Karzai'den İngiltere'ye teşekkür

Güncelleme Tarihi:

Karzaiden İngiltereye teşekkür
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2002 17:07

Afganistan'daki geçici hükümetin lideri Hamid Karzai, ABD dönüşü mola verdiği İngiltere'de kabine toplantısında konuk edildi ve İngiltere'ye ülkesine gösterdiği yakın ilgiden dolayı teşekkür etti.

Karzai, özellikle Afganistan'ı Taliban baskısından kurtardığı içinbatı koalisyonuna şükranlarını bildirirken, Taliban yönetiminin ülkenin bütün maddi kaynaklarını da beraber götürdüğünü ve hazinede tek bir banknot dahi bırakmadığını bildirdi.

İngiltere Başbakanı Tony Blair, Karzai'yi bugün yapılan Kabine toplantısı sırasında Downing Sokağı'ndaki Başbakanlık Konutu'nda kabuletti. Şu ana kadar sadece bir kez yabancı devlet adamı olarak ABD eskiBaşkanı Bill Clinton'ın konuk edildiği kabine toplantısına katılan ve ülkesinde olup bitenleri İngiliz bakanlara anlatan Karzai, ayakta alkışlandı.

ABD dönüşü İngiltere'de kısa bir mola veren Karzai'yi bakanlarına takdim eden Blair de, Karzai'nin ülkesindeki büyük güçlüklere cesaretle göğüs germeye çalışan güçlü bir devlet adamı olduğunu ve sağlanan ilerlemelerin birkaç ay öncesine kadar kimsenin hayal bile edemeyeceği cinsten kabul edilmesi gerektiğini bildirdi.

Blair, Afganistan'da hangi etnik gruptan olursa olsun tüm halkın rahat etmesi gerektiğini de belirtirken, bu sözlere katılan Karzai İngiliz kabinesi gibi saygın bir yapının önünde bulunmaktan onur duyduğunu ifade etti.

Karzai, Blair'in Afganistan'ı savaş sonrasında ziyaret eden ilk Batılı devlet adamı olduğuna da işaret ederken, bundan dolayı kendisine teşekkür borçlu oldukları vurguladı. Karzai, ''Afganistan'a bir gece yarısı ziyareti'' yapan Blair'in kendilerine güven ve destek verdiğini kaydetti.

Afganistan'ın terörizmin etki ve işgalinden kurtulduğunu da belirtirken, bunun Batı olmaksızın başarılamayacağını da bildirdi. Afganistan'ın yeniden yapılanması için bütün güçleriyle çalıştıklarınıda anlatan Karzai, bu yoldaki en önemli adım olan terörizmin yenilmesiadımının atıldığını, şimdi siyasi düzenin yeniden kurulması için çaba gösterdiklerini ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!