Karlı ve kanlı bayram

Güncelleme Tarihi:

Karlı ve kanlı bayram
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2000 00:00

Haberin Devamı

Kar ve yağmur, bayram keyfini kaçırdı. Kar yağışı nedeniyle pekçok yol ulaşıma kapandı. Trafik kazalarında 5 kişi can verirken, 26 kişi de yaralandı. Deprem bölgesinde prefabrikleri yine su bastı. Kar ve yağmurlu hava bayram sonuna kadar sürecek.

SOĞUK ve yağışlı hava, Ramazan Bayramı'nın ilk günü tüm Türkiye'yi etkisi altına aldı. Marmara, İç Anadolu, İç Ege, Doğu ve Güneydoğu illerinde önceki akşam geç saatlerde başlayan kar yağışı, bayramın birinci günü akşama kadar sürdü. Bu arada yurdun çeşitli yerlerinde meydana gelen kazalarda 5 kişi öldü, 26 kişi yaralandı.

Kayseri kent merkezinde 12, yüksek kesimlerde 20 santim olarak ölçülen kar kalınlığı, Erciyes Dağı'nın yüksek kesimlerinde 1 metreye kadar ulaştı. Kayak pistlerinin bulunduğu Tekir Yaylası'nda kar kalınlığı 50 santim olarak ölçüldü. Kar yağışı nedeniyle Sarız, Yahyalı, Develi, Bünyan, Tomarza, Talas, Pınarbaşı, Felahiye, Melikgazi ve Kocasinan İlçelerine bağlı 150 köy yolu ulaşıma kapandı.

KAR, GEÇİT VERMEDİ

Kırşehir'de gece başlayan kar yağışı nedeniyle Kaman, Çiçekdağı, Akpınar, Akçakent İlçeleri ile merkeze bağlı 150 köy yolu ulaşıma kapandı. Kırşehir'de kar kalınlığı kent merkezinde 10, yüksek kesimlerde de 20 santim civarında.

Niğde'de ise kent merkezinde kar kalınlığı 15, yüksek kesimlerde ise 25 santimete ulaştı. Kar yağışı nedeniyle Niğde'de 86 köy yolu ulaşıma kapandı.

Şehirlerarası karayollarında da ulaşım güçlükle yapılabiliyor. Kayseri-Adana karayolunun Tekir bölgesinde önceki akşam kapanan yol, dün sabaha karşı açıldı. Ancak, bu bölgede ulaşım kontrollü olarak yapılabiliyor.

Adana - Gaziantep Otoyolu'nun (TAG) Pozantı - Akçatekir Yaylası arasındaki yaklaşık 3 kilometrelik bölümü yoğun kar yağışı ve buzlanma nedeniyle 1.5 saat ulaşıma kapandı. Yollarda mahsur kalan araçların yolcuları, benzin istasyonlarına ve dinlenme tesislerine sığınmak zorunda kaldı.

Niğde'nin Ulukışla ilçesinde 34 köy yolu da yoğun kar yağışı nedeni ile kapandı.

ANTALYALILAR DA ÜŞÜDÜ

Ramazan Bayramı'nın ilk gününü güneşli bir havada geçiren Antalya'da hava sıcaklığı 12 dereceye kadar düştü. Antalya'da yüksek kesimlerdeki kar yağışı nedeniyle sahil kesimde de sıcaklığın iyice düştüğü bildirildi. Meteroloji yetkilileri, bayram tatili sonuna kadar Antalya'da hava sıcaklığında önemli bir değişiklik yaşanmayacağını bildirdi.

Gündüz, 0, gece ise eksi 5 derece olan Burdur ve Isparta'da bayram boyunca yağış beklenmezken, Afyonlular ise bayramın ilk gününe kar yağışı altında girdiler. Gündüz eksi 1, gece ise eksi 7 derece olan Afyon'da kar yağışının bayramın diğer günlerinde de devam etmesi bekleniyor.

