Kayıtlara geçen en eski 'göktaşı' Türkiye'de

Güncelleme Tarihi:

Kayıtlara geçen en eski göktaşı Türkiyede
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2006 00:00

Dünyanın kayıtlara geçmiş en eski göktaşının izini süren bilimadamları, ünlü gezgin İbni Batuta'nın seyahatnamesinde söz edilen göktaşını bulmak üzere İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı tarihi Birgi beldesinde incelemeler yapıyor.

Haberin Devamı

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Emin Özel, 18 Mart Üniversitesi Fizik Bölümü Başkanı, Rektör Danışmanı ve Gözlemevi Müdürü Prof Dr. Osman Demircan, araştırmacı Nurcan Dilli, Müze Müdürü Mesut Kaşıkcı'dan oluşan heyet Birgi'ye gelerek incelemelerde bulundu, Belediye Başkanı Cumhur Şener'i ziyaret ederek, araştırma ve çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

Prof. Özel, ünlü gezgin İbni Batuta'nın 1335 yılında Birgi'yi ziyaret ettiğini, bu seyahati sırasında Aydınoğulları Beyi Mehmet Bey ile görüşmesinde, kendisine “gökten bir taş düştüğünün iletildiğini”, Batuta'nın da “gökten düşen taşa” ilişkin görgü tanıklarının sözleriyle Mehmet Bey'in yaptırtığı araştırmalara kitabında yer verdiğini kaydetti.

TÜBİTAK'ın destek verdiği projeyle Birgi'de “kayıtlara geçen en eski göktaşını” arayacaklarını ifade eden Özel, içinde kendisinin de yer aldığı heyetin, ön keşif ve bilgilendirme amacıyla Birgi'de bulunduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Siyah renkli, yaklaşık 80 kg ağırlığındaki meteorun bulunması için uzun soluklu bir çalışma yürüteceklerini ifade eden Özel, “640 yıl önce ünlü gezginin kayıtlarına geçmiş olan, dünyanın kayıtlara geçmiş bu en eski göktaşını bulacağız” diye konuştu.

Göktaşının bulunması halinde, beldenin dünyanın dört bir yanından araştırmacılar için önemli bir merkez olacağını söyleyen Özel, çalışmalar ve proje hakkında Birgi Belediye Başkanı Cumhur Şenel'e bilgi verdiklerini kaydetti.

Birgi Belediye Başkanı Şener de AA muhabirine yaptığı açıklamada, bilimadamlarından oluşan ekibin kısa süre sonra başlatacakları çalışmalarına Belediye olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını kaydetti.

İbni Batuta, 1327 yılında 21 yaşındayken başladığı seyahati çerçevesinde 44 ülkeyi gezmiş, 125 bin kilometre yol katetmişti. Batuta'nın, gezi notlarını kaleme aldığı ve 1360 yılında tamamladığı el yazması Seyahatnamesi, halen Paris'te Ulusal Kütüphanede bulunuyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!