Kar ulaşımı aksatıyor

Güncelleme Tarihi:

Kar ulaşımı aksatıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2005 12:27

Kar fırtınası hayatı ve felç etti. Özellikle hava ve deniz ulaşımında büyük sorunlar yaşandı. Binlerce köy yolu kapandı.
  İstanbul'dan kar manzaraları
 Okullar tatil     2 gün daha kar var

Haberin Devamı

Atatürk Havalimanı'nda, kuvvetli rüzgar nedeniyle kapatılan pist hava trafiğine açıldı.
  
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Başmüdürü İrfan Balta, kuvvetli rüzgar nedeniyle kapatılan pistin açıldığını, bir uçağın iniş yaptığını ve 2 uçağın kalkış yapmak üzere hazırlandığını bildirdi.

 

Bu sabah saatlerinde Atatürk Havalimanı’ndan tüm uçuşların saat 15.00’e kadar iptal edildiği açıklanmıştı. 

 

Atatürk Havalimanı'nın hava trafiğine kapalı olması nedeniyle 12 uçak, Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı'na iniş yaptı.

 

Atatürk Havalimanı'na inmesi gereken uçaklardan bazıları da Esenboğa Havalimanı'na yönlendirildi.

 

Haberin Devamı

Onur Air'den yapılan yazılı açıklamada, Atatürk Havalimanı pistinin kapalı olması nedeniyle saat 06.00'dan itibaren yapılacak olan İstanbul çıkışlı 12 iç hat seferi ve bu seferlerin dönüşlerinin iptal edildiği bildirilmişti.

 

DENİZ SEFERLERİNE İPTAL

 

İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş'nin (İDO) bazı feribot ve deniz otobüsü seferleri de iptal edildi.

  

İDO'dan alınan bilgiye göre, bugün saat 13.00'deki Yenikapı-Bandırma deniz otobüsü, saat 15.30'daki Bandırma-Yenikapı feribot, saat 17.45'deki Bostancı-Yenikapı-Armutlu-Mudanya deniz otobüsü, saat 18.30'daki Yenikapı-Bandırma ve saat 21.30'daki Bandırma-Yenikapı feribot seferleri, olumsuz hava koşulları nedeniyle gerçekleştirilemeyecek.

 

PİSTTEN ÇIKAN ATLASJET : SAĞLIK EKİBİNİN MÜDAHALESİNİ GEREKTİRECEK HİÇBİR DURUM YOK


Atlasjet Havayolları, yoğun kar nedeniyle Atatürk Havalimanı'nda pistten çıkan uçak için sağlık ekibinin müdahalesini gerektirecek herhangi bir durumun yaşanmadığını bildirdi.
  
Şirket tarafından yapılan yazılı açıklamada, Frankfurt-İstanbul seferini yapan OGE 172 sefer sayılı Airbus 320 tipi uçağın, saat 00.45 civarında, Atatürk Havalimanı'na iniş yaptıktan hemen sonra aşırı rüzgar, yoğun kar yağışı ve gizli buzlanma nedeniyle pistten çıkarak kara saplandığı kaydedildi.
  
Uçakta 6'sı çocuk 168 yolcu ve 4 hostes ile 2 kaptan pilotun bulunduğu kaydedilen açıklamada, iniş sonrasında yolcuların, slaytları açılan uçaktan itfaiye ve yer hizmetleri ekiplerinin müdahalesiyle hızla tahliye edildiği belirtildi. Açıklamada, “Olay yerinde hazır bekleyen sağlık ekibinin müdahalesini gerektirecek hiçbir duruma rastlanmamıştır” denildi.

 

Haberin Devamı

VALİ GÜLER: “ŞU AN İTİBARİYLE ULAŞIM ARTERLERİNDE BİR SIKINTI YOK

 

İstanbul Valisi Muammer Güler, şu an itibariyle ulaşım arterlerinde bir sıkıntı olmadığını belirterek, ”İstanbullular'dan ricamız, zorunlu olmadıkları takdirde özel araçlarıyla çıkmamaları, toplu taşıma araçlarını tercih etmeleridir” dedi.
  
İSTANBUL'DA OKULLAR YARIN DA TATİL

 

Güler, İstanbul Valiliği'nde basın mensuplarına, olumsuz hava koşulları ve alınan tedbirler hakkında bir açıklama yaptı. Güler, kar yağışının devam etmesi nedeniyle okulların bir gün daha tatil edildiğini bildirerek, şunları söyledi:
  
“Kar yağışının  yarın da sürecek olması, ulaşımdaki ve trafikteki don ve buzlanmanın yaratacağı tehlikeler, ana arterlerdeki ulaşım sıkıntıları nazara alınarak 8 Şubat Salı günü de İstanbul'daki ilk ve orta dereceli okulların bir gün süreyle tatil edilmesi kararlaştırılmıştır. Aynı tarihte kamu kurum ve kuruluşlarının engelli personeli de idari izinli sayılacaktır.”
  
