Kastamonu'da Şapka ve Kıyafet İnkılabı

Güncelleme Tarihi:

Kastamonuda Şapka ve Kıyafet İnkılabı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2010 14:09

Atatürk'ün Kastamonu'ya gelişi, Şapka ve Kıyafet İnkılabı'nın 85'inci yıldönümü kutlamaları başladı.

Haberin Devamı

Kastamonulu bir grup kadın törenlere Cumhuriyet’in ilk yıllarının modası olan şapkalarla katıldı.

Atatürk'ün 23 Ağustos 1925 tarihinde Kastamonu ziyareti sırasında ‘Bu şerpuşun adına şapka denir’ sözüyle tarihe geçen Şapka ve Kıyafet İnkılabı, aradan geçen 85 yıla rağmen coşkuyla kutlanıyor. Atatürk’ün Kastamonu’ya giriş yaptığı Saraçlar Mahallesi Olukbaşı Mevkii'nden yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı yürüyüşle başlayan etkinliklerde Kastamonu Valiliği günün anısına şapka ve Türk Bayrağı dağıttı. Türk İnkılap Tarihi'nde ilk inkılap olarak tarihe geçen Şapka ve Kıyafet İnkılabı kutlamaları renkli görüntüler ortaya çımkı. Yaklaşık 2 kilometrelik alanı kortej halinde yürüyen kalabalık, daha sonra Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk ve Şehit Şerife Anıtı’na çelenk sundu. Kastamonu Valisi Mustafa Kara, Garnizon ve Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ali Aydın, Kastamonu Belediye Başkanı MHP’li Turhan Topçuoğlu’nun çelenk sunması ardından halk oyunları gösterileri ilgiyle izlendi.

Haberin Devamı

Kastamonuda Şapka ve Kıyafet İnkılabı
 
Kastamonuda Şapka ve Kıyafet İnkılabı

Kastamonu Valisi Mustafa Kara, Şapka ve Kıyafet İnkılabı'nın sadece kılık kıyafeti değil, çağdaşlaşmayı amaçladığını söyledi. Şapka İnkılabı'nın 23 Ağustos 1925 tarihinde Atatürk'ün Kastamonu ziyaretiyle ilan edildiğini hatırlatan Vali Mustafa Kara, şöyle dedi:
“Şapka İnkılabı 23 Ağustos 1925 tarihine Atatürk’ün Kastamonu’ya gelişleriyle ilan edilmiş, kanunu daha sonra çıkarılmıştır. İlk defa dünyaya ve Türkiye'ye Kastamonu'dan ilan edilmiştir. Şapka İnkılabı'nın en önemli yanı, Türk inkılap tarihinin ilk inkılabı olmasıdır. Türk inkılap tarihi, şapka ve kıyafet inkılabıya başlamıştır. Bu açıdan son derece önemlidir. İnsanlara sadece kılık kıyafet değil, çağdaş, kalkınmacı, gelişmeci, ileriyi gören insanlar olarak yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Şapka İnkılabı'na çok daha geniş boyutta bakmak lazım. Toplumu geleceğe taşıyan önemli bir gelişmedir. Türkiye bununla birlikte yeni bir anlayışa, daha çalışkan ve üretken bir toplum yapısına kavuşmaktadır. Bunun ilk adımı şapka ve kıyafet inkilabıdır.”
Şapka ve Kıyafet İnkılabı’nın yıldönümüne bir grup kadın günün anısına Cumhuriyetin ilk yıllarının modası olan şapkalarla katıldılar. Şapka ve Kıyafet İnkılabı etkinlikleri bir hafta boyunca konser, defile, panel ve sergilerle sürecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!