Kardeşini harcadı

Güncelleme Tarihi:

Kardeşini harcadı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 1999 00:00

Haberin Devamı

Oğullarının önünü açmak isteyen Ürdün Kralı Hüseyin, yıllar önce veliaht ilan ettiği kardeşi Prens Hasan'ın ayağını kaydırdı. Kral Hüseyin, veliahtlıktan azlettiği Prens Hasan'ın yerine büyük oğlu Prens Abdullah'ı getirmeye hazırlanıyor. Entelektüel bir prens olan Hasan'ın veliahtlıktan azledilmesi, Batı tarafından kaygıyla karşılandı.

Ürdün Kralı Hüseyin, peş peşe düzenlenen suikast girişimlerinden kılpayı kurtulduğunda yıl 1965'ti. Anayasa gereğince veliaht ilan edilen büyük oğlu Prens Abdullah ise henüz 2 yaşındaydı. Ülkesinin selametini ve ailesinin geleceğini düşünün Kral Hüseyin, anayasayı ihlal ederek kardeşi Hasan'ı veliaht ilan etti.

EN YAKINIYDI

Prens Hasan, yıllar boyu Kral Hüseyin'in en yakın danışmanı oldu. Zorlu dönemlerde Kral Hüseyin'in paralelinde politikalar benimseyen Prens Hasan, genelde arka planda kalmayı tercih etti ve ekonomik reformlar gibi iç meselelerle ilgilendi. Entelektüel yapısı ve ekonomik meseleler konusundaki altyapısı Prens Hasan'ın iş çevrelerinde kabul görmesini sağladı.

PERDE ARKASI

Prens Hasan, ağabeyi yurtdışına çıktıkça ülke yönetme deneyimi kazandı. En son lenf kanserine yakalanan ağabeyi ABD'ye tedavi olmaya gittiğinde 6 ay boyunca ülkeyi idare etti. Geçen hafta ülkeye geri dönen Kral Hüseyin konuşmalarında ülkede köklü değişimler olacağı yolunda ipucu verdi.

Geçen cuma günü kardeşiyle görüşen Ürdün Kralı, önceki gün görevini suistimal ettiği gerekçesiyle kardeşini veliahtlıktan azlettiğini açıkladı.

Saray'a yakın çevrelere ve yabancı gözlemcilere göre 51 yaşındaki Prens Hasan, saray entrikalarına kurban gitti. Çünkü Prens Hasan, tahta otursaydı, anayasa tacın babadan oğula geçmesini öngördüğü için Kral Hüseyin'in 5 oğluna da tahta çıkmak hayal olacaktı.

Bu durumda Prens Hasan'ın tek oğluna taht yolu açılacaktı.

İşte Kral Hüseyin, usta bir manevrayla kardeşini veliahtlıktan azlederek oğullarının önünü açtı. Ürdün Anayasası kraliyetin babadan en büyük oğula geçmesini öngördüğü için bu durumda taht, Kral Hüseyin'in en büyük oğlu Prens Abdullah'ın hakkı.

BATI KAYGILI

Siyasi gözlemciler ise Veliaht Prensin azledilmesini, ‘Ortadoğuda bir istikrar adası olan Ürdün’de çalkantı olarak' değerlendiriyor.

ABD dahil Batılı başkentler Ürdün'deki gelişmeleri kaygı ve dikkatle inceliyor.

Genç bir prensin, kendini ispatlamak uğruna Ortadoğu'yu yeni maceralara sürüklemesinden korkuluyor.

Hasta Kral Entelektüel Prens

Ürdün Kralı Hüseyin, ABD'deki 6 aylık kanser tedavisi sırasında saç ve kaşlarını kaybetti. Geçen çarşamba günü ülkesine dönünce, havaalanında namaz kılan Kral Hüseyin, aynı zamanda en küçük kardeşi olan Prens Prens Hasan bin Tallal'ı veliahtlıktan azletti. Prens Hasan, 20 Mart 1947'de doğdu. İngiltere'de eğitim gördü. Kral Hüseyin'e yönelik suikast girişimlerinin ardından 1965 yılında Veliaht ilan edildi. 1968'de Pakistan'ın kuruluşunda rol oynayan soylu bir ailenin kızı olan Prenses Sarvath ile dünya evine girdi. Bu evlilikten 3'ü kız, 4 çocuğu oldu. Ağabeyine siyasi danışmanlık yapıp, uluslararası enstitü ve komitelerde görev alarak kendini tahta hazırladı. Çok sayıda makaleye imza attı. Siyasi ve yerel meseleleri konu alan üç kitap yazdı. İngilizce, Fransızca, İbranice biliyor, Almanca ve Türkçe anlıyor. Taek-wondoda siyah kuşağa sahibi. Helikopter brövesi var.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!