Kardeş Türküler yollara düştü

Güncelleme Tarihi:

Kardeş Türküler yollara düştü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2003 21:07

Kardeş Türküler'in son albümü adı olan ‘‘Hemáváz’’, kuşların hep birlikte ötmesi, karşılıklı şarkı söylemek anlamına geliyor. Bu albümde tüm Anadolu coğrafyasının tüm kuşları birlikte ötüyor.

Kürtçe'den Rumca'ya, Zeybek türkülerinden Çingene şarkılarına kadar Türkiye'nin bütün renklerini bir albümde toplamışlar. Hemáváz, Boğaziçi Üniversitesi'nde 1993'te bir grup öğrenci tarafından kurulan Kardeş Türküler'in dördüncü albümü. İlk çalışmalarına Boğaziçi Folklor Kulübü'nde başlayan serüven bugün onları adları dünyanın her yanında bilinen büyük bir müzik topluluğu yaptı.

Dünya müziği sitelerinde ismine sık rastlanan Kardeş Türküler, geçen yıl içinde BBC Radyo 3'te en fazla istek alan topluluk oldu. Albümlerine Amerika'dan Avustralya'ya, Japonya'ya kadar dört bir yandan talep geliyor. Bu talebe cevap verebilmek için önümüzdeki ay Hollanda'da Hemáváz'ın yurtdışı baskısı yapılacak. Kalan Müzik tarafından müzikseverlere sunulan son albümde 12 şarkı yer alıyor.

Parçalardan biri Şukar Şukar (Tatlı Yarim), Silivri'de yaşayan Çingene bir aileden çıkmış. Silivri'de yaptıkları 15 saniyelik bir kayıtla yola çıkıp Çingenelere, ‘‘Siz olsaydınız bu şarkıyı nasıl devam ettirebilirdiniz’’ diye sormuşlar. Ve böylece, imece usülüyle yapılan çalışmayla eser vucüt bulmuş.

Bir Rum halk şarkısı olan Manaki Mu ise mübadele yıllarında doğduğu kenti terketmek zorunda kalan Rumlar'ın hikayesini anlatan içli bir şarkı. Bu eski İzmir türküsünde bir kabadayının öyküsü anlatılıyor. Bu şarkının hemen ardından Kütahya'dan bir zeybek havası geliyor: ‘‘Ben Kendimi Gülün Dibinde Buldum’’.

Kardeş Türküler, iki ay boyunca yollarda olacak. Bugün İzmir, yarın Bursa ve 22 Ocak'ta İstanbul Bostancı Gösteri Merkezi'nde, 24-25-26 Ocak tarihleri arasında da Ankara'da bir dizi konser verecekler. Şubatta Almanya, Hollanda, İsviçre, Avusturya'da sahneye çıkacaklar.

Okumuş çocuklar topluluğu

Soner Akalın:
İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. bitirmiş. Darbuka, bendir, erbane, zarp, trampet, cajon, tef, efektif perküsyon çalıyor.

Ayhan Akkaya: Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Ekonomi mezunu. Klasik gitar çalıyor.

Fehmiye Çelik: BÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu, vokalist.

Mehmet Erdem: BÜ Makine Mühendisliği'nde öğrenci. Cümbüş, ud, buzuki, bağlama çalıyor, vokal yapıyor.

Işın Kucur: BÜ Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü mezunu. Klasik, akustik ve perdesiz gitar ustası.

Erol Mutlu: BÜ Felsefe Bölümü mezunu. Aynı bölümde master yapmış. Doktoraya devam ediyor. Bağlama, şelpe, kopuz, cura, sazbüş çalıyor, vokal yapıyor.

Feryal Öney: BÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirmiş. Solist.

Diler Özer: BÜ Matematik Bölümü mezunu. Ud, bas darbuka, djempe, bongo, el davulu, bodhran, talking drum, shekere ve zil çalıyor.

Selda Öztürk: BÜ Genetik Biyoloji Bölümü mezunu. Hem vokal yapıyor hem de asma davul, erbane, bendir, tef, daire, zil ve efektif perküsyon gibi ne bulursa çalıyor.

Ülker Uncu: BÜ Ekonomi Bölümü mezunu. Akordeon çalıyor.

Vedat Yıldırım: BÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu. Hem solist hem de santur çalıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!