Kanserin sonu geliyor

Güncelleme Tarihi:

Kanserin sonu geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 1997 00:00

Haberin Devamı

ABD'nin en önemli bilim ödülü olan Ulusal Bilim Madalyası'na layık görülen Profesör Robert Weinberg, ''Kanserli hücrelerin çoğalmasını önleyecek hEST2 enzimi, yakında ilaç haline getirilecek. Kanser, korkulu bir hastalık olmaktan çıkacak'' dedi.

Geçtiğimiz eylül ayında ''ölümsüzlük enzimini'' bulan Amerikalı Profesör Robert Weinberg, kanserli hücreleri yok edecek ''ölümsüzlük enzimi hEST2''nin ne olduğunu Hürriyet'e açıkladı. ABD'nin en önemli bilim ödülü ''Ulusal Bilim Madalyası''na (National Medal of Science) layık görülen Prof. Dr. Robert Weinberg ile kurucusu olduğu Whitehead Biyomedikal Araştırmalar Enstitüsü'nde görüştük. Önümüzdeki günlerde Beyaz Saray'da yapılacak törenle ödülünü Başkan Clinton'dan almaya hazırlanan ve buluşuyla Nobel Ödülü'nü de alacağı söylenen Profesör Weinberg'in ilk sözleri, ''Kapalı kutuyu açmayı başardık ve kanser illetinin şimdiye kadar bilinmeyen özelliğini gün ışığına çıkardık'' oldu.

ÖLÜMÜN NEDENİ

Boston'da kısaca MİT diye bilinen Massachusetts Institute of Technology Üniversitesi'nde kanser araştırmalarını sürdüren ünlü profesör, 1.5 yıllık çalışma sonucu bulduğu ''hEST2'' enzimi ve kanserli hücrelerle ilgili şunları söyledi:

''İnsan bedeninde 10 trilyon hücre var ve bunlar yaşam boyunca 50 ila 100 kez bölünerek çoğalıyor. Demir çubuğu şeklindeki hücrelerin uç noktasındaki ''Telomeres'' enzimi hücreleri koruyor. Yaşam boyunca her bölünme sırasında uçtaki ''Telomeres'' giderek küçülüyor. 50 bölünmeden sonra tamamen kayboluyor ve ''Telomeres'' kromozomları koruyamaz hale geldiği için hücreler ölüyor, yaşam bitiyor.''

Profesör Weinberg, kanserli hücrelerin bölünme sırasında ''Telomeres''in kısalmasını önlediğini kaydetti. Weinberg, böylelikle kanserli hücrelerin ''ölümsüzlüğü'' yakalamış olarak çoğalmaya devam ettiklerini ve büyürken bedendeki ana organlara sıçramaya başladıklarını belirtti.

Kanseri yenecek bir ilaç hazırlığı içinde olduklarını belirten Weinberg, şunları söyledi:

''Çeşitli ilaç firmaları, bizimle müzakere halinde. Birlikte çalışarak hazırlayacağımız bir ilaç sayesinde,dünyada milyonlarca can alan kanser, korkulu bir hastalık olmaktan çıkacaktır.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!