Kayıp tiyatrocunun vasiyet oyunu sahnede

Güncelleme Tarihi:

Kayıp tiyatrocunun vasiyet oyunu sahnede
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

AMATÖR tiyatroculardan kurulu Yıldız Teknik Üniversitesi Oyuncuları (YÜO) 17 Ağustos depreminde 'kaybolan' arkadaşları Gürkan Gür'ün vasiyetini yerine getiriyor.

George Kaufman ve Moss Hart'ın birlikte kaleme aldığı Lütfiye Duran'ın dilimize çevirdiği 'Öteki Dünyaya Götürecek Değilsin Ya' adlı oyun, Gölcük Değirmendere'de 'kaybolan' tiyatrocu Gür anısına sahnelenecek. Gültekin Gerek'in sahneye koyduğu oyun, 5 Mayıs saat 20.00'de Ortaköy Afife Jale Kültür Merkezi'nde seyirciyle buluşacak.

'Öteki Dünyaya Götürecek Değilsin Ya' adlı bu oyunun Yıldız Teknik Üniversitesi Oyuncuları için ayrı bir önemi var. Bu, kelimenin tam anlamıyla Gürkan Gür'ün vasiyet oyunu.

KENDİSİ OYNAYACAKTI

Yönetmen Gültekin Gerek oyunun öyküsünü şöyle anlatıyor: ‘‘En yakın arkadaşım, can dostum Gürkan'la oynamak istediğimiz bir çok oyun vardı. Arthur Miller'ın 'Bütün Oğullarım', Richard Nash'in Yağmurcu'su gibi. 'Öteki Dünyaya Götürecek Değilsin Ya' adlı bu oyunu ise Gürkan askerden döndükten sonra oynayacaktık. Ama 17 Ağustos'ta Gürkan'ı kelimenin tam anlamıyla kaybettik’’.

Bütün oyuncu arkadaşları, ailesi, 17 Ağustos gecesinden sonra Gür'ün Gölcük Değirmendere'deki evinin enkazını kazmışlar, ama ona ait hiç bir ize ratlayamamışlar. ‘‘Şehir şehir, hastane hastane dolaştık’’ diye anlatıyor Gür'ün arkadaşları. ‘‘Ama ne kendisini bulabildik, ne de cenazesini.’’

Bundan sonra da Gürkan Gür ile birlikte oynamayı tasarladıkları 'Öteki Dünyaya Götürecek Değilsin Ya'yı 'Gürkan'sız', onun anısına oynamaya karar vermiş genç oyuncular.

Oyun, yoğun bir günlük karmaşanın yaşandığı, insani değerlerin neredeyse unutulduğu çağdaş dünyaya yöneltilen bir eleştiri. Sabah erken saatlerde başlayıp, akşama kadar süren yoğun bir tempo. Kimsenin kimseyi dinleyecek zamanı yok. Daha iyi yaşama hırsı, bundan kaynaklanan para kazanma hırsı. Ve farkına bile varmadan yitip giden 'insani' değerler.

Kaufman ve Hart'ın, günümüzden uzun zaman önce, 1936 yılında kaleme aldığı oyun, tüm insanlığın evrensel sorununu sahneye taşıyor.

'Öteki Düyaya Götürecek Değilsin Ya'da aralarında İlkay Sevim, Gözde Şengün, Özlem Arslan, Nevra Sözmen, Muhammed Yiğit, Doğan Kecin ve Baran Güven'in de yeraldığı kalabalık bir oyuncu kadrosu görev alıyor.

Yıldız Teknik Üniversitesi Oyuncuları, 17 Ağustos Depremi'nde Gölcük'te kaybolan arkadaşları Gürkan Gür anısına 'Öteki Dünyaya Götürecek Değilsin Ya' adlı oyunu sahneliyor. Kendisi de bir tiyatrocu olan Gürkan Gür'ün asker dönüşü sahnelemeyi düşündüğü oyunu şimdi arkadaşları onun anısına oynuyor.

Arkadaşları afiş bastırarak aramıştı

Deprem felaketi sırasında Gölcük'te enkaz altında kalan Gürkan Gü r'den haber alamayan Yıldız Teknik Üniversitesi Tiyatro Bölümü öğrencileri, hastanelere afiş asarak arkadaşlarını aramışlardı. Gürkan Gür'ü arayanlar arasında ünlü oyuncu Hamdi Alkan'da vardı.Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü mezunu Gürkan Gür, Gölcük Değirmendere'ye vatani görevini yapmaya gitmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!