Karikatürün ödül gecesi

Güncelleme Tarihi:

Karikatürün ödül gecesi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2016 21:36

Aydın Doğan Vakfı tarafından bu yıl 33’üncüsü düzenlenen ‘Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın kazananlarına ödülleri önceki akşam gerçekleştirilen törenle verildi.

Haberin Devamı

AYDIN Doğan Vakfı’nın her yıl dünyanın dört bir yanından karikatüristleri bir araya getirdiği Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Ödül Töreni’nin 33’üncüsü Trump Kültür ve Gösteri Merkezi’nde, Kanal D Ana Haber sunucularından Gözde Atasoy’un takdimiyle gerçekleştirildi. Aydın Doğan Vakfı Onursal Başkanvekili Sema Doğan, Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner ve Aydın Doğan Yalçındağ, Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı’nın da yer aldığı törene medya ve sanat dünyasından isimler katıldı.

Karikatürün ödül gecesi

EMRAH ARIKAN’IN BU ESERI ÖZEL ÖDÜL ALDI

‘KARİKATÜR İNSANLIK TARİHİNE YÖN VERİYOR’

Haberin Devamı

Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, ödül töreninde yaptığı açılış konuşmasında, “Karikatür çok özel bir sanat dalı. Aslında karikatür sanatçıları sadece bugünkü olayları, yaşam biçimlerini çizmekle kalmıyor; kültürel değerlere katkıda bulunuyor, daha da ötesi insanlık tarihine yön veriyor” dedi.

ÇOCUKLARIN HAYALİ VE GERÇEK DÜNYA

Vakfın kız çocuklarının eğitimi, güçlenmesi ve cinsiyet eşitliği konularındaki çalışmalarının bir yansıması olarak bu yıl ilk defa ‘Güçlü Kızlar, Güçlü Bir Dünya’ kategorisinde verilen Özel Ödül’ün sahibi ise Türkiye’den Emrah Arıkan oldu. Arıkan ödülünü Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner’in elinden aldı. Emrah Arıkan, çocuk gelinleri anlattığı karikatürünü çocukça bir çizimle anlatmaya çalıştığını belirterek, “Çocukların hayalini düşündüm. 5-6 yaşlarında çocuklar okula başlama heyecanı yaşar, ‘Okula ne zaman gideceğim’ diye düşünür. Çocukların hayalini çocukça bir çizimle anlatmak istedim. Daha sonra yanına gerçek dünyayı çizmek istedim” diye konuştu.

Karikatürün ödül gecesi


ÖDÜLÜNÜ ÇYDD’YE BAĞIŞLADI
Aydın Doğan Vakfı Başarı Ödülü’nün sahibi olan Hicabi Demirci, 500 dolar tutarındaki ödülünü Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin (ÇYDD) ‘Anadolu’da Bir Kızım Var’ kampanyasına bağışladığını belirterek, “Çocuk istismarının yoğun olarak tartışıldığı bu zamanda, bu desteğin önemine vurgu yapmak istedim” dedi. Demirci, “Ödülümü Musa Kart ve ifade suçundan içeride yatan tüm sanatçılar için alıyorum” dedi.

CADDEBOSTAN KÜLTÜR MERKEZİ’NDE SERGİLENİYOR
33. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Ödül Töreni ardından ödüllü karikatürler, Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde sergilenmeye başlandı. Sergi kapsamında, Yaratıcı Çocuklar Derneği işbirliğiyle düzenlenecek atölye çalışmasında genç çizerler ödüllü karikatüristlerle bir araya gelerek karikatür çizimleri yapacaklar. Sergi, 8 Aralık tarihine kadar gezilebilecek.

MÜLTECİ DRAMINA DİKKAT ÇEKTİLER
68 ülkeden 752 sanatçının 2 bin 521 karikatür ile katıldığı yarışmanın birincisi İtalya’dan Marco De Angelis oldu. Yarışmada ikincilik ödülüne Brezilya’dan ‘Cau’ Claudio Antonio Gomes, üçüncülük ödülüne ise Türkiye’den Doğan Arslan değer görüldü. Birinci, ikinci ve üçüncü olan karikatüristlere ödüllerini Aydın Doğan Vakfı Onursal Başkanvekili Sema Doğan takdim etti. Yarışmada özel ödül ve birincilik ödülünü kazananlara 8 bin dolar tutarında para ödülü verilirken, ikinci 5 bin dolar, üçüncü ise 3 bin 500 dolar ödül aldı.

Karikatürün ödül gecesi


KOMİK DEĞİL TRAJİK
Yarışmanın birincisi İtalya’dan Marco De Angelis, ödülü almaktan gurur duyduğunu belirterek, “Karikatürüm umarım biraz da olsa dramatik ve önemli problemlerin üzerinde düşünülmesinde yardımcı olur” dedi. İkincilik ödülüne değer görülen Brezilya’dan ‘Cau’ Claudio Antonio Gomes ise “Karikatürüm komik değil, çok trajik. Savaşların, şiddetin, açlığın olmadığı başka bir dünya olacağına inanıyorum, dünya bir gün değişecek” diye konuştu. Üçüncülük ödülünün sahibi Doğan Arslan ise “Erkek egemen gücün ve medeniyetin günümüzde olan durumunu mizahi ve grafik formlarla anlatmaya çalıştım” dedi.

10 KARİKATÜRİSTE BAŞARI ÖDÜLÜ
Seçici Kurul Oktay Bingöl (Türkiye), Vitaly Bondar (Beyaz Rusya), Evzen David (Çek Cumhuriyeti), Hicabi Demirci (Türkiye), ‘Feggo’ Felipe Galindo (Amerika), Rodrigo Machado da Rosa (Brezilya), Raimundo Rucke Santos Souza (Brezilya), Arif Sutristanto (Endonezya), Jugoslav Vlahovic (Sırbistan), Kürşat Zaman (Türkiye), Nahid Zamani (İran) ve Zygmunt Zaradkiewicz’i (Polonya) Başarı Ödülü’ne değer gördü. Başarı Ödülü kazananlara plaketlerini ve 500’er dolar tutarındaki ödüllerini Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı ve Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin verdi.

Karikatürün ödül gecesi


TOPLU FOTOĞRAF
Tören sonunda dünyanın farklı ülkelerinden gelen karikatüristler jüri üyeleri ve ödül verenlerle birlikte toplu fotoğraf çektirdi.

BAKMADAN GEÇME!