"Kanlı Nigar"ın New York macerasında telif sıkıntısı

Güncelleme Tarihi:

Kanlı Nigarın New York macerasında telif sıkıntısı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2008 00:00

Fadik Sevin Atasoy, oyunun yazarının varislerinin açıklaması üzerine ne yapacağını şaşırdı.

Haberin Devamı

11 Haziran'da New York'ta "Kanlı Nigar" oyununu sahnelemeye hazırlanan deneyimli oyuncu ve yönetmen Sönmez Atasoy ile oyuncu kızı Fadik Sevin Atasoy, oyunun yazarı Sadık Şendil'in varislerinin temsilcisi Onk Ajans'ın "Bu oyun izin alınmadan oynanamaz" açıklaması üzerine ne yapacaklarını şaşırdı.
Sadık Şendil'in ünlü oyunu "Kanlı Nigar", Art Society of New York'ta 11 Haziran'da perdesini açmaya hazırlanırken, Şendil'in varislerinden gelen haber, tüm ekibi sarstı. Sadık Şendil'in varislerinin tek yetkili temsilcisi olduğunu söyleyen

Kanlı Nigarın New York macerasında telif sıkıntısı
Onk Ajans, söz konusu oyunun New York'ta temsil edilmesiyle ilgili olarak hiçbir kuruluşa izin vermediklerini belirterek, hukuki yollara başvuracaklarını açıkladı.
Basında oyunla ilgili haberler çıkmaya başlamasından itibaren kendilerine kimsenin başvurmadığı belirten ajans sahibi Osman Karaca, bu haberler üzerine inceleme başlattıklarını belirterek, New York temsillerinin izinsiz ve yasadışı olduğunun altını çizdi. Ajanslarının taşıdığı yetkiye dayanarak oyunun temsilinin durdurulması için ellerinden geleni yapacaklarını söyleyen Karaca, "Uzun zamandan bu yana basında 'Kanlı Nigar'ın haberleri çıkıyordu. Bize başvuru olmadığından olayı ciddiye almadık. Son zamanlarda aynı anda bir kaç gazetede birden 'sahnelenecek' diye yazınca yakından ilgilenmeye başladık. Sadık Şendil'in varislerinin tek yetkili ismi biziz. New York'taki işbirliği yaptığımız ajansla oyunun durdurulması için elimizden geleni yapacağız. New York'taki Türkiye Başkonsolosluğu'nu da bu konuda bilgilendirdik. İzinsiz bir temsildir ve izin vermeyeceğiz. Türkiye'nin tanıtımı için böyle bir oyunun sahnelenmesinden elbette gurur duyarız ama yapılan terbiyesizlik. Paltomu çalmakla, oyunumu oynamak arasında ne fark var" dedi.

Fadik Sevin Atasoy:  Prosedür yerine getirilecek

Konuyla ilgili, Fadik Sevin Atasoy ise şu açıklamayı yaptı: "New York'taki tiyatro devletin desteğiyle kurulmuş bir tiyatro. Ajansın bizimle değil de devletle bağlantıya geçmesi gerekiyor. Ben ve babam, bu konuda elimizden geleni yapacağız. Türk tiyatrosunu yurtdışında gururla temsil edecek olan Art Society of New York, diğer alandardaki resmi çalışmalarında olduğu gibi bu konuda da prosedürlere uygun adımlar atmış ve atmaya devam edecektir. New York'ta yaşayan Türk seyirciler için, orada yaşayan Türk oyuncuların amatör ruhla canlarını kattığı bir tiyatroda, hiçbir maddi menfaat beklemeden oynamaya gidiyorum. Daha önce de dünyanın birçok yerinde bu niyetle birçok tiyatro topluluğunun içinde bulundum. Bu niyet göz önünde bulundurularak bir engel oluşturulmayacağını umuyorum. Her türlü engeli de resmi yollarla, prosedürüne uygun çözümleyebileceğimize inanıyoruz."
Bugüne kadar sayısız kez sahnelenen "Kanlı Nigar", son olarak geçtiğimiz sezon Ankara Devlet Tiyatrosu oyuncularının performansıyla seyirci karşısına çıktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!