Şu an itibariyle ulaşım arterlerinde bir sıkıntı bulunmadığını vurgulayan Güler, demiryolu, hafif raylı sistem ve metroda, şehir hatları ve deniz otobüslerinde, Boğaz köprülerinde, TEM'de, E-5'te ve diğer arterlerde ulaşımın kesintisiz olarak sürdürüldüğünü kaydetti.

 

Haberin Devamı

"HAVA ULAŞIMINDAKİ SIKINTI"
  
Vali Güler, hava koşulları nedeniyle sadece havayollarında hafif bir sıkıntı yaşandığını belirterek, “Dün, Frankfurt-İstanbul seferini yapan Atlas Air'e ait bir uçak, pistten kayarak, 1836 Pisti'nde kapanmaya yol açmıştır. Şu an uçağın kurtarma çalışmaları yoğun olarak devam ediyor. Uçağın teknik hidrolik sisteminde bir arıza çıktı. Bunu aşmaya çalışıyoruz. Ancak diğer pist, 0624 Pisti'nde önümüzdeki yarım saat içinde bir uçuş denemesi yapılacaktır. Eğer bir sıkıntı olmazsa, uçuşlara o pistten başlanmış olacaktır.” dedi.

 

545 ARACA “ZİNCİR” CEZASI
  
Kamu ve diğer personeli taşıyan servislerin bugün kontrollü olarak ve kademeli şekilde trafiğe çıkmaları konusunda tedbir alındığını bildiren Güler, bugün öğleden sonra zorunlu olmayan personelin, kamu hizmetlerinin aksamasına neden olmadan kademeli olarak mesai dönüşlerinin sağlanacağını, böylelikle servislerin bir anda trafiğe çıkmasına mani olunacağını kaydetti.
  
600'DEN FAZLA TRAFİK KAZASI

 

Haberin Devamı

Vali Güler, sözlerini şöyle tamamladı:
  
“İstanbullular'dan ricamız, zorunlu olmadıkları takdirde özel araçlarıyla çıkmamaları, toplu taşıma araçlarını tercih etmeleridir. 600 maddi hasarlı, 17 adet de yaralamalı trafik kazası meydana gelmiştir. Bugün itibariyle de 545 araca zincirsiz çıktıkları için trafik cezası uygulanmıştır. Amaç, ceza kesmek değildir ama kurallara uymayanların da cezai yaptırıma tabi tutulmaları doğaldır. Kendilerinden bu konuda kentlilik bilinci, ortak sorumluluk anlayışı içinde hareket etmelerini bekliyoruz."

 

İSTANBUL'DA KAR VE TİPİ ETKİSİNİ SÜRDÜRÜYOR

 

İstanbul'da önceki gece yarısından itibaren başlayan kar yağışı, bugün de zaman zaman tipi şeklinde etkisini sürdürüyor.

Haberin Devamı

  

Kar yağışı nedeniyle kent trafiğinde iş günü olmasına karşın büyük bir sorun yaşanmadı. Bunda özel araç sahiplerinin trafiğe çıkmamasının etkisinin yanı sıra, okulların tatil edilmesi ve ana arterlerin de trafiğe açık tutulmasının payı büyük oldu.

  

ZİNCİRSİZ ARACA İZİN YOK

 

Taksim-4. Levent arasında çalışan metro, Aksaray-Havalimanı arasında çalışan hafif metro seferlerinde bir sorun yaşanmazken, sabah saatlerinde İl Sağlık Müdürlüğü'ne ait bir ambulansın Topkapı'da tramvay yolunda kalması nedeniyle tramvaylar yaklaşık 15 dakika karşılıklı olarak çalışamadı.

  

İstanbul Ulaşım A.Ş yetkilileri, tramvay seferlerinin kar yağışından etkilenmemesi için gece boyunca greyderlerle hattın temizlendiğini, buzlanmaya karşı da tuzlama çalışması yapıldığını bildirdiler.

 

Zinciri bulunmayan araçların Boğaziçi Köprüsü’ne ve TEM Otoyolu’na girişine izin verilmiyor.

  

ARAÇ TAKVİSEYİ

 

Kentte toplu ulaşımı sağlayan İETT Genel Müdürlüğü de, mesai günü olması sebebiyle otobüslerini 31 hatta 100 araç ile takviye etti.

