Kapalı eczaneler için yasal iÅŸlem yapılacak

Güncelleme Tarihi:

Kapalı eczaneler için yasal işlem yapılacak
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 15, 2002 12:21

Birçok ilde Sağlık Müdürlükleri, eyleme katılan eczanelerin tespit edilmesi için ekipler oluşturdu. Ekipler, eczaneleri teker teker kontrol ederek, açık olup olmadıklarını not ediyorlar. Yetkililer kapalı eczaneler hakkında yasal işlem yapılacağını belirttiler.

Haberin Devamı

İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri de, açık ve kapalı olan eczaneleri tespit amacıyla il genelinde denetimlere başladı. Çapa`daki denetimlere katılan İl Sağlık Müdürü Osman Karaaslan,   denetimlerin Sağlık Grup Başkanlıkları tarafından iki gün boyunca sürdürüleceğini söyledi.

Kapalı olanların tutanakla tespit edildiğini anlatan Karaaslan, Türk Eczacılar Birliği ve Genel Sağlık Hizmetleri kanunları ile  Eczacılar Tüzüğü`ne göre eylemin yasal olmadığını ifade etti.

Kendilerinin de yasal olmayan bu davranışın tespitini yaptıklarını belirten Karaaslan, "İki gün gün boyunca hangi eczaneler açık, hangilerinin kapalı olduğu denetim sonucu tespit edilerek, bakanlığa bildirilecek. Yasaların uygulanması bakanlığımız tarafından yapılacaktır" diye konuştu. 

Ruhsatların alınması, para cezası verilmesi gibi tüm işlemlerin bakanlığın yetkisinde bulunduğunu hatırlatan Karaaslan, İstanbul`da bulunan 4 bin 300 eczaden bugün 104`ünün nöbetçi olduğunu ifade etti. Karaaslan, bunun yeterli olmadığını ve sabahtan beri  vatandaşlardan şikayetler aldıklarını dile getirdi. 

Eczacılardan da şikayet dilekçesi aldıklarını belirten Karaaslan, "Müdürlüğümüze çok sayıda eczaneden, boykota katılmaları konusunda kendilerine Eczacı Odası ve Eczacılar Birliği tarafından baskı uygulandığı konusunda dilekçe geldi. Gerek halkın sağlığı, gerekse ekonomik nedenlerden dolayı eczanelerini kapatmak istemeyen bu kişiler bizden yardım istediler" diye konuştu.

Sağlık Bakanı Osman Durmuş, eczacılığın insan sağlığıyla ilgili bir meslek olduğunu belirterek, bu işi yapanların "herhangi bir ticaret erbabı gibi davranamayacağını" söyledi. Durmuş, MHP Grup toplantısı öncesinde, eczacıların işyerini açmama eylemi konusunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.  Bakanlık ekiplerinin kapalı olan eczaneleri tespit ettiklerini anlatan Durmuş, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Sağlık hizmeti Anayasa`da tarif edilen bir hizmettir. Dolayısıyla 'olmazsa olmaz' bir hizmettir. Eczacılar sıradan bir esnafdeğildir. Nitelikleri ve özellikleri kanunlarda tarif edilmiş bulunmaktadır. Kamu kurum ve kurumu niteliğindedir eczacılar birliği ve odaları. Dolayısıyla herhangi bir ticaret erbabı gibi davranamazlar. İnsan sağlığını tehdit edecek bir davranışın içinde bulunamazlar. Bununla ilgili müeyyideler uygulanacaktır."

Haberin Devamı

Bakan DurmuÅŸ, iÅŸyerini açmayan eczacıların ruhsatının iptal edilip edilmeyeceÄŸinin sorulmaması üzerine, "Gerekirse evet. Eczacılık kurallarına uymayan kiÅŸinin eczacılık vasfını taşımadığını düşünüyorum" dedi.Â

Osman DurmuÅŸ, Türk Eczacılar BirliÄŸi Genel BaÅŸkanı Mehmet Domaç`ın kendisiyle henüz görüşmediÄŸini ancak görüşeceklerini kaydetti.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!