Karaşahin kurtardı

Güncelleme Tarihi:

Karaşahin kurtardı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2012 00:00

ABD askeri, 1993 yılında 19 kayıp verdiği ‘Karaşahin (Blackhawk) faciasının’ ardından önceki gün gizlice Somali’ye geri döndü. Mayıs ayında Usame bin Ladin’i öldüren ekip bu defa korsanların elindeki iki rehineyi kurtardı. Konuşma için ABD Kongresi’ne gelen Obama, Savunma Bakanı’nı “İyi iş çıkardınız” diyerek tebrik etti.

GEÇEN Mayıs ayında Pakistan’da El Kaide lideri Usame Bin Ladin’i saklandığı köy evinde yakalayıp öldüren Amerikan donanmasının özel Seal 6 Takımı’nın Somali’de gizli operasyon yaptığı ortaya çıktı.

Amerikalı ekip, ekim ayında Somali’de korsanlar tarafından kaçırılan bir Amerikalı kadın ile Danimarkalı bir yardım örgütü çalışanını kurtardı. 32 yaşındaki
/images/100/0x0/55ea26b0f018fbb8f86e5886
Jessica Buchanan ile Danimarkalı 60 yaşındaki Poul Tisted, gizli operasyonla Somali’den çıkarıldı. ABD Başkanı Obama, geçen hafta Buchanan’ın sağlık durumunun kötüye gittiği istihbaratı üzerine bizzat operasyon emrini verdi. Obama’nın pazartesi günü baskını onaylamasıyla önceki gece SEAL ekibi harekete geçti. En az altı helikopterin katıldığı operasyonda ekip, korsanların rehineleri tuttuğu Adado kasabası yakınlarındaki bölgeye paraşütlerle indi. Daha sonra sessizce ilerleyerek rehinelerin tutulduğu ormanlık bölgedeki kampa ulaştı.

Mayın eğitimi veriyorlardı

Akşam boyunca “gat” isimli uyuşturucu bitkisini çiğneyen korsanlar operasyona uykuda yakalandı. Bir saat kadar süren silahlı çatışmada SEAL ekibi, dokuz korsanı öldürdü, yardım görevlilerini kurtardı. Gelişmeler hakkında sürekli bilgilendirilen ABD Başkanı Obama, Ulusa Sesleniş konuşmasından iki saat kadar önce danışmanı John Brennan’dan rehinelerin güvende olduğu haberini aldı. 25 Ekim’de Somali’nin Galkayo şehri yakınlarındaki mülteci kampından kaçırılan rehineler, operasyondan sonra helikopterle Amerikan üssü Cibuti’ye götürüldü. Sağlık durumları iyi. olan yardım görevlileri, ülkelerine dönüş yolundalar. Danimarka Dışişleri Bakanı Villy Soevndal da operasyonla ilgili Amerikalılar teşekkür etti. Danimarka merkezli yarım örgütünde görev alan gönüllüler, mülteci kampında mayınlar ve patlamamış halde bulunan bombalar hakkında eğitim çalışması yapmaktaydılar.

Bilgi notu

ABD’nin Somali müdahalesinde 1993 yılında Blackhawk (Karaşahin) helikopteri düşmüş, 19 asker ölmüştü. Somalililer, Amerikan askerlerini sokaklarda sürüklemişti. ABD, Somali’den çekilme kararı alırken facia beyazperdeye de aktarılmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!