  

Ring şeklinde 713 sefer yapan otobüsler ile 47 adet e-otobüsün her duraktan yolcu almasıyla İstanbullular gidecekleri yerlere büyük sorun yaşamadan ulaştılar.

  

İstanbul Büyükşehir Belediye ekipleri de, gece boyunca Beylikdüzü'nden Gebze'ye kadar olan alanda ana arterlerin kapanmaması için küreme çalışması yaptı.

   

Tipi nedeniyle açılan yolların tekrar tekrar kapanması üzerine, küreme çalışmaları bazı bölgelerde 5 kez tekrarlandı.

 

AKOM'UN YENİ ARAÇLARI DEVREDE

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), kenti etkisi altına alan kötü hava koşullarıyla mücadelede, yeni alınan araç filosunun kullanıldığını bildirdi.
  
AKOM'dan yapılan açıklamada, geçmiş yıllarda, kötü hava koşullarına karşı sınırlı imkanlarla müdahale eden Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin, bu yıl İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın talimatıyla alınan ve 406'ya çıkarılan yeni ve modern araçlarla çalıştığı belirtildi.
  
İlk kez alınan 17 adet “Kaldırım-Meydan Kar Küreme” araçlarının kullanımına başlandığı belirtilen açıklamada, geçtiğimiz yıllarda büyük araçların kaza yapması veya devrilmesi sonucu yaşanan trafik sıkışıklığının önüne geçebilmek için de 25 tonluk 5 vincin kritik noktalarda bekletildiği kaydedildi.

 

KEŞAN-İPSALA KARAYOLU TEK YÖNLÜ VE KONTROLLÜ OLARAK ULAŞIMA AÇILDI

 

Edirne'de tipi ve kar yağışının ardından etkili olan buzlanma ve don yaşamı olumsuz yönde etkiliyor. Edirne'de eksi 10 dereceye ulaşan hava sıcaklığı nedeniyle Tunca Nehri'nin bazı bölümlerinde buzlanma meydana geldi.

 

Türkiye'yi Avrupa'ya bağlayan ve 4 günden bu yana kapalı olan Keşan-İpsala karayolu tek yönlü ve kontrollü olarak ulaşıma açıldı. Keşan-İpsala karayolununkapalı olması nedeniyle İpsala Sınır Kapısı'nda da giriş-çıkış işlemleri yapılamıyordu.

  

İpsala Sınır Kapısı'nın açılmasını bekleyen yüzlerce TIR aracı da yolun açılmasıyla birlikte İpsala'ya yöneldi. Karayolunun bazı kesimlerinde kar kalınlığının 4 metreye ulaşması nedeniyle, şu anda ulaşım tek şeritten sağlanıyor. Karayolları ekipleri yol genişletme çalışmalarını sürdürüyorlar. Bu arada İpsala gümrüğünde olumsuz hava koşulları nedeniyle 4 gündür nöbet değişimi yapamayan personel, değişim yaptı.

  

EDİRNE'DE HAVA SICAKLIĞI EKSİ 10

 

Edirne'nin merkez ve ilçelerinde 87 köyle ulaşım sağlanamıyor. 10 köye elektrik enerjisi verilemiyor, 35 köyle de telefon bağlantısı kurulamıyor.

  

Edirne Meteoroloji Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, yağışın beklenmediği ve hava sıcaklığının eksi 10 derece olduğu kentte, vatandaşlar buzlanma ve don olayına karşı uyarıldı.

  

TEKİRDAĞ

  

Tekirdağ Köy Hizmetleri'nden alınan bilgiye göre, merkezde 10, Malkara'da 10, Şarköy'de 4, Saray'da 1 köy ile Hayrabolu'da 22 köy ve 1 beldeye ulaşım sağlanamıyor. Tekirdağ merkez ve köylerde 4 gündür süren elektrik arızaları ise giderildi.

  

Kar ve tipi nedeniyle 4 gündür kapalı olan Hayrabolu-Tekirdağ yolu ulaşıma açıldı. Bu arada Karayolları ekipleri, Hayrabolu-Uzunköprü ile Hayrabolu-Malkara arasında kapalı olan yolu açmak için çalışmalarını sürdürüyor.

  

BUZLANMA

 

Tekirdağ'ın Şarköy İlçesi'nde da kar yağışı, yerini buzlanmaya bıraktı. Eksi 5 dereceye düşen hava sıcaklığı nedeniyle çok sayıda evin muslukları dondu. Evlerin çatılarında da tehlikeli buz sarkıtları oluştu. Karayolları ekiplerinin, Şarköy-İstanbul yoluna girerek Köy Hizmetleri, Şarköy Mürefte ve Hoşköy Belediye ekipleriyle birlikte, Şarköy İstanbul yolunun trafiğe açılmasıyla birlikte 4 gün kapalı olan Şarköy-İstanbul, Tekirdağ-Malkara arasında otobüs seferleri başladı. Yolda buzlanma olduğundan, yola çıkan hiçbir araca zincirsiz çıkış izni verilmiyor.

