Kar yağdırıp şehit andılar

Güncelleme Tarihi:

Kar yağdırıp şehit andılar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2006 00:00

Sarıkamış’ta donarak şehit düşen askerler için, önceki akşam Harbiye Askeri Müze’sinde konser düzenlendi, şehitlerin anısına soğutulan salona kar yağdırıldı.

120 BİN KAHRAMAN

Sarıkamış Dayanışma Grubu’nca, 1914-1915 yıllarında Sarıkamış’ta donarak ölen askerin anısına "Sarıkamış Şehitlerini Anma Konseri" düzenlendi. Etkinlikte konuşan Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı ve Memorial Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, bazı gazetelerde yazarların, Sarıkamış’ta 60, 85 veya 90 bin şehit olduğuna dair yaptıkları tartışmayı hoş bulmadıklarını belirterek, "Çünkü onlar 120 bin kahramandı" dedi. Sönmez, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök’ün Sarıkamış’la ilgili 90. yıl anısına yayınladığı basın bültenini okudu. Sönmez, çerçevelettikleri bülteni, 1. Ordu Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ’a verilmek üzere, 1. Ordu Kurmay Başkanı Tümgeneral Uğur Uzel’e takdim etti.

Gecede, Sarıkamış’ta Enver Paşa’nın hayatını kurtaran Binbaşı İhsan Eryavuz’un 94 yaşındaki oğlu Bülent Eryavuz da babasına Enver Paşa tarafından takılan madalya ile Alman General Bronzart’ın demir haç madalyasını, Sarıkamış’la ilgili kurulacak müzeye armağan ettiğini söyledi.

LAYIK DEĞİLİZ

Gecede Hasan Kaçan da "Mehmet" adlı bir askerin Sarıkamış’ta yaşadığı dramatik hikayesini anlattı. Hediye edilen Enveriye’yi öperek başına koyan Kaçan, "Bu şapka layık olanda durmalı. O yüzden masanın üzerine bırakıyorum. Bizler buna layık olamadık" dedi. Gecede daha sonra, Sarıkamışlı halk ozanı Mevlüt İhsani ile Doğan Özden ve Zara ağıtlar okudu.

Dona dona Sarıkamış

Programda Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu ilahiler seslendirirken, şehitler anısına salona yapay kar yağdırıldı. Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Bingör Sönmez, Orgeneral Hilmi Özkök’ün Sarıkamış’la ilgili 90. yıl anısına yayınladığı basın bültenini çerçevelettiklerini ve kendileri için bunun çok önemli olduğunu söyledi.

Enveriye giydi

Karikatürist Hasan Kaçan’a o dönem Türk askerinin giydiği Enveriye isimli şapkadan hediye edildi.

Şehit’i okudu

Etkinlikte Murat Evgin, Sarıkamış felaketi için yazdığı, "Şehit" adlı bestesini okudu, mini bir konser verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!