Karadziç’e ilk aklama

Güncelleme Tarihi:

Karadziç’e ilk aklama
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2012 23:57

Osmanlı ordusunun 623 yıl önce Kosova’da Sırp ordusunu yenmesini “Yas Günü” olarak anan milliyetçi Sırplara, dün Lahey’den morallerini yükseltecek bir haber geldi.

Haberin Devamı

Bosna savaşı sırasında Srebrenica başta olmak üzere pek çok Müslüman kasabasında insanlık ve savaş suçu işlemek, katliam ve soykırım yapmak suçlamalarıyla Hollanda’nın Lahey kentindeki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’nde yargılanan, dönemin Bosnalı Sırp lideri Radovan Karadziç, bir dosyadan aklandı. Yargıç Oh-Gon Kwon başkanlığındaki mahkeme, 1992-1995 döneminde Müslüman ve Hırvat köylerinde soykırım yaptığına dair, mahkeme savcılarının sunduğu delilleri yetersiz buldu ve bu suçlamadan Karadziç’i akladı.

Bu karara rağmen Karadziç hakkında bir soykırım suçlaması daha bulunuyor. Karadziç, kendisi gibi Lahey’de yargılanan Sırp birliklerinin komutanı Ratko Mladiç’e 1995 yılında Srebrenica’da 8 bin Müslüman’ı öldürme emrini verdiği gerekçesiyle soykırım işlemekle suçlanıyor. Srebrenica dışında Karadziç hakkında mahkemenin önünde 10 dosya daha bulunuyor. Karadziç ömür boyu hapis alabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!