Uşak ve Denizli, bayramı karlı karşıladı. Uşak'ta kar yağışı bayramın birinci günü akşama kadar sürdü. İl merkezinde kar kalınlığı 20 santimetreye ulaştı. Denizli'de de gece 01.00'de başlayan kar yağışı dün öğle saatlerine kadar devam etti. Çardak, Çal, Acıpayam ve Tavas'ta yağışın devam ettiği öğrenildi. Cankurtaran ve Serinhisar arasında buzlanma nedeniyle trafik kontrolleri artırıldı. Zincirsiz taşıtlara geçiş izni verilmedi.

UÇAK SEFERLERİ İPTAL

Bu arada, Ankara-Batman arası karşılıklı uçak seferleri, yoğun sis ve hava muhalefeti nedeniyle iptal edildi.

Bayram kurşunu

KOCAELİ'nin Gölcük İlçesi'nde dün sabah bayram nedeniyle rasgele ateş eden kimliği meçhul bir kişinin tabancasından çıkan kurşun, 7 yaşındaki Hilal Öztel adlı çocuğun boğazına saplandı.

Olay saat 09.00'da Gölcük'ün Piyalepaşa Mahallesi'nde meydana geldi. Bayram namazının ardından bazı kişiler ‘‘bayramı karşılamak’’ bahanesiyle rasgele ateş etmeye başladılar. Bu sırada tek katlı evlerinde pencere kenarındaki kanepede annesi Elmas Öztel ile birlikte uyumakta olan 7 yaşındaki Hilal Öztel acıyla irkildi. Boğazından kanlar akan çocuğunu Elmas Öztel, önce Gölcük Devlet Hastanesi'ne götürdü. Buradaki ilk müdahaleden sonra Hilal, İzmit Devlet Hastanesi'ne sevkedildi.

Burada ameliyata alınan Hilal Öztel'in boğazındaki mermi çıkarıldı. Doktor, Hilal'in hayati tehlikeyi atlattığını söyledi. Elmas Öztel, sabah silah sesleriyle uyandığını belirterek, şunları söyledi:

‘‘Her yerden silah sesleri geliyordu. Ben silah sesleri üzerine uyandım. Aynı anda kızımın irkildiğini ve boğazından kan akmaya başladığını gördüm. Dehşete kapıldım. Penceredeki deliği görünce boğazına kurşun isabet ettiğini anladım. Bunu yapanın elleri kırılsın. Zaten tatsız tuzsuz, sıkıntı içinde bayrama girdik. Başımıza bir de bu geldi. Deprem Allah'tan geldi, ama bu durum da başımıza kuldan geldi. Böyle insan olmaz olsun. Silah atarak bayram mı karşılanırmış?’’

Gölcük Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, Hilal'e isabet eden kurşunun kimin silahından çıktığının belirlenmesi amacıyla Piyalepaşa Mahallesi'nde silah atanları belirlemeye başladı.

Telefonlar yine sustu

2000'li yıllara adım atan Türkiye, özelleştirme kapsamında olan ve yıllardır yatırım yapılmayan telekomünikasyon şebekesinin bu bayramda da yarattığı krizle bunaldı.

Hafif şiddetteki depremlerin yanı sıra diğer doğal afetlerde de çöken telefon şebekesi, dün yine vatandaşı çileden çıkardı. Bayramlarda iletişim güçlüğü çeken vatandaşlar, bayramın ilk günü yakınlarını kutlamak için telefona sarılınca, telefon şebekeleri yine işe yaramaz hale geldi.

Özellikle şehirlerarası iletişimde büyük güçlük yaşanırken, cep telefonlarında da zaman zaman sorunlar yaşandı. Ankara, İstanbul ve İzmir gibi Türkiye'nin büyük kentlerinden telefon etmek isteyen vatandaşlar saatlerce aradıkları abonelere ulaşamadı.

Uluslararası telefon görüşmeleri de zorlukla yapılabilirken, kıta ötesi ülkeleri aramaya çalışan vatandaşlar, saatlerce sinyal sesi bekledi.

Sayıları artık milyonlarla ifade edilen cep telefonu sahipleri de bayramın ilk günü iletişim güçlügü çekti.

