"Kaptan sarhoştu" iddiası

Güncelleme Tarihi:

Kaptan sarhoştu iddiası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2012 16:45

İtalya’nın Grosseto kenti yakınındaki Giglio Adası açıklarından kayalara çarparak batan Costa Concordia cruise gemisinin kaptanı Francesco Schettino’nun sorgulaması devam ederken, kaza anına ait ses kayıtları da yayınlandı.

Haberin Devamı

Schettino’nun kazanın ardından Livorno Liman Başkanlığı’ndan Gregori De Falco ile yaptığı konuşma kaydında Schettino’nun konuşma şekli “sarhoş” iddialarını daha da güçlendirdi.  Gemiden kurtulan yolculardan bazıları, kaptanın kaza sırasında barda içki içmekle meşgul olduğunu, kazanın hemen ardından da gemiden ayrıldığını iddia etmişti.

Kayıtların Gregori De Falco ile kaptan Francesco Schettino arasında yerel saatle 01.46’da yapıldığı açıklanırken,  kaptanın konuşmaları anlama güçlüğü çektiği ve peltek konuştuğu dikkat çekti. Schettino’nun cep telefonu aranarak yapılan konuşma dökümü şöyle:

De Falco: Ben Livorno’dan Falco. Kaptanla mı konuşuyorum?
Schettino: (bir süre sessizlikten sonra) Evet,
De Falco: Kaptan mısınız, isminizi söyleyin lütfen.
Schettino: Evet, evet, ben kaptan Schettino.
De Falco: Dinle Schettino. Gemide çok insan var. Şimdi hemen gemiye dönün ve kaç kişinin olduğunu söyleyin bana. Açık mı? Bu konuşmayı kaydediyorum kaptan Schettino.
Schettino: (oldukça peltek bir şekilde ve kısık bir sesle) Şimdi...
De Falco: (ses tonunu yükseltip) Kaptan, yüksek sesle konuşun.
Schettino: (yine az anlaşılır bir şekilde) Şu anda, gemi yan yattı.
De Falco: (Ses tonu giderek yükseliyor)Biliyorum. Hemen gemiye dönün ve ne olduğunu, kaç kişi olduğunu söyleyin. Kaç çocuk ve  kadın olduğunu, kategorize ederek bana kesin rakam verin. Anladınız mı? Bakın siz kendinizi gemiden kurtarmış olabilirsiniz ama inanın ben hayatı size zehir ederim. Hemen gemiye dön.
Schettino: Ben burada aşağıdayım, acil durum yönetiyorum.
De Falco: Ne yapıyorsun orada? Hemen gemiye dön. Bu bir emirdir. Şu anda kumanda bende. Hemen gemiye dön ve tahliyeyi yönet. Hali hazırda ölenler var.
Schettino: Kaç kişi?
De Falco: (bağırmaya başlıyor) Kahretsin. Bunu senin bana söylemen lazım. Ne yapıyorsun, eve mi gidiyorsun? Hemen gemiye dön. Hemen, şimdi.
Schettino: İkinci kaptan Dimitri de benimle.
De Falco: Onu da al ve gemiye dön. Hemen kaç kişi olduğunu ve neye ihtiyaç duyulduğunu bildir. Açık mı? Hemen şimdi.
Schettino: Tamam, gidiyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!