  

OTOBÜS SEFERLERİ YAPILAMADI

 

Şarköy Çanakkale, Keşan ve Gelibolu'yu bağlayan Karayolunda açma çalışmaları sürüyor. Ancak hala kapalı olan Şarköy-Çanakkale, Keşan ve Gelibolu otobüs seferleri bugün de yapılamadı.

 

Şarköy'e Keşan yolundan ulaştırılan günlük gazeteler bugün de ulaşamadı. Öte yandan, Şarköy-Edirne seferini yapan bir otobüs, Hayrabolu-Edirne arasındaki yolun kapalı olması nedeniyle seferini iptal etti.

  

DENİZ ULAŞIMI ETKİLENDİ

  

Olumsuz hava koşulları deniz ulaşımını da etkiledi. Boğazlardan geçmek üzere Marmara Denizi'nde seyreden 40 yerli ve yabancı bandıralı şilep ve tanker, boğazlardan geçme imkanı bulamayınca rotalarını Tekirdağ'ın Şarköy İlçesi'ne çevirerek Şarköy sahillerinde demirledi. Geceyi Şarköy'de geçiren gemilerden 25 şilep ve tanker saat 09.00'dan itibaren demir alarak boğazlardan geçmek üzere hareket etti. Bu arada, 15 gemi ise halen hava koşullarının daha da düzelmesi için Şarköy'de demirli bekliyor. Olumsuz hava koşulları Şarköylü balıkçıları da etkiledi. Şarköylü balıkçılar 6 gündür balığa çıkamadı. Balıkçı tekneleri barınakta demirli olarak bekliyor.

  

  

KIRKLARELİ

  

Kırklareli'nde ulaşıma kapalı olan 40 köy yolunda karla mücadele çalışmaları devam ediyor.

  

Karayolları ekipleri, Vize ve Demirköy ilçeleri ile Dereköy Sınır Kapısı, Kıyıköy ve İğneada yollarında çalışmalarını sürdürüyor. Demirköy İlçesi'ne bağlı 5 köye elektrik verilemiyor.

 

KÖY YOLLARI KAPANDI

 

Kar yağışı ve tipi nedeniyle Sakarya'da 192, Bolu'da 153, Bitlis'te 148, Bursa'da 140, Düzce'de 131, Konya'da 90, Karaman'da 60, Sivas'ta 25, Kayseri'de 18, Nevşehir'de 15, Aksaray'da 13 olmak üzere 985 köy yolu ulaşıma kapandı.

  

Köy Hizmetleri Müdürlükleri karla mücadele ekiplerince, köy yollarının ulaşıma açılması için başlatılan çalışmaların aralıksız sürdürüldüğü bildirildi.

  

ANADOLU'DA ULAŞIM GÜÇLÜKLE SAĞLANIYOR

  

Karayolları Müdürlüğü ekipleri, Bursa-Balıkesir ve Bursa-Ankara karayollarının rampa kesimlerinde buzlanma olduğunu belirttiler. Sürücüler, buzlanmaya karşı dikkatli olmaları ve zincirsiz trafiğe çıkmamaları konusunda uyarıldı. 

  

Kar yağışı ve yoldaki buzlama nedeniyle Bursa'nın Orhaneli ve Keles ilçelerinde ulaşımın zaman zaman yapılamadığı, Sakarya'nın Gevye ile Taraklı ilçeleriyle ulaşımın güçlükle yapıldığı kaydedildi.

  

Sivas'ta elektrik ve telefon kablolarının kopması nedeniyle 2 köye elektrik verilemediği, 24 köyde ise telefon görüşmesi yapılamadığı öğrenildi.

  

EĞİTİME KAR ENGELİ

  

İlçe Hıfzıssıhha kurullarınca alınan karara göre, Nevşehir'in Avanos ile Gülşehir, Konya'nın Hadim, Çanakkale'nin ise Biga ilçelerindeki okullarda eğitim-öğretime 1 gün ara verildi.

  

Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, Bitlis il merkezinde kar kalınlığının 95 santimetreye, yüksek kesimlerde ise 1,5 metreye, Nevşehir il merkezinde 26, yüksek kesimlerinde ise 50 santimetreye ulaştığını kaydettiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!