Katrina’dan başarılı

Güncelleme Tarihi:

Katrina’dan başarılı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2011 00:00

Van’daki deprem bölgesinden izlenimlerini yazan İsrail’in Haaretz gazetesinin muhabiri Anshel Pfeffer arama-kurtarma ve yardım faaliyetlerini başarılı buldu. Muhabir felaketin ardından halka götürülen hizmetin, ABD’de 2005’te yaşanan Katrina Kasırgası’ndan sonra afet bölgesinde verilen hizmetten daha iyi olduğunu yazdı.

Haberin Devamı

İSRAİL’in Haaretz Gazetesi adına Van ve çevresini gezen muhabir Anshel Pfeffer, hükümet ve devlet kurumlarının deprem sonrası faaliyetlerinin başarılı olduğunu yazdı. Uzun bir inceleme yayımlayan gazete, Türkiye’nin 1999 depreminden ders aldığının belli olduğunu, felaketin ardından halka götürülen hizmetin, örneğin ABD’de 2005 yılında yaşanan Katrina Kasırgası’ndan sonra afet bölgesinde verilen hizmetten daha iyi görüldüğünü öne sürdü.
BDP’nin, oyların büyük kısmını aldığı depremin merkez üssü Tabanlı Köyü’nde birçok evin yıkıldığını ama kurtarma çalışmalarının hızla sürmediğini iddia ettiğini belirten Haaretz Gazetesi, bu durumun yine BDP tarafından ayrımcılık olarak yorumlandığını, oysa gerçek nedenin farklı olduğunu yazdı.  Habere göre Tabanlı’da evler kerpiç olduğu için yıkıntıların altında kalanların kısa süre içinde boğulmuş olma olasılığı yüksek. Bu nedenle kurtarma ekipleri, betonarme binaların yıkıldığı Van ve Erciş’e yöneliyor.
Özellikle Türk sivil toplumunun övüldüğü haberde, bölgede bulunan deneyimli bir İngiliz televizyon muhabirinin Van’daki durumu “Burası Haiti değil” sözleriyle özetlediği belirtilerek şu ifadeler kullanıldı:
Keşke İsrail hükümeti debu kadar başarılı olsa
“Türkiye’nin müthiş ekonomik patlamasının Van’da, zengin bölgelere kıyasla daha az hissedildiği doğru olsa da, kurtarma ekiplerinin havadan ve karadan hızla ulaştırılmasının yanısıra acil durum erzağının bölgede dağıtılması gibi unsurlar, kesinlikle bu ülkenin bölgesel bir güç olduğunun altını çiziyor. Gıda dağıtım istasyonları, çadırkentler ve vatandaşlar için açılan bilgi merkezleri, örneğin ABD’nin New Orleans kenti caddelerinde 2005’teki Katrina Kasırgası sonrası yaşanan kaosla keskin bir zıtlık oluşturuyor. Türkiye’nin depreme müdahalesi mükemmel değildi, fakat yine de insan, İsrail’de beklenen büyük deprem yaşandığında da Tel Aviv hükümetinin ona bu kadar başarılı müdahale edebilmesini umuyor.”


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!