Kapıyı açın, geleyim

Güncelleme Tarihi:

Kapıyı açın, geleyim
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 1999 00:00

Haberin Devamı

DSP Lideri Ecevit, eşi adına doğrudan özür dilemedi ama, eleştiri ve kaygılarının bugünkü MHP yöneticilerinden kaynaklanmadığını söyleyerek gönül aldı. Ecevit, ‘‘Kapıyı açarlarsa koalisyon önerisinde bulunuruz’’ sözleriyle de, DSP-MHP-ANAP koalisyonunun önünü yeniden açtı.

DSP ile MHP arasında, DSP Genel Başkan Yardımcısı Rahşan Ecevit'in demeciyle kopan ipler, dün önce MHP lideri Devlet Bahçeli'nin, hemen ardından da Başbakan Bülent Ecevit'in attığı adımlarla yeniden bağlandı. MHP'nin istediği anlamda özür dileme yoluna gitmeyen Ecevit, eleştiri ve kaygıların bugünkü MHP yöneticilerinden kaynaklanmadığını söylemekle yetindi. Ecevit, ‘‘Kapıyı açarlarsa, koalisyon önerisinde bulunuruz’’ dedi.

Ecevit'in uzattığı zeytin dalını olumlu karşılayan MHP tarafı ise ‘Keşke bu noktaya gelinmeden koalisyon görüşmelerine başlayabilseydik. Hükümet pazarlığında sıkıntı çıkabileceği yönünde endişemiz olsa da bunu denemeliyiz’ görüşünü dile getirdiler.

Bahçeli'nin, dünkü MHP grup toplantısındaki konuşmasını dinleyen Ecevit, hükümet arayışlarına yeni bir başlangıç yaptı. MHP ile iplerin koptuğu ve görevi iade etmeyi planladığı bir dönemde Ecevit, yeniden MHP ile masaya oturmanın kapısını araladı. Ecevit, Bahçeli'nin grup konuşmasını öğrendikten sonra Başbakanlık'ta bir açıklama yaptı. Ecevit, bu konuşmasında şu mesajları verdi:

BAHÇELİ'YE KATILIYORUM

Sayın Cumhurbaşkanı'nın hükümet arayışlarıyla ilgili demecine yürekten katılıyorum. Başka hükümet seçenekleri de var, ama kamuoyundaki genel eğilim DSP, ANAP, MHP hükümetidir. Sayın Devlet Bahçeli'nin grup toplantısındaki konuşmasını okudum. Burada, ‘Esas olan, geçmişe saplanıp kalmak değil, geçmişten ders çıkarıp, geleceğe bakmaktır’ diyor. Buna yürekten katılıyorum. Rahşan Ecevit'in demeci de bu gereksinimden kaynaklanıyordu. Ancak geçmişten gerekli dersleri çıkarabilmek için geçmişi unutmamak gerekir. Yeter ki, Sayın Bahçeli'nin de dediği gibi geçmişe saplanıp kalmayalım.

MHP İLE HÜKÜMETTEN YANAYIZ

DSP'nin hükümet tavrını yineliyorum. DSP olarak bizim öncelikli tehcimiz, MHP ve ANAP ile birlikte oluşturacak üçlü koalisyondur. Zor bir dönemde, ağır sorumluluk üstlenecek böyle bir hükümetin başarısını güçleştirecek bazı kaygıları belirtmek yararlıdır. Bu kaygılar bağlamında, MHP'nin bugünkü değerli yöneticileri değil, geçmişteki bazı olumsuzluklar ve acılar kastedilmiştir. Sayın Bahçeli de geçmişteki olumsuzlukların yeniden yaşanmaması için bazı önlemler almak gereğini duymaktadır.

ZAMAN SINIRLI

Hükümet arayışı konusunda MHP ile aramızdaki diyoloğu kesen ben değilim. MHP'ye hükümet ortaklığı için teklifte bulunmak amacıyla ziyaret etmek istemiştim. MHP reddedince diyaloğ kesildi. Eğer MHP görüşme için kapıyı açarsa; bunu elbette yapıcı bir şekilde değerlendiririz. Hükümet sorununun çözülmesi bakımından zamanın bir hayli sınırlı olduğunu da belirtmek isterim. Bizim açımızdan aramızdaki köprüde kopukluk olmamıştı. Kapının yeniden açılıp açılmaması MHP yöneticilerinin takdirine bağlıdır. Eğer kapıyı açarlarsa bunun gereği yapılır.

Ecevit, TBMM'ye gelişinde de gazetecilerin sorularını yanıtladı. ‘İki parti arasında yumuşama mı var?’ sorusuna Ecevit, ‘‘Zaten çok sert değildi. Yüzümüze kapanan kapılar açılırsa biz onu değerlendiririz’’ yanıtını verdi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!