Kars Belediyesi: Ucube yıkılacak

Güncelleme Tarihi:

Kars Belediyesi: Ucube yıkılacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2011 00:00

Başbakan Erdoğan’ın “ucube” heykel olarak nitelendirdiği Kars’taki İnsanlık Anıtı için Kars Belediyesi yıkım karar verdi.

Haberin Devamı

KARS Belediye Meclisi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Kars ziyareti sırasında ’Ucube’ dediği İnsanlık Anıtı’nın kaldırılmasına karar verdi.

Daha önceki toplantısında karar veremeyen Kars Belediye Meclisi, bugün yaptığı toplantıda 4’e karşı 19 oyla İnsanlık Anıtı’nın kaldırılmasına karar verdi. Anıtın yerinde tarihi dokuya uygun olarak çevre düzenlemesi yapılacağı belirtildi.

Bir önceki belediye başkanı döneminde yapımına başlanan İnsanlık Anıtı, SİT alanında olduğu tartışmalarına neden olmuştu.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın Kars ziyareti sırasında "ucube" diyerek gündeme getirdiği İnsanlık Anıtı’na Kars Belediye Meclisi’nden kaldırılma kararı çıktı. Anıt parça parça kaldırılacak.

’Yıkılsın mı?’, ’Yıkılmasın mı?’ tartışmaları yaşanırken Anıtlar Yüksek Kurulu 6 Ocak 2011’de İnsanlık Anıtı ile ilgili son kararın Kars Belediyesi tarafından verilmesini istedi. Bunun üzerine Kars Belediye Başkanı AK Partili Nevzat Bozkuş, Anıtlar Yüksek Kurulu’nun kararını meclise taşıdı. Bugün Belediye Meclisinde görüşülen 12 maddeden biri olan ’İnsanlık Anıtı’nın kaldırılması ile ilgili yapılacak işlemi hakkında İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün teklifi oylamaya sunuldu. Yapılan oylamaya 2 BDP’li üyenin dışında 11 AK Partili, 8 MHP ve 4 CHP’li olmak üzere toplam 23 meclis üyesi katıldı. Oylamada 4’e karşı 19 oyla İnsanlık Anıtı’nın kaldırılmasına karar verildi.

Haberin Devamı

PARÇA PARÇA KALDIRILACAK

Meclisin aldığı kararla ilgili bir açıklama yapan Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, "İmar kanunu doğrultusunda tescilli bir yapı üzerinde olan heykellerin kaldırılması ve arkasından tarihi dokuya uygun proje ile çevre düzenlemesi yapılması için meclis kararı aldık. 23 meclis üyemizinin 4’ü ret, 19’u evet oyu verdi. Süreç başlamıştır. Heykeli hizmet alım yolu ile kaldıracağız. Heykelin kaldırılması için yaklaşık maliyet belirlenecek ve ihaleye çıkarılacak. İhaleyi kazanan firma ile sözleşme imzalayıp çalışma başlayacak. Bu ay içinde ihale edersek önümüzdeki ay çalışma başlamış olur. Kars’ın ilk tabyasının zarar görmemesi için heykeli parça parça kaldıracağız. Karşıyaka Belediye Başkanı geldi. Heykeli teknik yönden incelediler. Kullanılan malzemelerin mukavemet yönünden yetersiz olduğu, götürülürken kırılma, dökülme olabileceği için heykeli götürmeme kararı aldılar. Meclisten çıkan karar olumlu oy çokluğuyla alınmıştır" dedi.

Haberin Devamı

Önceki Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu zamanında yapımına başlanan ve SİT alanında olduğu belirlenen anıt için 2008 yılı Eylül ayında Bölge Anıtlar Kurulu’ndan inşaatın durdurulması ve yıkılması için de karar çıkmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!