Kaymakama 'etik dışı davranış' uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Kaymakama etik dışı davranış uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2010 17:19

Kamu Görevlileri Etik Kurulu, eski Mustafakemalpaşa Kaymakamı Adem Saçan'ın, görevde bulunduğu süre içinde, Mermerciler Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığında oğlunu işe almasının, yakın arkadaşlığı nedeniyle Sosyal Dayanışma Vakfı'nda çalışan bir kadının çalışma disiplinine uymamasına göz yummasının ve kaymakamlığa ait aracı alkollü kullanmasının etik davranış ilkelerine açıkça aykırılık oluşturduğuna karar verdi.

Haberin Devamı

Kurul'un Resmi Gazete'de yayımlanan kararına göre, Mustafakemalpaşa eski Kaymakamı Saçan'ın görev yaptığı süre içerisinde, “Başkanı olduğu Mermer Organize Sanayi Başkanlığında oğlunu işe aldığı, Sosyal Dayanışma Vakfında çalışan B.D. isimli bir bayan ile yakın arkadaşlık ilişkisinin kamu hizmetine olumsuz yansıdığı, Karaköy köyünde meydana gelen yangın nedeniyle afetzedeler için yardım hesabında toplanan paraların bir kısmını özel işlerde ve usulsüz bir şekilde harcadığı, gece yarısı alkollü vaziyette kendi kullandığı resmi makam aracı ile kaza yaparak herkesin diline düştüğü, olası doğal afetlerde kullanılacak araç, gereç ve malzemelerin muhafaza edilmesi amacıyla kullanılmak üzere Bursa Valiliğince Mustafakemalpaşa Kaymakamlığı emrine tahsis edilen 2 konteynırdan birinin yakın arkadaşı İ.D'ye verilmesi için talimat verdiği” iddia edildi.

İhbar üzerine iddiaları inceleyen Kamu Görevlileri Etik Kurulu, Saçan hakkındaki iddiaları yerinde görerek, Saçan'ın etik davranış ilkelerine açıkça aykırı davrandığına oy birliğiyle karar verdi.

SAÇAN'IN SAVUNMASI

Adem Saçan, Kurul'a gönderdiği savunmasında, Mermer Organize Sanayi Başkanlığında halkla ilişkiler konusunda uzman bir elemana ihtiyaçları olduğunu kendisine ifade ettiklerini, oğlu B.S'nin de İletişim Fakültesi mezunu olduğunu belirtti.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı memuru B.D'nin inceleme elemanı olarak işe alındığını ve 6 aylık deneme sürecine tabi tutulduğunu ifade eden Saçan, savunmasında bu kişinin şu anda görevinden istifa ettiğini ve evlendiklerini, bu konunun özel hayat ve kişi mahremiyetine girdiğini ileri sürdü.

Karaköy köyündeki yangın sonrası toplanan yardımlarla ilgili iddialara da yanıt veren Saçan, köylünün tüm gereksinimlerinin karşılandığını, köyün herhangi bir ihtiyacı kalmadığı için Vali tarafından, Kaymakamlık hesabındaki paranın köyün altyapısında ve güzelleşmesinde kullanılması talimatının kendisine verildiğini belirtti.

Makam aracını alkollü kullanarak kaza yaptığı iddiasını da yanıtlayan Saçan, trafik kazasına karışan aracın Renault 19 marka eski makam aracı olduğunu ve resmi plakalı olmadığını öne sürerek, hafta sonları şoför kullanmamak ve şoförün tatilini bölmemek için eski makam aracını kendisinin kullandığını, her vatandaş gibi alkollü araç kullanmaktan 535 TL idari para cezası ödediğini, her iki araçtaki onarımı kendisinin üstlendiğini kaydetti.

Doğal afetlerde kullanılmak üzere tahsis edilen 2 konteynırdan birini İ.D'ye tahsis ettiği iddiasıyla ilgili de Saçan, İ.D'nin yakın arkadaşı ve dostu olmadığını, bu kişinin “Kaymakamlığa ait olup Belediye garajında bulunan ve kullanılmayan konteynırlardan birinin geçici olarak kendisine verilmesini ve yolda kalan şoförlerin geceyi geçirmeleri için kullanılmasını talep ettiğini” belirtti.

ETİK İLKELERE AÇIKÇA AYKIRI

Kurul'un kararında, Saçan'ın, personel ihtiyaçları bulunmamasına ve bütçe imkanlarının da uygun olmamasına rağmen başkanı olduğu Mermerciler Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığında, oğlu B.S'nin sözleşmeli personel olarak işe alınmasıyla ilgili karara katıldığı ve sözleşmeyi imzaladığı belirtildi. Bunun, Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin “Çıkar çatışmasından kaçınma” başlıklı maddesindeki “Görev ve yetkilerin menfaat sağlamak amacıyla kullanılmaması”na ilişkin düzenlemeye aykırı olduğuna karar verildi.

Kararda, Saçan'ın, “Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfında çalışan B.D. isimli kadın ile ile yakın arkadaşlığı sebebiyle söz konusu kadının çalışma disiplinine uymamasına göz yumduğu” da ifade edilerek, bunun da aynı yönetmeliğin “Saygınlık ve Güven” başlıklı maddesine aykırı olduğuna hükmedildi.

“AFETZEDELER İÇİN TOPLANAN PARAYLA HÜKÜMET KONAĞINI BOYATTI”

Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Karaköy köyünde 12 Nisan 2006'da meydana gelen yangın nedeniyle afetzedeler için toplanan paranın bir kısmının Kaymakamın tasarrufu ile amacı ve yardımda bulunanların iradesi dışında hükümet konağı binasının dış cephe boyası, bilgisayar ve masa ihtiyaçlarının karşılanması ve benzeri alanlarda kullanılmasının, Yönetmeliğin “Dürüstlük ve tarafsızlık” başlığını taşıyan 9. maddesinin ikinci fıkrasında öngörülen “Kamu görevlileri takdir yetkilerini, hizmet gerekleri doğrultusunda, her türlü keyfilikten uzak kullanırlar” hükmüne aykırı bulunduğu kaydedildi.

Kararda, Adem Saçan'ın ayrıca kaymakamlığa ait aracı alkollü şekilde kullanarak, ilgili Yönetmeliğin “Saygınlık ve Güven” başlığını taşıyan maddesi ile “Kamu malları ve kaynaklarının kullanımı”na ilişkin maddesine aykırı davrandığına karar verildi.

Adem Saçan'ın, doğal afetlerde kullanılmak üzere tahsis edilen 2 konteynırdan birinin amacı dışında özel bir şahsa kullanmak üzere vermesinin de ilgili yönetmeliğin “Kamu malları ve kaynaklarının kullanımı”na ilişkin maddesine aykırı olduğu ifade edildi. Ayrıca söz konusu konteynırla ilgili Valiliğe yazdığı cevabi yazıdaki gerçek dışı bilginin, “Bağlayıcı açıklamalar ve gerçek dışı beyan” başlıklı maddesinde öngörülen “aldatıcı ve gerçek dışı” beyan ve ifadede bulunamayacaklarına ilişkin hükmü ile “Dürüstlük ve tarafsızlık” başlığını taşıyan maddesindeki “dürüstlük” ilkesine aykırılık oluşturduğu kaydedildi.

Kurul kararına karşı, kararın taraflara tebliğinden itibaren 60 gün içinde idari yargı yolunun açık olduğu belirtildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!