Kasedi Kuzey İttifakı güçleri Celalabad'da bir evde buldu

Güncelleme Tarihi:

Kasedi Kuzey İttifakı güçleri Celalabadda bir evde buldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2001 01:36

Washington'un ‘‘dumanı tüten silah’’ diye bahsettiği, şok kasetin ele geçirilişi konusunda ayrıntılar verilmiyor. 9 Kasım'da Kandahar'da çekilen kaseti Kuzey İttifakı askerlerinin Celalabad'daki bir evde bulduğu belirtiliyor.

Çok titiz bir çalışmayla yayına hazırlanan kasedin Arapça'dan İngilizce çevirisinde Amerikan hükümet görevlilerinin yanı sıra bağımsız akademisyenler George Michael ve Dr.Kasım M.Wahba görev aldı. Çeviriler kıyaslandı ve tamamiyle uyumlu olduğu gözlendi. Yayınlayıp yayınlanmaması büyük tartışmalar yaratan kasetin ele geçirilişine dair Amerikan yönetiminin daha kapsamlı açıklama yapacağı tahmin ediliyor.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, kanıt olarak yayınlanan kasetteki Usame bin Ladin'in sesinin, daha önce yayınlanan kasetlerdeki sesiyle uyuştuğunu bildirdi. 09/11/01 tarihinin kayıtlı bulunduğu kasetin 9 Kasım'da çekilmiş olabileceğini belirten sözcü, kasetin Ramazan'dan birkaç gün önce çekildiğini düşündüklerini, çünkü kasette birisinin, ‘‘Ramazan'a az kaldığını söylediğini’’ kaydetti.

Usame Bin Ladin'in kasedin ABD'nin eline geçebileceğini bile bile neden yok etmediği sorusu da Amerikalıların kafasını kurcalıyor. Ancak tüm riskleri göze alan Washington, ‘‘Sonsuz Özgürlük Operasyonu’’na gerekçe olabilecek, en ikna edici kanıt olarak yorumlanan kasedi yayınlamakta karar kıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!