Karagöz ve Hacivat kimdir?

Güncelleme Tarihi:

Karagöz ve Hacivat kimdir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2018 16:44

Karagöz ve Hacivat taklide ve karşılıklı konuşmaya dayanan , 2 boyutlu tasvirlerle bir perdede oynatılan gölge oyunudur. Türk-Osmanlı tiyatro tarihinin popüler iki ismi Karagöz ve Hacivat ile ilgili çeşitli rivayetler var. Peki, Karagöz ve Hacivat kimdir?

Haberin Devamı

Hacivat ve Karagöz'ün sahiden yaşayıp yaşamadığı , yaşadıysa nerede ne ile içinde bulunduğu kesin olarak bilinmemektedir. Karagöz ve Hacivat hakkında en bilinen söylece şudur: Sultan Orhan döneminde Karagöz demirci, Hacivat ise duvarcıdır ve Bursa'daki bir caminin inşasında çalışırlar.

Bir başka rivayete göre ise Hacı İvaz Ağa veya halka mal kalan adıyla Hacivat ve Trakya'da yer alan Samakol köyünden demirci ustası Karagöz, Orhan Gazi devrinde Bursa'da yaşamış cami yapımında çalışan 2 işçidirler. Kendileri çalışmadıkları buna benzer başka işçilerin de çalışmasını engellemektedirler. Orhan Gazi'nin, " Cami zamanında bitmezse kelleni alırım " dediği cami mimarı, caminin zamanında bitmemesine Karagöz ve Hacivat'ı şikayet eder. Bunun üzerine bu ikili başları kesilerek idam edilir. Karagöz ve Hacivat'ı birçok seven ve ölümlerine birçok üzülen Şeyh Küşteri, ölümlerinin sonrasında kuklalarını yaparak perde arkasından oynatmaya başlar. Bu sayede Hacivat ve Karagöz tanınır.

Haberin Devamı

KARAGÖZ OYUNLARI HAKKINDA

Karagöz oyunları dört bölümden oluşur: mukaddime (öndeyiş,giriş), muhareve (söyleşme), fasıl (oyunun kendisi) ve bitiş. Oyunun mukaddime denilen bölümünde, ilkin perdeye göstermelik yansıtılır. Göstermelik çoğu kez oyunun içeriğiyle ilintisi olmayan bir görüntüdür (bir dalyan,vakvak ağacı, gemi, denizkızı, kediler, Burak vb.). Bu görüntü müzik eşliğinde perdeye yansıtılarak izleyicilerin ilgisi oyuna ve perdeye çekilir.

BAKMADAN GEÇME!