Karikatür nedeniyle Hollanda gazetesi tehdit edildi

Güncelleme Tarihi:

Karikatür nedeniyle Hollanda gazetesi tehdit edildi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2006 11:37

İslam dünyasında rahatsızlığa neden olan karikatürlere tepkiler gelmeye devam ediyor.

Dünyada en çok Müslümanın yaşadığı ülke olan Endonezya'nın Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono, karikatürlerin Avrupa'da birçok gazetede yayımlanmasını kınadı ve Endonezyalılara sükunet çağrısında bulundu.
Yudhoyono, açıklamasında, “Karikatürlerin yayımlanması, açıkça dini bir grubun inancına karşı hassas olunmadığını göstermektedir. Çizimler, dini simgelere hakaret içermekte, Müslümanların duygularını incitmektedir” dedi.
Halka sükunet çağrısında bulunan Devlet Başkanı, Endonezya hükümetinin karikatürleri yayımlayan Danimarka gazetesinin özrünü kabul ettiğini söyledi.
Endonezya'nın 220 milyonluk nüfusunun yüzde 90'ı Müslümanlardan oluşuyor.

-HOLLANDA GAZETESİNE TEHDİT

Karikatürleri Hollanda'da yayımlayan De Volkskrant gazetesinin, elektronik posta yoluyla tehdit edildiği bildirildi.
Hollanda'nın ANP ajansının haberine göre, sol eğilimli De Volkskrant gazetesinin yazı işleri müdürü Pieter Broertjes, kendilerine gönderilen bir elektronik postada, gazetenin bürosunda bir bombanın patlayacağının yazıldığını söyledi.
Konunun polise iletildiği ve gazete bürosu çevresinde güvenlik önlemlerinin artırıldığı belirtildi.

-YENİ ZELANDA-

Öte yandan Yeni Zelanda'da iki gazete, tepkilere neden olan karikatürleri basın özgürlüğünü gerekçe göstererek yeniden yayımladı.
İkisi de Avustralya Fairfax grubuna ait olan gazetelerden Dominion Post'un editörü, “kendileri için okuyucularının krize yol açanın ne olduğunu görmeleri ve kendi kararlarını vermelerinin önemli olduğunu” ifade ederek, “bazen rahatsız edici olabilse de hoşgörü ve ifade özgürlüğüne dayalı Batılı ideallere bağlı laik bir toplum olduklarını” söyledi. Gazetenin editörü, “kasten tahrik etmeyi dilemiyoruz, ancak bize gözdağı verilmesine de izin veremeyiz” dedi.
Yeni Zelanda İslam Dernekleri Federasyonu da karikatürlerin yayımlanmasının, Yeni Zelanda ekonomisine ciddi etkileri olabileceğini söyledi.

-GAZZE'DE SALDIRI-

Bu arada Gazze'de, İslam dünyasını rahatsız eden karikatürlerin yayımlanmasını protesto eden onlarca Filistinlinin kentteki Alman kültür merkezini bastığı, merkezin camlarını ve kapılarını kırarak Alman bayrağını yaktığı bildirildi.
Gazze'de Alman kültür merkezinin yakınlarındaki AB binasının da 30 kadar Filistinlinin taşlı saldırısına uğradığı haber verildi.
Yaklaşık 50 okul öğrencisi ve gencin de iki binaya saldırıları sürdürmek için toplanması üzerine, Filistin polisinin olaylara müdahale ettiği ve gençlerin bunun üzerine polislere taş attıktan sonra kaçtığı kaydedildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!