Karanlıktan kurtulduk

Güncelleme Tarihi:

Karanlıktan kurtulduk
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 1997 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Yılmaz ile Başbakan Yardımcısı Ecevit, 8 yıllık kesintisiz eğitim görüşmeleri nedeniyle bir gün erteledikleri Hacıbektaş gezisini dün gerçekleştirdiler. İki lider, ‘‘Türkiye laiktir, laik kalacaktır'' sloganlarıyla karşılandılar. Yılmaz, ‘‘Türkiye, karanlığın pençesinden kurtulmuştur'' dedi.

Başbakan Mesut Yılmaz, kesintisiz eğitimin yasalaşmasından sonra, ‘Türkiye'nin aydınlık geleceğine gölge edenlere' seslendiğini belirterek, ‘‘Türkiye'nin önü aydınlık, parlaktır. Türkiye artık karanlığın pençesinden kurtulmuştur. Türkiye bundan sonra daima aydınlığa koşacaktır'' dedi.

Yılmaz, sekiz yıllık tasarının görüşülmesi nedeniyle bir gün ertelediği Hacıbektaş törenlerine dün Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit'le birlikte geldi. Tören alanına büyük sevgi gösterileri ve alkışlar arasında giren Yılmaz ve Ecevit'i halk bağrına bastı. Meydanda biriken binlerce insan, Yılmaz ve Ecevit'i, ‘Türkiye laiktir, laik kalacak' sloganlarıyla karşıladı.

Konuşmasını ‘Türkiye sizinle gurur duyuyor' sloganları altında açan Yılmaz, ‘‘Hacıbektaş'ın torunları, istedik ki; Hacıbektaş'a ve onu sevenlere bir armağan getirelim. İşte bu armağan sekiz yıllık kesintisiz eğitimdir'' dedi. Yasanın çıkmasının Hacıbektaş törenleri ile aynı güne rastlamasını, ‘‘Kaderin mutlu cilvesi'' sözleriyle özetleyen Yılmaz, ‘‘İnanıyoruz ki, Hacıbektaş'ın kabrinde ve diğer din büyüklerimizin kabirlerimizin kabirlerinde güller açmaktadır'' dedi. Alevi felsefesini öven Yılmaz, ‘‘Hacıbektaş, Anadolu'yu Türk yapan erenlerden biriydi. Türk milletinin muhteşem mazisini 21'inci yüzyıla ulaştıracak en önemli köşe taşlarından biri Hacı Bektaş'tır'' diye konuştu.

AYRILIK NİCEDİR

Hacı Bektaş'ı, Balkan, Kafkas ve Anadolu aleviliğinin merkezi yapmaya kararlı olduklarını vurgulayan Yılmaz, ‘‘İnşallah yapımı 3 yıldır süren kültür merkezini tamamlamak da bize nasip olacak'' sözü verdi. 8 yıl yasasının, hükümetinin her zaman şerefle taşıyacağı özelliği olacağını belirten Yılmaz, Hacıbektaş'tan alıntı yaparak, ‘‘Allahımız bir, dinimiz bir, kitabımız bir, ülkemiz bir, ülkümüz bir, geçmişimiz bir, geleceğimiz birse, bu ayrılık nicedir'' dedi.

Ecevit de konuşmasına 8 yıllık eğitimden sözederek başladı ve ‘‘Bu zafer sadece hükümetin değil, ölümünden 59 yıl sonra Atatürk'ün de bir zaferiydi. Vakti olursa, bu hükümet çocuklarını inanç sömürücülerinin elinden kurtaracak ve inanç sömürücülerinin tuzağına düşürmeyecektir'' görüşünü savundu. Sünni vatandaşların olduğu kadar alevi vatandaşların da haklarını korumayı görev bileceklerini vurgulayan Ecevit, ‘‘Devletin inançlara verdiği bütün hizmetlerde ayrımcılığa son vereceğiz'' dedi. Ecevit, bu sözlerinin Diyanet'i hedeflediğini söyledi. Alevilerin ulusal birliğin, demokrasinin ve laikliğin güvencesi olduğunu vurgulayan Ecevit, cemevi ve kültür merkezi açacaklarını söyledi. Ecevit, ‘‘Türk Aleviliği ile İran'ın şiiliği farklıdır. O yüzden Türkiye'de demokrasi vardır. Yapay alevi-sünni ayrımı Türk tarihinde birliğin yeniden şekillenmesi ile aşılacak. Cami ne kadar bizimse, Cemevleri de o kadar bizim. Yunus, Mevlana, ne kadar bizimse, Pir Sultan da o kadar bizim. Yavuz Sultan Selim dönemindeki Osmanlı Devleti ne kadar bizimse, Şah İsmail, Safeviler o kadar bizim'' dedi.

Ecevit, devlet yönetiminde de ‘temizlik' sözü verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!