Kavuktan sonra fes de baş değiştirecek

Güncelleme Tarihi:

Kavuktan sonra fes de baş değiştirecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2000 00:00

Haberin Devamı

Türk tiyatrosunda oyunculuk mirası kavuk ve fesle temsil ediliyor. Kel Hasan’ın miras kavuğu şu anda Ferhan Şensoy’da,

fesi ise Müjdat Gezen’de. Müjdat Gezen kendisindeki fesi Yılmaz Erdoğan’a bırakacağını açıkladı.

Bu yıl İsmail Dümbüllü Ödülü'nü Yılmaz Erdoğan kazandı. Ödülün Erdoğan'a verilmesinden sonra Müjdat Gezen de, Kel Hasan'ın kendisinde olan fesini ona devredebileceğini açıkladı. Böylece tiyatro dalında iki sembolik ödülün elden ele dolaştığı ortaya çıktı. Kavuk ve fes. Kavuk şu anda Ferhan Şensoy'da, fes ise Müjdat Gezen'de bulunuyor. Geleneksel Türk tiyatrosunun büyük ustası Kel Hasan'a ait olan iki sembol şimdiye kadar kimlere gitti?

MSM (Müjdat Gezen Sanat Merkezi) kurucusu Müjdat Gezen, kavuk'la fes'in sahnedeki yerlerinin, işlevlerinin ve mesajlarının farklı olduğunun altını çiziyor.

Son varis Mükremin

Gerek Kel Hasan gerek İsmail Dümbüllü, tulûat yaparken fes giyiyor, ortaoyununa çıkarken de kavuk'u başlarına geçiriyorlarmış.

Kel Hasan kavuğunu İsmail Dümbüllü'ye verdi, İsmail Dümbüllü kavuğu Münir Özkul'un başına geçirdi, Münir Özkul da bunu Ferhan Şensoy'a devretti.

Müjdat Gezen, İsmail Dümbüllü'nün tulûatta giydiği fesi ileride Yılmaz Erdoğan'a vereceği vaadinde bulunuyor. Fesin macerası da aynı. Kel Hasan'dan Dümbüllü'ye geçen fes oradan Münir Özkul'a, ondan da Müjdat Gezen'e geçmiş.

Müjdat Gezen, yaptığı açıklamada, ‘‘Yılmaz Erdoğan, yazısıyla, kalemiyle, oyunculuğuyla bu performansı sürdürürse, fesi ona vereceğim.’’ diyor.

Telefonda konuştuğumuz Yılmaz Erdoğan, ödülü Hürriyet'ten duyduğunu ve çok sevindiğini söyledi. Bir gün de fes'e kavuşacağına inandığını sözlerine ekledi. Sanat Servisi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!