Kanser teşhisinde yeni umut

Güncelleme Tarihi:

Kanser teşhisinde yeni umut
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2016 20:56

DNA dizileme teknolojisindeki yeni gelişme olan likit biyopsi, kişiselleştirilmiş tıp alanında kullanılmaya başlanıyor.

Haberin Devamı

 Normal biyopside hasta kişilerden doku örneği alınarak inceleme yapılırken likit biyopside, kan örneğiyle kanser belirlenebiliyor. Bu yöntem mikro düzeydeki tümörleri yakalayarak erken teşhis şansını artırıyor.

AZ MİKTARDA KAN ALINIYOR

Düzen Laboratuvarlar Grubu’ndan Prof. Dr. Ajlan Tükün, biyopsinin, vücudun herhangi bir noktasında canlı dokudan alınan örnekte herhangi bir hastalığın varlığının ya da belirtilerinin aranması olarak tanımlandığını belirterek Hürriyet’e şunları söyledi: “Likit biyopsi ise doku örneği alınmadan sadece hasta bireylerde değil, sağlıklı bireylerde de kanser taraması amaçlı kullanılabiliyor. Bu yöntemde sadece az miktarda kan alınarak istenilen tüm kanser belirtileri taranabiliyor. Likit biyopsi yönteminde öncelikle bireyden az miktarda kan alınıyor. Daha sonra laboratuvarda bu kan içerisinde hücre dışı serbest DNA olarak adlandırılan kısa DNA parçaları kandan ayrılıyor. Elde edilen bu DNA parçaları, farklı yöntemlerle çoğaltılıyor. Bu aşamanın ardından çoğaltılan milyonlarca DNA parçası, yeni nesil DNA dizileme adını verdiğimiz teknoloji ile diziliyorlar.

Haberin Devamı

MİKRO DÜZEYDE YAKALANIYOR

Son olarak her birey için elde edilen milyonlarca DNA dizisi biyoinformatik algoritmalar yardımı ile bilgisayar ortamında analiz edilerek varsa kansere neden olabilecek mutasyonlar bulunuyor. Hatta henüz belirti göstermemiş mikro düzeydeki tümör oluşumları yakalanabiliyor. Ana hedef vücudun herhangi bir yerinde oluşan tümör dokusundan salınan DNA parçalarının yakalanması.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!