Kas krampları neden yaşanır?

Güncelleme Tarihi:

Kas krampları neden yaşanır
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2016 10:57

Kas krampları neden olur? Ani tuz kaybı ve vücuttaki mineral dengesizliğinin kas kramplarıyla ilgisi var mıdır? Kas krampları nasıl geçer? İşte kas krampları neden yaşanır sorusunun cevabı..

Haberin Devamı

Kramplar çok yaygın yaşandığı halde haklarında çok az şey biliriz. İnsanların %95’i hayatlarında en az bir kez kramp geçirmiştir. Bu acı verici deneyim genellikle sodyum, kalsiyum, magnezyum ve potasyum eksikliği nedeniyle yaşanıyor. Bu minerallerin hepsi sinirler arası iletimin sağlanması için çok önemli rol oynuyorlar.

Eğer herhangi birinde düzensizlik varsa kaslara iletilen sinyallerin iletilmesinde aksaklık yaşanıyor. Potasyum, diğerlerinden farklı olarak, kasların güçlenmesi ve onarılması için de gerekli. Krampların spor aktiviteleri sırasında daha fazla yaşanıyor olmasının sebebiyse, vücudun tuz kaybı. Vücut yoğun aktivite esnasında daterleme yoluyla tuz kaybediyor ve eğer gereken tuz miktarı kendisine sağlanmıyorsa kaslara iletilen sinyallerde sorun oluşmaya başlıyor. Krampın tek çaresi devre dışı kalan kası germek. Kasın gerilmesiyle kramp geçer.

Haberin Devamı

Üst bacakta oluşan kramplardaysa ayağa kalkıp, iki eli de duvara yaslayarak güçlü bir ittirme hareketi uygulamak kası rahatlatır. Bu sırada topuklar yerle temasta, kramp giren bacak da yarım adım geride olmalıdır. Diğer bir rahatlama manevrası, bacaklar gergin bir şekilde uzanırken, kramp giren bacağın bileğinden tutularak geriye çekilmesidir. Aynı manevra ayak kramplarında da rahatlatıcı sonuçlar doğurur.

 tarafından hazırlanmıştır.

BAKMADAN GEÇME!