Kanlıca'ya kozmopolit Lions kulübü

Güncelleme Tarihi:

Kanlıcaya kozmopolit Lions kulübü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2000 00:00

Haberin Devamı

Kurucuları arasında çok sayıda İstanbul'a yerleşmiş yabancının bulunduğu Kanlıca Lions Kulübü, kabul töreniyle açıldı. Geçtiğimiz hafta sonu Moda Deniz Kulübü'nde yapılan törende, özellikle 17 Ağustos depreminde yararlılık gösteren lionlar kurucu üyeliğe kabul edildi.

KANLICA Lions Kulübü'nün, 118-Y Uluslararası Lions Kulüpleri Genel Yönetmeni Melek Doğan'ın başkanlığında yapılan kabul töreninde çok sayıda yerli ve yabancı davetli hazır bulundu. Başkanlığa ise Sibel Diba Evci getirildi. Törenin açılış konuşmasını yapan Genel Yönetmen Melek Doğan 7 Haziran 1917'de başlayan Lions hareketinin amacının ‘‘Yardıma eğilmedikçe kimse dik duramaz’’ özdeyişinde ifadesini bulduğunu söyledi. Melek Doğan, o yıllarda Melwin Jones ve birkaç arkadaşı tarafından oluşturulan Lions hareketine bugün dünyada 1 milyon 500 bin kişinin üye olduğunu belirtti.

Kanlıca Lions Kulübü kurucu üyeleğine şu isimler seçildi: Sibel Diba Evci, Maria Baumeister Karaca, Ayda Özcan, Aysel Hortaçsu, Aydan Gazioğlu, Esin Büyükhanlı, Nurdan Güven, Nadide Erdem, Güzin Hancı, Barbara Leuchten, Nihal Timuroğlu, Asuman tekeli, Hülya Aksoy, Pervin Leenhout, Pelin Soyupak, Nuhat Gazal, Sevim Aksu, Başak Pehlivanoğlu, Cecile cenkmen, İrade Salihli, Sadako Özister, İrem Bozyiğit, Ürün Tarkın.

LIONS KULÜPLERİ GENEL YÖNETMENİ MELEK DOĞAN

Sosyete değiliz

Kanlıca Lions Kulübü'nün kurucuları arasında yabancıların yer almasının amacı nedir?

- Lions, din, dil, ırk farkı göstermeksizin, yöresinde, insanın mutluluğu ve yücelmesi için karşılıksız yardım verir. Bu kulübümüzde görev alan yabancı kökenli insanlar Türkiye'ye yerleşmiş, İstanbul'u çok seven hanımlardır. Bu kulüp üyeleri, özellikle son bir yıl içinde birlikte aynı ateş çemberinden geçti ve kendilerini ve ortak çalışma disipline bağlılıklarını ispat ettiler. Geçtikleri ateş çemberi, 17 Ağustos depremiydi.

Lionslar hakkında ‘‘Bunlar sosyete kadınlarıdır, yardım ederek sadece kendilerini tatmin ediyorlar’’ doğrultusunda bir kanı var.

- Sadece Kanlıca birimine ve son bir yıl içinde yaptıklarına bakarsanız bu kanının ne denli yersiz olduğunu anlarsınız. Hepsi kendi kariyerlerinin doruğunda genç hanımlar. İyi eğitim görmüşler, Anadolu'nun çeşitli yerlerinden çıkıp, tırnaklarıyla kazıyarak bir yerlere gelmişler, azmederek mesleklerinde doruğa çıkmışlar. Artık başkalarına yardım ve insanlığa hizmet edecek olgunluğa erişmişler. Deprem bölgesinde hep beraber çalıştık. Elleriyle toprağın altından insanları çıkardılar, elbiseleri ve vücutlarının aylarca ceset kokmasına aldırmadılar. Onları tek tek gördüm; çadırlarda gecelediler, adeta ölenle öldüler, yaralananların acılarını yüreklerinde hissettiler. Kendi çocuklarının elbiselerini yetimlere giydirdiler, onları yıkayıp temizlediler, bağırlarına bastılar. Söyleyin bunlar sosyete sayılır mı?

İstanbul için ne yaptılar

İstanbul için neler yapıyorsunuz?

- Turizm sezonu başlamadan önce bir CD yaptırdık. Bu CD'de ağırlıklı olarak İstanbul'un tarihi, doğal ve kültürel çevresini işaret eden görüntüler yer aldı. Bunu dünyadaki bütün Lions kulüplerine gönderdik, birbuçuk milyon Lions'un eline geçmesini sağladık. Dini turizmi desteklemek için yaptırdığımız kartlarda İstanbul'un mukaddes yerlerinin fotoğraflarını koyduk. Bunu da tüm dünyaya ulaştırdık. İstanbul Valiliği'nin bastırdığı ‘‘İstanbul'daki Osmanlı Eserleri’’ kitabını İngilizce ve Almanca'ya çeviriyoruz. Yakında bastırarak dünyaya dağıtacağız.

Turizm ve kültür dışında hangi alanlarda çalışıyorsunuz?

- Şimdi yaz zamanı ama üyelerimiz, okul dönemi için hazırlıklara başladı. Her kulüp kendi bölgesindeki okullarda ihtiyaç sahibi çocukları tespit ediyor. Onlara burs, giyecek ve kırtasiye desteği vermek için depolarımızı şimdiden dolduruyoruz. Ayrıca sokak çocukları için 2005'e kadar bir program çıkardık. Kademe kademe bunu uygulamaya geçiriyoruz. 2005 yılında İstanbul'un sokaklarında tek bir çocuk kalmasın istiyoruz. Herhangi bir olağanüstü durum ortaya çıkmazsa bu hedefimize ulaşacağız. Bunun için diğer sivil toplum kuruluşlarından ve dünyadaki yardım fonlarından destek almak için harekete geçtik.

Sivil toplum yüzyılı

Kuruluşunuzun genellikle diğer sivil toplum örgütlerine kapalı olduğu, onlara tepeden baktığı ve ilişki kurmadığı söyleniyordu.

- Hayır, yok öyle birşey. 21. yüzyılın sivil toplum yüzyılı olacağına inanıyoruz. Son depremde de görüldüğü gibi devletin aciz kaldığı noktalarda sivil toplum kuruluşları büyük bir dayanışma örneği göstererek bu zaafı ortadan kaldırdı. Üyelerimiz, İstanbul'un her yanında oluşan semt inisiyatiflerinin de aktif üyeleridir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!