Karbonmonoksit zehirlenmesi nedir?

Güncelleme Tarihi:

Karbonmonoksit zehirlenmesi nedir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2019 16:13

Kış aylarında sobaların, kombilerin ve şofbenlerin yanmasıyla birlikte ülkemizin hemen her bölgesinden karbonmonoksit zehirlenmesi haberleri gelmeye başladı. Karbonmonoksit zehirlenmesi nedeniyle yüzlerce kişi hayatını kaybetmekte, bir o kadarı da sakat kalmaktadır. Peki, karbonmonoksit zehirlenmesi nedir?

Haberin Devamı

Karbonmonoksit renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir gazdır. Bazen görüldüğü gibi, sobalarda mavi bir alevle yanar. Çok kuvvetli bir zehirdir. Solunan havada konsantrasyonu artarsa, kana geçer ve oksijenin taşındığı hemoglobine O2'den daha kolay bağlanır. Yani bütün CO'lar bitmeden O2 bağlanamaz. Bu bakımdan oksihemoglobin meydana gelemez ve kanda karboksihemoglobin artar, dokulara oksijen taşınamaz.

Karbonmonoksit zehirlenmelerinde ilk yardım nasıl yapılmalı?

Vücuda solunum yolu ile giren karbonmonoksit, doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller, zehirlenme ve ölüme neden olur. Karbonmonoksit zehirlenmeleri sıklıkla; kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeniyle meydana gelir. Zehirlenme tablosunda başağrısı, görme bozuklukları, uyku hali, zihni bulanıklık ve koma vardır. Yargı kabiliyeti bozulur ve sezgi kaybolur. Sonuçta kalıcı beyin hasarı meydana gelebilir. Ayrıca nevrasteni, depresyon görülebilir. Karbon monoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmaz ise ölümle sonuçlanabilmektedir. Alınacak tedbirlerle karbonmonoksit zehirlenmesine bağlı ölümler önlenebilir ölümlerdir.

 

BAKMADAN GEÇME!