz adına yaptığımız başvurunun değerlendirilmesini istiyoruz. Bu nedenle dilekçe ile Kaymakamlığa başvurduk. ‘Şimşirli’nin parasını bize versinler’ demiyorum, ama onlar almayacaksa geri gideceğine bize verilsin.”

Haberin Devamı

‘İNŞALLAH MAZERETİMİZ KABUL EDİLİR’

Şimşirli Köyü Muhtarı Necmi Şimşek ise, köylüleri ikna ettiklerini belirterek, krediyi geri döndürmek için yeniden başvurduklarını söyledi. Muhtar Şimşek şöyle konuştu:

“AB için öneri istenince biz de köyün ileri gelenlerine danışarak kanalizasyon tesisi yapılmasını istedik. Öneri kabul edilip proje aşamasına gelince bazı pürüzler çıktı. Ama şu anda arazi sorunumuz yok. Bu işi çözüme bağladık. Arazi vermeyen köylülere köyün başka yerinden arazi vereceğiz. Aslında bugün kanalizasyon şebekesi ve arıtma tesisi için hazırlanan projeyi teslim etmemiz gerekiyordu. Ama yaşanan bu olaylardan dolayı proje hazırlanamadı. Şimdi mazeret dilekçesi ile yeniden başvurduk. Bize ek süre verirlerse, projeyi hemen hazırlayıp işe koyulacağız. Boşuna zaman kaybettik. Projeyi geri döndürüp kurtarmaya çalışacağız. AB’nin mazeretimizi kabul edip etmeyeceğini şu anda bilmiyoruz. İnşallah ederler”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!