Telefon şebekelerinin zayıflığı, bilgisayarlarla iletişim kuranları ve faks çekmeye çalışan vatandaşları da zora soktu.

Türk Telekom kaynakları ise her bayramda benzer sorunun yaşandığını belirtti ve herkesin aynı zamanda telefona sarılmasının santralların gücünü aştığını söylediler.

Telekom kaynakları, şebekelerin gelişmesiyle birlikte bu tür sorunların azalacağını belirtirken, önümüzdeki dönemde yeni santralların kurulacağını vurguladılar.

Yeni binyılın ilk esnaf duası

Bolu'nun Mudurnu İlçesi'nde, Ahilik geleneği olarak asırlardır sürdürülen esnaf duası, bu kez afetsiz bir binyıl için yapıldı. Mudurnu esnafının her hafta düzenli olarak, işlerinin iyi gitmesi ve bol kazançlı günler için yaptığı, ‘‘Esnaf Duası’’nda, eller bu kez depremzedeler için açıldı. Esnaf duasında, afetsiz bir binyıl diledi. 17 Ağustos Gölcük, 12 Kasım Düzce depremlerini az hasarla atlatmalarına rağmen bölgelerinde yaşanan 1957 Abant-Mudurnu depreminin tekrarlanma olasılığıyla korkulu günler geçiren Mudurnulular, ‘‘Allahım, binyılda insanlığa, doğal afetsiz, kazasız, belasız günler ver’’ dileğinde bulundular.

Prefabrikleri yine su bastı

BOLULU depremzedeler bayrama karla girdi. Akşam başlayan ve sabaha kadar devam eden kar depremzedeleri perişan etti. Kar yağışının 3 gün sürmesi bekleniyor. Bayramdan bir gün önce Sakarya Bölgesini de etkisi altına alan şiddetli yağış, bölgedeki prefabrik konutları su içinde bıraktı. Konutların altyapısının yetersizliğinden yakınan depremzedeler, prefabriklerin zemin, çatı, kapı ve pencere bağlantılarından su aldığını söylediler.

Bayram şekeri

ÇADIRKENTLERDE buruk da olsa bir bayram telaşı vardı. Kar, çadırlarda yaşamı güçleştirirken çocuklar için eğlence kaynağı oluyor. Sabah saatlerinden itibaren yaşadıkları çadırkentlerde çadırları tek tek dolaşan çocuklar bayram şekeri topladı. Çadırlar önünde kuyruğa giren afetzede çocuklar, büyüklerinin ellerini öperek bayramlarını kutladı. Çocuklar, daha sonra kar topu oynayarak eğlendiler.

Dış Hatlar çilesi

CUMHURBAŞKANI Süleyman Demirel tarafından 3 Ocak tarihinde resmi açılışı yapılan Atatürk Havalimanı Yeni Dış Hatlar Terminali'nin bu gece yarısından sonra yolcu hizmetine gireceği açıklandı.

Dış Hatlar Terminali'ndeki Türk Telekom'a ait 80 adet ankesörlü telefonun bayramdan bir gün önce sökülüp, yeni terminale bağlanması yüzünden yolcular sıkıntılı anlar yaşadı.

Telefon kuyruğunda saatlerce bekleyen yolcular, ‘‘Yeni terminele yeni telefon götürsünler. Burası zeten iç hatlar terminali olmayacak mı.’’ diyerek tepki gösterdiler. Türk Telekom yetkilileri ise bütün işlemlerin Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amirliği'nin koordinasyonu doğrultusunda yapıldığını söylediler.

Bu geceyarısından sonra, pazartesi gününün ilk saatlerinde hizmete girmesi planlanan yeni dış hatlar terminaline taşınma ve faaliyete geçme tarihinin sürekli değişmesi, havayolu şirketlerini de zor durumda bıraktı. Bazı havayolu şirketlerinin yeni terminale taşındığı, ancak bilgisayar sistemlerini merkez ofisleriyle bağlantılı hale getiremediği belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!