Kapısına dayandılar

Güncelleme Tarihi:

Kapısına dayandılar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2001 01:36

İsrail, Ramallah dışına çıkmasını yasakladığı Filistin Lideri Arafat'ın 200 metre yakınına tanklarını mevzilendirdi.

İsrail, Filistin Lideri Yaser Arafat ile tüm ilişkilerini kesme kararı aldı. Hemen ardından da tanklarla Ramallah'ı kuşatarak, bu kentte bulunan Arafat'ı köşeye sıkıştırdı. Arafat'ın Ramallah dışına çıkmasını yasaklayan İsrail, Gazze ve Nablus kentlerine de hava saldırısı düzenledi. Önceki akşam meydana gelen ve 10 sivilin ölümüyle sonuçlanan saldırıdan sonra iyice sertleşen İsrail, Arafat'ı meydana gelen saldırı dalgasının doğrudan sorumlusu olmakla suçladı. İsrail Güvenlik Kabinesi'nden yayınlanan resmi bildiride, ‘‘İsrail hükümeti, Yaser Arafat'ı meydana gelen saldırıların doğrudan sorumlusu olarak görmektedir. Bu yüzden Arafat ile artık ilişkisini kesmiştir. İsrail ordusu Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki kentlerde tutuklamalar yapmak ve silah ele geçirmek amacıyla hızla harekete geçecektir. Savunma yetkilileri Hamas, İslami Cihad ve diğer Filistinli terör örgütleri ile mücadele konusunda en kısa sürede kabineye planlarını sunacaklardır’’ denildi. Bu açıklamaların ardından süratle harekete geçen İsrail ordusu, temizlik operasyonu yapmak amacıyla, Ramallah ile Refah kentlerine girdi, Gazze ve Nablus kentlerine de hava saldırıları düzenledi. Tanklar desteğinde Ramallah'a giren İsrail birlikleri, Arafat'ın bürosuna 100 metre mesafede mevzilendiler. Tankların attığı mermiler, Arafat'ın bürosunun 20 metre yakınına düştü. Adalet Bakanı Şitrit, ‘‘Arafat'ı şahsen hedef almayacağız ama Arafat bulunduğu yerde kalacak. Bir yere gidemeyecek’’ dedi.

ARAFAT, HAMAS'I KAPATTI

Son gelişmeler ve bölgede gerilimin son derece artması üzerine, Arafat, İslami Cihad ve Hamas'ın bütün bürolarının derhal kapatılması kararı aldı. Filistin Özerk Yönetimi tarafından yapılan resmi açıklamada, ‘‘Arafat başkanlığında acil olarak toplanan Filistin Yönetimi, Filistin güvenlik güçlerinin, İslami Cihad ve Hamas örgütlerinin eğitim, sağlık ve siyasi amaçlı olanlar da dahil tüm bürolarını kapatması yönünde karar aldı’’ denildi.


Ecevit’i şahit gösterdi

Şaron beni yok etmek istiyor

Filistin lideri Yaser Arafat, İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un kendisini yok etmek istediğini belirtti ve Başbakan Bülent Ecevit'in sözlerini kanıt gösterdi. İsrail askerleri tarafından öldürülen dört Filistinli'nin Gazze'deki cenaze töreni yapıldığı sırada Kuveyt'te yayınlanan El-Rai el-Am Gazetesi'ne konuşan Arafat, Şaron'un kendisini yok etmede kararlı olduğunu ve 1982 yılından bu yana bu iş için gayret gösterdiğini söyledi. Arafat, Şaron'un kendisini yok etmek istediğinden emin olduğunu vurgularken, Başbakan Ecevit'in sözlerine atıfta bulundu. Ecevit, telefonla yaptığı konuşmada, Şaron'un ‘‘Arafat'tan kurtulmak istiyorum’’ dediğini aktarmıştı. Şaron, bu sözleri söylediğini hemen yalanlamıştı.


ABD: Arafat hálá başkan


ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns, Arafat'ı hálá Filistin yönetiminin lideri olarak gördüklerini ve Filistin yönetimiyle görüşmeye devam etmek istediklerini söyledi. Burns, ‘‘Çok zor seçimler yapması ve Filistin halkının çıkarlarını tehdit eden aşırılık yanlısı gruplara karşı hareket etmesi gereken Filistin yönetimiyle çalışmayı sürdürmek istiyoruz’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!