Katiller yakalandı

Güncelleme Tarihi:

Katiller yakalandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

Gazeteci-yazar Uğur Mumcu'yu 7 yıl önce bombalı bir suikast sonucu öldüren 7 terörist İstanbul'da kar maskeli, çelik yelekli timler tarafından yapılan operasyonla yakalandı. Teröristlerin sorgusu sürerken DGM basına yayın yasağı koydu.

CUMHURİYET Gazetesi Yazarı Uğur Mumcu'yu 7 yıl önce otomobiline bomba koyarak öldüren 7 kişi İstanbul'da kar maskeli, çelik yelekli, otomatik silahlı Özel Harekat timlerinin düzenlediği operasyonda yakalandı. Yasadışı dinci bir örgüte mensup teröristlerin sorgusu sürerken, İstanbul DGM ‘soruşturmanın selameti’ gerekçesiyle basına yıldırım hızıyla yayın yasağı koydu.

24 Ocak 1993'te Ankara'da gazeteci-yazar Uğur Mumcu'nun bombalı suikast sonucu öldürülmesi olayına karıştıkları belirlenen 7 kişi önceki gece iki ayrı adrese aynı anda yapılan baskında ele geçirildi.

JET HIZIYLA YAYIN YASAĞI

İstanbul DGM, Uğur Mumcu suikastı zanlılarının yakalandığını öğrendikten yarım saat sonra soruşturmaya yayın yasağı koydu. Tarihinde ilk kez bir soruşturmaya bu kadar hızlı yasak koyan DGM'nin kararı, Anadolu Ajansı aracılığıyla 45 dakika içinde tüm basın ve yayın kuruluşlarına duyuruldu.

Susurluk benzeri bir kazayla tuhaf ilişkileri ortaya çıktığı için görevinden uzaklaştırılan İstanbul DGM Başsavcısı Oktar Çakır'ın yerine vekaleten bakan Aykut Cengiz Engin'in talebi üzerine, İstanbul 6 No'lu DGM, ‘soruşturmanın selameti’ni gerekçe göstererek, yayın yasağı koydu.

DAVA ANKARA'DA AÇILACAK

Uğur Mumcu'nun katil zanlıları oldukları iddiasıyla yakalanan sanıkların bağlantıları kesinleşirse; Ankara 1 No'lu DGM'de yargılanacaklar. Ankara DGM Savcısı Hamza Keleş, Mumcu'yu öldürmek için kurulan çetenin üyesi olduğu iddiasıyla Abdullah Argun Çetin hakkında idam talebiyle dava açmıştı. Çetin'in davası sürüyor. Suç yeri itibarı ile yakalanan diğer sanıkların da Ankara DGM'de idamla yargılanacakları belirtildi.

Tantan yeni ekip kurmuştu

UĞUR Mumcu'nun ağabeyi Avukat Ceyhan Mumcu, 22 Temmuz 1999'da İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'ın, Mumcu'nun eşi Güldal Mumcu ve kendisini bakanlığa çağırarak, yeni ekiplerle suikast dosyasını yeniden açacaklarını söylediğini aktardı. Mumcu, ‘‘Bu ciddiyet, bana bir umut ve moral vermişti. Yine şu andaki görevli Savcı Sayın Hamza Keleş'in de çok ciddi çalışmalar yaptığını biliyorum. Ama İstanbul'da şimdi açıklanan olayla ilgili bir bilgim yok. Ama bugüne kadar, geçen yıldan beri izlediğim tutumdan dolayı umutluyum.’’ DHA

