'Kayıp heykel' iddialarına yanıt

Güncelleme Tarihi:

Kayıp heykel iddialarına yanıt
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2007 18:17

Demre Belediye Başkanı Süleyman Topçu, 2005 yılında yeri değiştirilen, Rus Heykeltıraş Gregory Pototsky'ye ait heykelin Alman Parlamenter Herbert Reul'ün iddia ettiği gibi kayıp olmadığını, heykelin, Noel Baba Kilisesi'nin bahçesinde bulunduğunu söyledi.

Demre Belediye Başkanı Süleyman Topçu, Rus Heykeltıraş Gregory Pototsky tarafından yapılan heykelin 2000 yılında düzenlenen 18. Noel Baba ve Dünya Barışına Çağrı Etkinlikleri sırasında meydana konulduğunu hatırlattı.

Heykelin bu tür yapıtların kutsal mabetlerin içinde yer alması gerektiği düşüncesiyle yerinden kaldırıldığını ve Noel Baba Kilisesi'nin girişine konulduğunu bildiren Topçu, Alman parlamenter Reul'ün heykelin kayıp olduğu yönündeki iddialarına da yanıt verdi.

Topçu, “Bu heykel kayıp değil, Noel Baba Kilisesi'nin girişinde. Kiliseye gelen her ziyaretçi tarafından da görülmekte. Ziyaretçilerin yüzde 90'ı da heykelin yanında hatıra fotoğrafı çektiriyor” dedi.

Reul'ün soru önergesinde “kayıp heykelin bulunması ve sorumluların cezalandırılmasını” istediğine de dikkati çeken Topçu, şunları kaydetti:
“Verilen önergede cezadan söz ediliyor. Ne suç işledik ki ceza verilecek? Aradan 2 yıl geçtikten sonra konunun tekrar gündeme getirilmesine bir anlam veremiyorum. Bu konuda geçmişte her şey söylendi, gerekli açıklamalar yapıldı. Eğer heykelin şu andaki yeri beğenilmiyorsa, kilise bahçesi içinde yetkililerin göstereceği bir yere koyalım. Bu konuda da gerekeni yapmaya hazırım.”

Antalya'nın Demre ilçesinde Rus heykeltıraş Pototsky tarafından yapılan ve 2000 yılında törenle açılan Noel Baba Heykeli, 2005 yılında, Noel Baba'nın dünyada tanınan görüntüsüyle uyuşmadığı gerekçesiyle Demre Belediyesince kaldırılmış, yerine kırmızı kıyafetli, plastikten yapılan bir “Noel Baba” heykeli konulmuştu.

Demre Belediye Başkanı Süleyman Topçu, Noel Baba Meydanı'nda bulunan heykelin, turizmciler ve vatandaşlardan gelen talepler doğrultusunda kaldırıldığını söylemişti.

Heykelin kaldırılmasının üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen, Avrupa Parlamentosunun Alman Hristiyan Demokrat Partili milletvekillerinden Herbert Reul, AB Komisyonu'nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Demre'deki Noel Baba Meydanı'nda heykeltıraş Gregory Pototsky tarafından heykelin kaldırıldığını hatırlatmıştı.
Reul, kaldırılan heykelin yerine plastik bir figürün konulduğunu belirttiği soru önergesinde, yüzyıllar önce yapılan bir anıt olduğunu iddia ettiği heykelin şu anda kayıp olduğunu öne sürmüştü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!