7 yıldır süren mücadele

KEMALİST kimliğiyle tanınan Cumhuriyet Gazetesi yazarı Uğur Mumcu, 24 Ocak 1993 Pazar günü saat 13.25'te, Ankara Karlı Sokak'taki evinin önünde otomobiline binerken daha önce yerleştirilen C-4 tipi plastik bombanın patlaması sonucu yaşamını yitirdi. Otomobili parçalanırken, Mumcu'nun cesedi 10 metre ilerdeki bahçeye uçtu. Polis, etrafa yayılan ve cımbızla toplanması gereken parçaları, süpürgeyle topladı. Olayın ardından İslami Hareket, İslami Kurtuluş, İslami Büyük Doğu Akıncılar Cephesi (İBDA/C), İslami İntikam Ordusu ve PKK cinayeti üstlendi. Cinayetin ardından sık sık, yasadışı İslami örgütlerin adları telaffuz edildi ancak, ne katiller ne de örgüt konusunda, tahminlerin ötesinde açıklamalar gelmedi. Uçsuz bucaksız bir labirente dönüşen soruşturma dosyası, sonunda rafa kaldırıldı. Uğur Mumcu'nun ailesi, olaydan 14 ay sonra, olayda ağır ihmali olduğu iddiasıyla, İçişleri Bakanlığı aleyhine 40 milyar liralık dava açtı. Olayı soruşturan polis ekibi, 15 ay sonra verilen bir emirle dağıtıldı. Olayı soruşturan savcı Ülkü Coşkun hakim yardımcılığı görevine kaydırıldı. Soruşturma Kemal Ayhan'a devredildi. Sanık olmadığı için, dava da açılamadı. Hakkında dava açılan tek sanık olan Abdullah Argun şetin'in anlattıklarının ise olayların gelişimiyle uyuşmadığı anlaşıldı.

Zirve de heyecanlandı

Mumcu suikastı zanlılarının yakalandığı haberi liderleri heyecanlandırdı. Cumhurbaşkanı Demirel ’Haber teyid edilirse memnun olurum’ dedi. Bahçeli ise operasyonu ‘hayırlı gelişme’ olarak nitelendirdi.

CUMHURİYET Gazetesi yazarı Uğur Mumcu'nun ölümüyle sonuçlanan suikasta katılanların yakalanması devletin zirvesini de heyecanlandırdı. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, ‘‘Bu haber teyid edilirse ben çok memnun olurum’’ dedi. Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, operasyonu, ‘‘Hayırlı bir gelişme’’ olarak değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Mumcu'nun katillerinin yakalandığına ilişkin haberlerin teyid edilmediğini belirterek şunları söyledi: ‘‘Bu haber teyid edilirse ben çok memnun olurum. Haber geldi ama kesin değil. Daha önce bu tür haberler çıktı, sonradan haberlerin teyid edilmediğini gördük. Mahçubiyet oldu. Yalnız eninde sonunda Uğur Mumcu'nun da Ahmet Taner Kışlalı'nın da katilleri bulunacaktır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti için iddia meselesidir. Bu haber teyid edilse ben çok memnun olurum. Devlet için çok rahatlatıcı bir yüzakı olur.’’

BAHÇELİ: HAYIRLI GELİŞME

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Tarsus'ta bulunan MHP Lideri ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli de teröristlerin yakalanmasını ‘‘Hayırlı bir gelişme’’ niteledi. Bahçeli, gazetecilerin Mumcu'nun katillerinin yakalandığı haberleriyle ilgili sorularını, ‘‘Haberim yok. Doğruysa, hayırlı bir gelişme’’ diye yanıtladı.

Yalova'da incelemelerde bulunan ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz da, İçişleri Bakanlığı'nın gerekli açıklamayı bugün yapacağını söyledi. Yılmaz, ‘‘Katil mi, katiller mi?’’ sorusuna ise, ‘‘Gözaltına alınanlar var. Soruşturmalar devam ediyor. Yarın açıklığa kavuşmuş olur’’ karşılığını verdi.

Devlet Bakanı Hasan Gemici ise Zonguldak'ta yaptığı açıklamada, katillerin yakalanmasının, çok önemli bir gelişme olduğunu belirterek, ‘‘Tüm ülkenin beklediği Uğur Mumcu'nun katillerinin yakalanması herkesin beyinlerini rahatlatacak güven ortamı doğuracaktır’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!